Fenyőrügy szirup télire
2025. május 21. írta: motoroskonyhaja

Fenyőrügy szirup télire

Igen-igen: fenyőrügy szirup. Nem, nem bolondultam meg itt falun 6 hónap alatt, mielőtt megkérdeznétek. Csak közelebb merészkedtem a természethez, ezen a bájos kistelepülésen, a házunkban. Halimba és környéke -remélem mindenki tudja - az ország egyik gyógynövény-fellegvára. Erről is mindjárt mesélek, de most vissza a fenyőrügyhöz, tartsatok velem most is!
img_20250429_170532.jpgFenyőrügy szirup télire

Tehát gyógynövény-fellegvár. Itt élt Dr. Szalai Miklós (a halimbai füvesember), aki gyűjtötte és katalogizálta a környéken található gyógynövényeket. Nnnnna, nem olyan sokat, csupán 1138 fajtát... A háza - ahol élt - egyben gyógynövényes kert is, plusz minden évben szerveznek gyógynövényismereti túrát, aminek hatására pl. a padláson szárad a galagonya virágzó ágvég teának, ami a szív- és érrendszernek a legjobb. Persze lehet venni patikában is 20 pici filtert 1600 forintért, a hülyének is megéri. Ahogy telente az 5-6 ezer forinttól induló Neocitran és társai is, pedig lehet egyszerűbben, lehet természetesen, lehet olcsón helyette fenyőrügy szirupot készíteni.

De mi is az a fenyőrügy szirup?:
Immunerősítő, hatalmas C vitamin forrás (hatszor több C vitamint tartalmaz, mint a citrom), nyákoldó, köptető hatású, légúti problémákra, megfázásra, torokfájásra, köhögésre, hörghurutra is érdemes alkalmazni. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomgörcs oldó. Megelőző jelleggel is alkalmazhatjuk. Sőt: a fenyőrügy NYERSEN IS EHETŐ, elrágcsálható, naponta pár kicsi rügy ilyenkor késő tavasszal bőségesen ellát C vitaminnal, rengeteg gyantát, ásványi anyagot és terpentint tartalmaz. A terpentin a legerősebb természetes oldószer, gyakorlatilag kisöpri a legutakból a lerakódást, azaz minden lerakódást felold.
img_20250518_161732.jpgA fenyőrügyek az ágak végén található - a normál tűleveleknél sokkal halványabb - kis hajtások. A kicsiktől egészen az 5-6 centisekig szedhetőek, a lényeg, hogy a rügy szára még ne legyen barnás-fás, hanem olyan zsengén zöld, mint maga a rügy, mert a fás rügyekből nem fognak kioldódni megfelelően a hatóanyagok.

Okésos okostojás, de milyen fenyőről szedhetek rügyet? - kérdezhetitek (jogosan). Gyakorlatilag mindegyikről: luc, ezüst, vörös, erdei, jegenye, viszont ne tévesszétek össze a tiszafával, aminek minden része mérgező... A tiszafa közelről így néz ki:
img_20240924_111644_2.jpgEnnyi rizsa után most már jöjjön az elkészítés. 

Hozzávalók:
Fenyőrügy
Fehér- vagy barnacukor, vagy méz

Elkészítése:
Ha mézzel készítjük azt fenyőrügy-méznek hívjuk, ha cukorral, akkor szirupnak, ennyire egyszerű. Van vodkás verziója is, azt elegánsan tinktúrának nevezik, de ilyennel mi nem élünk :) Maga az elkészítése is egyszerű. Elmegyünk kirándulni, és szedünk egy rahedli fenyőrügyet. Ennek MOST van a szezonja, majd utána grillezünk vagy bográcsolunk, de most gyűjtsünk inkább fenyőrügyet. Mondjuk én most űberkirály vagyok a 14 fenyőfámmal a kertünkben, ahol luc, ezüst, nordmann, erdei és még selyemfenyő is van (meg tiszafa, of course.....), nekem nem kell sehová kirándulni a családdal, csupán kivonszolni a valagam magam a kertbe :)

Fogunk egy megfelelő befőttes üveget, amit nem árt csírátlanítani (mint a lekvároknál, befőtteknél). Egyszerűen tegyük be a mikróba az elmosott és száraz üvegeket, és adjunk neki maxi gázon 2 percet. Tadááám, kész ís a csírátlanítás. Csinálhatjuk forró sütőben is, de az sokkal több energia és idő. Persze vehetünk sok pénzért ilyen-olyan gépeket is, amik ugyanezt elvégzik (akciósan már lehet kapni 30 ropitól, szintén a hülyének is megéri). Szóval fogunk egy megfelelő befőttes üveget (mi most két db 3 literes üveggel csináltuk) és a lemosott fenyőrügyből teszünk az aljára kb 2 centi vastagon. Erre hasonló magasságú cukrot szórunk, majd lenyomkodjuk. Most jöhet megint egy sornyi fenyőrügy, egy sornyi cukor, amit megint lenyomkodunk. Ezt addig csináljuk, míg az üveg tele nem lesz. Arra kell figyelni, hogy a legfelső réteg cukor legyen. Össze fog folyni a lelkem (ha mézzel csináljuk a rétegeket sem fogjuk látni, de ez a lényege.
img_20250518_170557.jpgAz üveget zárjuk le, és tegyük világos, de nem napos helyre. Egy-két nap múlva a fenyőrügyek elkezdenek sárgulni-barnulni, a cukor pedig olvadni, ergo a motyó kezd kicsit összeesni. Ez szuper, erre vártunk.
img_20250520_202559.jpgHa van lehetőségünk rá, akkor most pakoljunk még rá pár réteg fenyőrügyet és cukrot, hogy az üveg újra tele legyen.
img_20250520_202428.jpgKupak vissza rá, világos helyre tesz és vár. Van, aki naponta kicsit felrázza, és van, aki naponta megfordítja: egyik nap a talpán, másik nap fejjel lefelé van az üveg. Ha pár nap alatt a culor nem kezd olvadni pici vizet önthetünk bele. Általában 5-6 hétig "érleljük" a szirupot vagy a mézet, addig minden hatóanyag kioldódik a rügyekből, és a rügyek feljönnek a szirup tetejére.

Ekkor jól kinyomkodva leszűrjük a kész szirupot a rügyekről, és szintén csírátlanított, kisebb üvegekbe töltjük. Figyeljünk rá, hogy fenyőtüske ne nagyon maradjon a leszűrt szirupban, ehhez jó a szövetkendő. Ja, és NE fémszűrőt használjunk. De ez már olyan bonyolult, hogy át kell mennem a szomszédba egy páleszre (ami sosem egy), hogy felfogjam az egészet.

Van aki főzi, ami azért bájos, mert a vízben oldódó vitaminok 40 fokon bomlanak, ergo tök felesleges leszedni egy B- és C vitamin bombát, aztán elbaszni elszúrni az egészet (nem véletlenül kell a csipkebogyót is szárítani, majd szobahőmérsékletű vízben áztatva teának használni). Van aki tartósítószert tesz bele, ami pedig azért bájos, mert a cukor (méz) önmaga tartósít. Egyszerűen arra kell törekednünk, hogy az üveg minél jobban tele legyen, azaz minél kevesebb levegő maradjon benne.
Hűvös kamrában tárolva, (nálunk Mordorban - a veremben - az alma, körte, hagyma, krumpli, gesztenye, lecsók, savanyúságok és befőttek között,) több évig is eláll. És azért kell kisebb üvegekbe tölteni a kész szirupot, mert felbontás után hűtőben kell tárolni, ést 1-2 héten belül elkanalazni. 

Megelőzésre, immunerősítésre naponta egy evőkanál, a többi (fent felsorolt nyavalyák esetén) szintén naponta egy evőkanál. Ennyire egyszerű. Mennyi is egy kg cukor manapság? Mennyibe is kerül a fenyőrügy? És mennyibe kerülnek az 500 összetevőt tartalmazó gyulladáscsökkentők, köptetők, immunerősítők, torokfájás-csillapítók?
img_20250429_170532_2_1.jpg(ezt a képet csak azért raktam be, mert baromi jó képeket készít a telefonom :D ).

Most nem írom azt, hogy jó étvágyat, de azt igen, hogy érdemes elkészíteni, és télen majd visszagondolni arra, hogy milyen jól döntöttünk tavasszal (páleszt).

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gabi és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1918864168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása