Szarvas, ami majdnem vadas
2024. szeptember 15. írta: motoroskonyhaja

Szarvas, ami majdnem vadas

Itt van az ősz, itt van újra. A kellemes (lószart) higeg időszaka, amikor nem a vénasszonyok nyarát éljük, hanem a lefagyott a t*köm erotikus fázisain megyünk keresztül.
Nnnnna, ilyenkor, ebben a hirtelen dermedésben kell valami igazi szívmelengető, fórrón laktató, mégis különleges étel. 
Eszembe is jutott pár vad ötlet, aztán rájöttem, hogy ne csak az ötlet legyen vad, hanem az étel is. :) Szarvas. És ha már szarvas, akkor legyen vadas. Mert az jó. Finom. Meg minden. Egy kg prémium szarvas gulyáshús 3.300 Ft, a parizert meg 3.500/kg áron mérik, akkor legyen inkább..... Szóval szarvas lett.
Örültem, mint fajom a markának..... aztán itthon jött a felsimerés, hogy baromira nincs a vadashoz petrezselyemgyökér, és senki nem fog rávenni ebben a cidriben engem, hogy mégegyszer kimozduljak itthonról. De kaja azért így is lett.
Hogy milyen? Tartsatok velem, és megmutatom Nektek. :) 
img_20240915_160237_2.jpgSzarvas répás-gombás mártásban

Hozzávalók:
60 dkg szarvas gulyáshús
25 dkg sárgarépa
20 dkg gomba (én most csiperkét használtam hozzá)
2 dl normális (25%-os) tejföl
1 fej vöröshagyma
5 dkg sima füstölt szalonna
4 gerezd dundi fokhagyma
6-8 szem szétnyomott borókabogyó
3-4 babérlevél
2 evőkanál normális mustár
2 evőkanál zsír (köszi Bea, mennyei!)
1 evőkanál liszt
Bors


Elkészítése:
Semmi extra, csak nyugi! Egyszerű ez is, mint minden étel. A zsírt megolvasztjuk, és rádobjuk a kockázott füstölt szalonnát, hadd engedje ki a zsírját. Amikor a szalonnakockák már üvegesek, mehet hozzá a félfőre vágott vöröshagyma. Minek is apróbbra vágni, amikor úgy is szétfő, mire a hús megpuhul? :) A hagyma után jön a félbevágott gomba, amit sózunk, borsozunk. Pár perc pirítás, és színre lép a főszereplő: a szarvashús. Tegyük őt is az edénybe, és a hagymás-szalonnás gombával pörköljük picit, de nem kell neki sok idő, pár perc elég. 
Mikor a hús kicsi színt kapott engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Dobáljuk bele a répát, a fokhagymát, a borókát és a babért. Az egyik kanál mustár is mehet az ételhez. 
img_20240914_170055_2.jpgRotyogtassuk addig lefedve alacsony hőn, míg a hús megpuhul. Ekkor vegyük ki a répákat egy másik edénybe, tegyük hozzá a tejfölt, a lisztet, és egy-két merőkanál levet a hús mellől. Nem baj, ha esetleg hagyma, vagy fokhagyma is kerül bele! Most jöhet a másik kanál mustár.
img_20240914_185835_2.jpgEgy botmixer segítségével pürésítsük össze az egészet., majd öntsük vissza a húshoz. Pár perc rotyogás elég neki, hoigy elkészüljön az étel, már csak a tálalás marad hátra.
Én egyszerű bucatinivel tálaltam (itthon makaróni néven fut, ami teljesen röhejes, lévén a makaróni rövid csövet jelent, ....) 
A karakteres ízű szarvas, a selymes répás, tejfölös, mustáros mártásban, a füstölt szalonnával és a pirított gombával páratlan ízélmény, amit a boróka és a babér emel piedesztálra. Igazi őszköszöntő különlegesség, ami bármelyik asztalon megállja a helyét.
img_20240915_155430_2.jpgJó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gabi és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7218492360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása