Ahogy az első részben írtam (ITT olvasható) egy finom sertésbőrke snack is lehet olyan jó, mintha bármi más rágcsálnivalót vennénk a boltban, ráadásul sokkal olcsóbb. És nem ÍZŰ, hanem VALÓDI :)
Egy sertésbőrkén semmi zsír nincs, tehát nem kell megijedni, ez valóban csak bőrke. Ropogósra sütve, pláne még langyosan eszméletlen finomságot kaphatunk és alig kell vele dolgoznunk. Meccs alatt kihagyhatatlan, ahogy egy baráti beszélgetés alkalmával is lehengerlő tud lenni.
Ropogós sertésbőrke snack
Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke
3 evőkanál ecet
1,5 evőkanál só
1 evőkanál olaj
Elkészítése:
Nem sok dolog kell egy finom ropogtatni valóhoz, ugye? Az elkészítése viszont roppant bonyolult, és nagy koncentrációt igényel! Ezért elsőként bontsunk egy jéghideg sört, hogy koncentrálni tudjunk a feladatra. Fogjuk a sót és keverjük el az ecettel. Tegyünk fel 1 liter vizet forrni, közben a bőrkéket vágjuk akkora darabokra, amekkorákat szeretnénk. Én 20 x 20 cm-es négyzeteket gyártottam belőlük (jóvanmá' tudom, hogy nem teljesen 20 x 20 lett az eredmény....)
Még nem forrt fel a vizünk, de sebaj, van még dolgunk! Átlósan vagdossuk be a bőrkéket. Nem kell túl komolyan venni, a csak tessék-lássék mód is megfelel, kb. így:
A forró vizet csorgassuk lassan végig a bőrkéken, majd töröljük mindet teljesen szárazra. Most kenhetjük be az ecetes sóval mindet. Jó alaposan masszírozzuk bele a keveréket a bőrkékbe. Tegyük egy tányérba őket és dugjuk a hűtőbe 2 órára, hadd végezze az ecet és a só a munkáját.
Alig lehet kivárni azt a 2 órát, töltsük mi is hasznosan! Például bonthatunk egy újabb sört, vagy begyúrhatunk és keleszthetünk egy finom házi kenyeret. De azt is megtehetjük, hogy asszonykánkat átölelve megnézzük vele a Több, mint testőr című filmet. Igazán férfias cselekedet, nem? :)
Amint letelt a 2 óra kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra, majd vegyük ki a bőrkéket a hűtőből és alaposan töröljük le róluk az ecetes sót. Legyen jó száraz az a bőrke, mert ez a cél! És ha már száraz olajozzuk is be kicsit, csak simán át kell kenni, így:
Tegyünk a sütő aljába egy edényt, amibe vizet öntöttünk. Rakjuk simán sütőrácsra a remekeket, majd süssük 50 percig. A sütés végén így fognak kinézni, de -sajnos- még nagyon forrók.
Helyezzük őket egy szalvétával kibélelt tálba, majd a meccs alatt, vagy egy jóízű beszélgetés közepette törjünk a ropogósra sült bőrkéből és jéghideg sör kíséretében rágcsáljuk el. Nagyszerű csemege. Ha nagyon vagizni szeretnénk az ecetet bátran helyettesítsük balzsamecettel. Teltebb és gazdagabb ízvilágot eredményez.
Jó étvágyat!