Szaftos marhapecsenye rókagombával
2023. augusztus 03. írta: motoroskonyhaja

Szaftos marhapecsenye rókagombával

Sokan nem örülnek, hogy az idei nyár ennyire változékony és csapadékos, nem úgy a gombászok, akik szinte alig győzik szedni az erdők-mezők kincseit.

És ha már mennyei gombák garmada érhető el, akkor mi sem egyszerűbb, mint feldobni velük valami finom ebédet vagy vacsorát. Ez a hűvöskés idő pedig nagyszerű alkalom egy tartalmasabb - és nem bonyolult - étel elkészítésére. Tartsatok velem most is!
image_3.jpgSzaftos marhapecsenye rókagombával

Hozzávalók:
4 szelet marhacomb (kb. 15 dkg-s darabok)
10-15 dkg rókagomba
4 dl marhahúsleves vagy alaplé
1 dl paradicsomital (a házi a legjobb)
1 fej vöröshagyma
4 dundi gerezd fokhagyma
pár ágacska friss kakukkfű és rozmaring
1-2 evőkanál  zsír (én házi mangalicazsírt használtam hozzá)
kevés liszt
Bors


Elkészítése:
Tök egyszerű, no para! Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt. Amíg olvad, a húsok mindkét oldalát lazán megszórjuk liszttel. Ettől nem fog kifröcsögni a lábasból semmi, plusz majd nagyszerűen sűríti a ragut is. Amikor a zsír kellően forró szépen beletesszük a húsokat, és mindkét oldalukra pici kérget sütünk.
img_20230702_123811.jpgHa mind a négy szelettel elkészültünk, a szeleteket félretesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékba  mehet az időközben félfőre vágott vöröshagyma, azt is pirítsuk át picurit.
img_20230702_124005.jpgNem kell megijedni attól, hogy ekkora darabokban tettük az edénybe, mire a marha megpuhul, szinte szét fog olvadni a szaftban.
img_20230702_124049.jpgErről jut eszembe: a marhahúst tehetjük is vissza a hagyma tetejére, és és fel is önthetjük az egészet a húslevessel (vagy alaplével, mint én).
img_20230702_124140.jpgDobjuk bele a zöldfűszereket, és a kettévágott fokhagymákat,
img_20230702_124552.jpglöttyintsük hozzá a paradicsomitalt (azaz a házi ivólevet), sózzuk, borsozzuk picit,
img_20230702_124747.jpgfedjük le, csökkentsük a hőt (mintha csak egy sima levest készítenénk), és hagyjuk magára az egészet úgy két órára. Na jó, azért félóránként kukkantsunk rá, nehogy elfője a levét :) Ha elfőtte volna már csak vízzel pótoljuk, nem kell bele több húsleves (vagy alaplé).
Ez a két óra pont elég arra, hogy a hús omlósan puha legyen, így jöhet az étel másik főszereplője: a gomba.
Vágjuk tetszőleges darabokra (én szeretem, ha az ember látja is mit eszik), és dobjuk egy pici zsiradékkal felhevített forró serpenyőbe..
img_20230702_153207.jpgSózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk alaposan át.
img_20230702_153610.jpgAz egészet adjuk a már puha húshoz, és rottyantsuk össze.
img_20230702_153647.jpgHa nem találjuk a szaftot elég sűrűnek, merjünk ki egy tálba a léből, pici liszttel keverjük el, majd öntsük vissza a húshoz. Kicsi rotyogás, és máris sűrűbb lesz.
Kész is vagyunk, már csak tálalni kell.
Én sima paccherivel adtam az asztalra, de nudlival, krokettel, vagy maccheronival is nagyszerű.
Forró, szaftos, a marhától telt, a rókagombától és a friss zöldfűszerektől aromás, igazi vasárnapi finomság.
img_20230702_155932.jpgJó étvágyat!

Ha több a gombánk, mint amit fel tudnánk használni az ételhez, akkor maxoljuk ki a hétvége feelinget, és már a reggelinek is adjuk meg a módját, mondjuk egy rókagombás omlettel :)
355696419_718971346905847_266680177097926391_n.jpg
Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1618182377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása