Végre! Nem hiába téptem a szám :) Az itthon sajnos nagyon nem (el)ismert és idegenül ható japán ételkészítési kultúra ma VÉGRE hivatalosan is felkerült az UNESCO szellemi világörökségei közé. Hogy miért is érdekes ez? Mert eddig csupán a francia konyha büszkélkedhetett ezzel, és még most sincs rajta -sem a magyarok által imádott- olasz vagy görög, de a mexikói vagy spanyol konyha sem! A "világhírű" magyar konyha pedig: majd jó ha a száz x-edik felkerülő lesz (ha lesz)...
Tetszik a kép? :) ITT van a recept, mert mi ezt is imádjuk és el is készítettük :)
Mi sem tehetünk mást, mint tisztelgünk legkedvesebb -és legkedveltebb- nemzeti konyhánk előtt egy általunk is elkészített recepttel. Mert a japán konyha közel sem egyenlő a szusival vagy a tempurával (ami portugál), de még a rámennel (ami pedig kínai) sem!
A vasoku (A (mondom A) japán konyha, alapanyagokkal, előkészítéssel és az evésig vezető úttal) rengeteg kincset rejt a fentieken kívül is (sőt: inkább a fentieken felül).
Sokan csodálkozni fognak, de japán alapvetően nagyon szegény ország volt. Több évszázadon keresztül -a szigetek mostoha körülményeivel dacolva- rizsen, algán, zöldségen és halon éltek a japánok. Ez a több évszázad viszont bőven elég volt ahhoz, hogy olyan kifinomult és letisztult konyha-kultúrára tegyenek szert, mint a bútoriparban az IKEA. Egyszerű, nagyon olcsó, ellenben ezerszeresen egészséges és bazi gyors.
Most mi is fejet hajtva ünnepeljük a japán konyha diadalát és azt, hogy végre a súlyának megfelelő helyre került (legalább nemzetközi szinten, mert itthon a legtöbb esetben azt sem tudják eszik-e vagy isszák). Pont ezért választottuk az alábbi receptet, mert semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá mégis ízig-vérig japán étel. Akinek pedig a szójaszósz különlegességnek számít az jobb, ha most hagyja abba a post olvasását :)
Japán marha krumplival főzve - Nikudzsaga
Hozzávalók:
40 dkg krumpli
10 dkg csíkokra vágott marhahús (pl felsál vagy nyak, de lehet lábszár is)
10 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
10 dkg zöldbab
1 evőkanál sötét szójaszósz
0,5 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A hámozott krumplit áztassuk vízbe 10 percre. Addig a vöröshagymát végjuk félfőre. Eddig nem egy nagy etvasz, ugye? A marhahúst pirítsuk meg a felforrósított olajon
majd tegyük hozzá a vöröshagymát és az aprított répát. 2 perc sütés után dobjuk rá a cikkekre darabolt krumplit.
És még meg sem említettük a Sukiyakit, mint egyik kedvencünket a Shabu-shabu mellett! De ha érdekelnek finom és olcsó japán receptek itt vannak a linkek hozzá nem is sokára...
További 2 percig pirítsuk, majd tegyünk bele annyi vizet, hogy minden hozzávalót éppen ellepjen. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt takarékra.
Öntsük hozzá a szójaszószt és cukrozzuk meg. Kevergessük 2 percenként, hogy az étel ne ragadjon oda. A krumpli kb. 15. perc alatt megfő, most tegyük hozzá a zöldbabot! Pár perc együtt forralás után porciózzuk négy felé.
Tálaljuk és forrón együk! Nem csak azért, mert bazi finom, hanem mert egészséges egytálételt is teremtettünk! :)
Totál olyan, mintha (MINTHA!!!) paprikás lenne az étel, pedig nem az! De milyen finom is....
Nyami! Ha további japán recepteket szeretnétek itt mutattuk meg hogyan is kell elkészíteni:
Ízlett? Nem is csodáljuk! Ismételjük: nagyon finom, egyszerű, gyors és egészséges, azaz JAPÁN! Csupa nagybetűvel! Mert a japán konyha igenis megérdemli, hiszen -másodikként- ő lett a kulturális világörökség része!
Nagyon jó étvágyat kívánunk!