Jönnek a japánok! 2.
2012. július 24. írta: motoroskonyhaja

Jönnek a japánok! 2.

Ahogy írtam is, nyomjuk a japán hete(ke)t, csak japán ételt készítünk és eszünk (a nyers gyümölcsökön kívül, persze), de most - a diéta miatt- kihagyjuk a sertés-marha plusz a rántott-olajban sült dolgokat.  Előző posztot lásd itt 

Apropó diéta: háziorvosom ellátott minden földi jóval, táblázatok, útmutatók, diéták stb., így teljesen felfegyverkezve vágtam neki az "útnak". Szerintem meg fog lepődni, amikor legközelebb meglát :)))) De tényleg: mindenképpen jót tesz egy-egy diéta beiktatása, és a poén az, hogy még élvezni is lehet. Erre (is) nagyszerű a japán konyha.

Konyha: itt ragadom meg az alkalmat, hogy leírjam: a blog saját jószántamból jött létre, nincs mögötte szponzor, nincs fotós, nincs borotvahab tejszín helyett, stb. stb. Pont azt szeretném elérni vele, hogy lám: lehet otthon (is)  változatosan főzni és (remélhetőleg) ízlésesen tálalni egy átlagembernek, aki a blog írása mellett a melóhelyén is kiveszi a részét a "jóból". Az ételeket magam készítem és tálalom, fotózom a konyhapultomon.

No de vissza a japán ételekhez. Mai nap két, szintén egyszerű japán ételt írok le, ami egészséges, gyors, olcsó és finom. Ja, és természetesen különleges:)


Krumplileves misóval és shiitake gombával - Dzsagaimo to shiitake no misosiru

Hozzávalók:

4 szem krumpli (jóvanna: burgonya)
8 db shiitake gomba (szárítva használtam)
1 szép szál póréhagyma
1 liter dashi
1,5 evőkanál fehér miso

Elkészítés:

A krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk. Fazékba tesszük a darabolt gombát és a krumplit, majd 10-15 perc alatt megfőzzük.

krum01.JPG


Addig a póréhagymát 2 centis darabokra vágjuk. Beletesszük a lébe a dashit, elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt póréhagymát.

krum02.JPG


5 percig főzzük, majd belekeverjük a miszót és már tálalhatjuk is. Ugye milyen egyszerű? :)

krum03.JPG


Káposztás csirketekercs

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell filé
4 nagy káposztalevél
2 szép vastag répa
3 evőkanál világos szójaszósz
1,5 evőkanál rizsecet
1 evőkanál mirin

Elkészítés:

A csirkemell filét szép lapos szeletekre vágjuk (4 db legyen belőle). Ne klopfoljuk vagy ilyesmi baromságok, ha lehet kérni, azt elég rántotthús ország cuccaihoz használni! Összekeverjük a szójaszószt a rizsecettel és a mirinnel, és ezzel a keverékkel kenjük be a csirkemell szeletek mindkét oldalát, aztán tegyük félre, hadd érlelődjenek.

kapo01.JPG


Addig melegítsünk vizet, és ha felforrt tegyük bele a káposztaleveleket és a megtisztított, félbevágott répákat (a répából is 4 db kell a végére. Ha valaki nem jött volna rá 4 adag készül:)))) Csupán blansírozzuk, azaz pár percig maradnak csak a lobogó vízben, után vegyük ki őket. A káposztalevelek viszonylag hamar kihűlnek, ekkor fektessük asztalra, és pakoljuk rá a csirkemell szeleteket és a répát. Értelem szerűen 1 káposztalevélre 1 csirkemell szelet és 1 répa fog kerülni.

kapo02.JPG

Utána egyszerűen tekerjük fel a káposztákat, és fektessük egymás mellé egy gőzölőbe. Nem kell semmi faxnikra gondolni, bambuszgőzölő, miegymás, egyszerű fém láboson egy másik ugyanakkora, aminek lyukak vannak az alján, ilyet kell keresni :) Az alsó lábosba vizet forralunk, amikor forr rátesszük a lefedett második (lyukacsos aljú) lábost.

kapo03.JPG

A gőzölés nem fog 15 percnél tovább tartani. Utána nyugodtan kivehetjük a gőzölőből, amíg kézmelegre hűl még úgy is tovább fő. Amikor kézmeleg szépen vágjuk fel a tekercseket karikákra és adagonként már tálalhatjuk is. Én lencsés rizzsel tálaltam. Jól megy hozzá egy kis lime-lé is.

kapo04.JPG

Alapanyagok beszerzési forrása(i), (most azokat írom le, amik még nem lettek az előzőekben megírva):

Fehér miszó: három féle miszó létezik, fehér, sárga, vörös. A fehér a leggyengébb, legsimább ízvilágú. Kapy Ázsia (Kapy u), vagy Ázsia bolt (Pipa u.) a legjobb beszerzési forrása. Már Bécsben is sokkal olcsóbb, mint itthon (hátha valaki a határ mellett lakik).

Mirin: édes rizsbor, de NEM bor, hanem ízesítő:) Kizárólag főzéshez használják. Rákóczi téren és Kapy Ázsiában érdemes venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr404671057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása