Sváb savanyú vaddisznóragu
2023. március 09. írta: motoroskonyhaja

Sváb savanyú vaddisznóragu

Most kezd kicsit jobb idő lenni, mintha tényleg a tavasz közeledne. De az esték és hajnalok még hűvösek. Ilyenkor pedig jólesik valami tűzforró, a hagyományostól eltérő, mégis gazdag ízvilágú egytálétel, amit csak kanalazni kell, és máris jobban érezzük magunkat.
A vaddisznó baromi különlegesnek tűnik, de ha azt mondom: menjetek le a Spárba, és a húspult mellett nézzetek körül, akkor azt fogjátok látni, hogy a vaddisznó gulyáshús annyiba kerül, mint az AKCIÓS szűzpecsenye. Röhej, de így van. (ugyanez a helyzet pl. a LIDL-ben a szarvashússal is...)
Ugye, hogy ugye? Akkor miért ne válasszak valami mást, valami nem hétköznapit?
Gyertek velem, és megmutatom mennyire egyszerűen elkészíthető.
img_20230309_153751.jpgAkik ismernek, még talán azok sem mind tudják, hogy én valójában sváb környéken születtem és nőttem fel (Szekszárd). Így talán érthető a sváb ételek szeretete (és a szüretek utálata ;) 
Van abszolút kedvenc sváb ételem, de azt nem hiszem, hogy mindenki tolerálná, sokan inkább kifutnának a világból. Ha csak annyit mondok: Sauer prie? Nálam a legjobb sváb étel ever! Magyarra fordítva (fitness pipsik és rántottsajt hívők most csukják be a szemüket): savanyú belsőségpörkölt, ahogy kell (máj, tüdő, vese, lép, szív) ecettel, mustárral savanyítva. Nnnnna, megvan? Pedig isteni finom, csak sajnos már nem lehet minden boltban ilyen alkatrészeket kapni. A máj és a vese még oké is, de tüdőt, szívet és lépet már vadászni kell (vagy jóban kell lenni a hentessel ;).
Na de nem erről akartam írni, kissé elkanyarodtam. Jöjjön a vaddisznóragu :)

Sváb savanyú vaddisznóragu


Hozzzávalók:
1 kg vaddisznó gulyáshús
10 dkg füstölt kenyérszalonna
1 szép nagy fej vöröshagyma
8 gerezd dundi fokhagyma 
1-2 evőkanál tárkonyecet
5-6 babérlevél
6-8 szétnyomkodott borókabogyó
2 ágacska friss rozmaring
1 teáskanál (!!!) fűszerpaprika
1/2 kávéskanál egész kömény

Normális tejföl
Mustár

Elkészítése:
Semmi nagy etvasz, hasonló a mi pörköltünkhöz, csak teljesen más :) Szóval: kiolvasztjuk a kockázott füstölt szalonna zsírját, majd mehet rá a kömény (ami ugye zsírban oldódik) és a félfőre (félkarikára) vágott vöröshagyma. A hagymát üvegesre pirítjuk, aztán hozzáadjuk a kockázott vaddisznót. Pár percig pirítjuk, hogy a húson legyen kevés pörzsanyag, majd beledobjuk a száráról leszedett rozmarngleveleket, a kettévágott fokhagymagerezdeket, és a szétnyomott borókabógyót is. 
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi, és most sózzuk. Keverünk egyet-kettőt rajta, jöhet a babér és a fűszerpaprika is.
dscn7939.JPGLefedjük, és alacsony lángon addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ha kell, az elfővő levét időközben pótoljuk.
Amikor a vad megpuhult 1-2 evőkanálnyi tárkonyecettel ízesítjük (attól függ ki mennyire szereti a savanykás ízvilágot), rottyantunk egyet rajta, majd lehúzzuk a tűzről, mert az ételünk elkészült.
Kiporciózzuk a finomságot, és az előre kikevert mustáros tejföllel kínáljuk. Így mindenki annyit tehet bele a ragujába, amennyit szeretne. A mustár-tejföl arány általában 1:5, kevés sóval még turbózhatjuk is. Van, aki plusz tárkonyacetet is kínál mellé.
A vadragu a fűszerektől és a tárkonyecettől már önmagában különleges, de jóval magasabb dimenzióba emelhető a mustáros tejföllel.
Eredetileg shupfnudle a körete (sváb sült nudli), de én most egyszerű tarhonyával adtam az asztalra.
Sosem láttam még savanyúsággal, vagy csípős paprikával fogyasztani. Ellenben a 2-3 kori sör, nnnnna, az lecsúszik mellé.
img_20230309_153757.jpgJó étvágyat!

Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8418067982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2023.04.02. 11:40:07

a csipos vagy akar a savanyu miert nem jo hozza? A savanyút még értem, hosz eleve savanykás az állag, de a csipőset nem.

Kedélyes Paraszt 2023.04.02. 11:41:05

Sauer pie. ez olyasmi, mint az Őrségben a pájslileves? Nagy kedvenc!

motoroskonyhaja 2023.04.03. 15:15:25

@Kedélyes Paraszt: Nem azt írtam, hogy nem jó hozzá, hanem azt, hogy sosem láttam, hogy bárki is azzal ette volna :)

motoroskonyhaja 2023.04.03. 15:27:04

@Kedélyes Paraszt: Eléggé hasonló, bár a pájsliba szoktak normál húst is tenni (ezzel szelidítva az ízét), de a savanykás ízvilág és a belsőségek tárháza hasonlóvá teszi. Nekem a sauer prie intenzívebb ízvilágúnak tűnik, bár ez lehet szubjektív ;)
süti beállítások módosítása