Lassan -sajnos- véget ér a gombaszezon; a reggelek egyre hűvösebbek és a nappalok sem túl melegek. A gombák pedig ezt az időt már nem szeretik, így -amíg még lehet- "szüreteljünk" kedvünkre az erdőből, de ne felejtsük el gomba szakértővel bevizsgáltatni piacon a szedett finomságokat!
Az erdei gombákból rengeteg ízletes étel készíthető, tartalmas, finom, egészséges, csak ne vágjuk haza rengeteg rizzsel és még több darált hússal, mert akkor csupán egy húsos-rizses sült ragut fogunk kapni ahelyett, hogy a zöldségek és a gombák ízét élveznénk (pedig az erdei gombáknak nagyszerű zamata van!!!). Jöjjön most két recept, ami egyszerű, de annál finomabb.
Erdei gombával rakott kel
Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta (fodros kel)
50 dkg erdei gomba
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor (chardonnay, szürkebarát)
1 pohár (150 gr) tejföl
1 tojás
4 gerezd fokhagyma
20 dkg főtt rizs (mondom megfőve 20 dkg!)
5 dkg sima füstölt kenyérszalonna
10 dkg reszelt gouda sajt
5 dkg frisss kecskesajt
Bors
Só
Elkészítése:
A kelkáposztáról szedjünk le 9 szép nagy levelet, majd tegyük félre. Melegítsünk egy nagyobb fazékban vizet, sózzuk picit és forraljuk fel. Amíg a víz felforrósodik a maradék káposztát vágjuk apróra, a vöröshagymát félfőre, a gombák tönkjeit pedig vágjuk le és aprítsuk fel. Amikor a víz felforrt blansírozzuk benne a félretett kelkáposzta leveleket. Ja: blansírozás= pár percig forró-lobó vízben főzés, ez kb. 3-5 perc összesen!
Húzzuk le a fazekat a tűzről, majd nyomban helyezzünk egy serpenyőt a helyére. A vizet öntsük le a blansírozott
kel-levelekről, majd dugjuk őket rögtön hideg víz alá! Nini, hát nem átforrósodott az a serpenyő? Tegyünk bele cseppnyi olajat, majd pirítsuk meg benne az apró kockákra vágott szalonnát. Dobjuk hozzá a vöröshagymát, az aprított káposztát és a darabolt gomba tönköket is. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk össze az egészet. Öntsük hozzá a fehérbort és nyomjuk rá a fokhagymákat is; pároljuk pár percig. Fehérbor???? Hiszen egy egész üveggel van, miközben csupán egyetlen decit használtunk el belőle! Nosza: kóstoljunk mi is, egy ausztrál chardonnay, vagy egy badacsonyi szürkebari nagyszerű finomság (csak a badacsonyiból ne azt a pancsoltat vegyük....)
Szedjük ki a gombás zöldségeket, majd tegyük vissza a serpenyőt forrósodni. Addig nyugodtan lenyomhatjuk azt a plusz korty fehérbort! A serpenyő tűzforró újra, tegyük bele az erdei gombákat, majd sózzuk, borsozzuk őket és 2-2 perc alatt pirítsuk meg mindkét oldalukat. Húzzuk le a tűzről, mert elkészültek.
Most kezdődik csak a tánc: vegyünk elő (ha még eddig nem tettük meg) egy mélyebb tűzálló tálat és kenjük ki olajjal. Nem kell finomkodni, egyszerűen egy kevés olajat (kb. 1 evőkanálnyi) locsoljunk a tálba, majd a gyönyörű kacsónkkal kenjük szét a tálon. Erre mehet pár blansírozott kel-levél. Most jöhet a negyed rizs, majd a zöldséges
gomba szintén negyede. Dobáljuk rá a gomba felét (ami magában sült), majd újra a zöldséges gomba, erre pedig a rizs. Betakarjuk az egészet újabb kel-levelekkel, és kezdődhet mégegyszer az egész elölről: másik negyed rizs, zöldséges gomba negyede, a magában sült gomba maradéka, erre a zöldséges gomba, és a rizs maradéka. Terítsük be az egészet a maradék kel-levelekkel. Hülyén hangzik, de így lehet megérteni egyszerűen: kel, rizs, zöldséges gomba, gomba, zöldséges gomba, rizs, kel, rizs, zöldséges gomba, gomba, zöldséges gomba, rizs, kel. Az annyira SCI-FI, hogy erre mindenképpen kóstolnunk kel(l) egy fehérbort.... :)
Öntsük az egészre a tejföllel elkevert tojást (én teszek hozzá kb. 1 dl vizet is, mert így hígabb és jobban elosztható, jobban átjárja az egész kaját). Szórjuk rá a reszelt sajtot és csipkedjük a tetejére a kecskesajtot.
Tegyük 220C-re előmelegített sütőbe középre, majd addig sütjük, míg a sajtok aranybarnák nem lesznek.
Hagyjuk 10 percet hűlni (addig pl. megterítünk, vagy kinyitunk egy újabb palack fehérbort, mert -sajnos- ez előző
üveg elfogyott) és utána szeleteljük. Tabascoval vagy csípős savanyúsággal tálaljuk.
Egyszerű gombapaprikás
Hozzávalók:
60 dkg erdei gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 pohár (150 gr) tejföl
1 teáskanál fűszerpaprika
2-3 babérlevél
6-8 szem borókabogyó
Elkészítése:
Ez egy tényleg egyszerű recept! Fogjuk az erdei gombáinkat és laskára metéljük.
Közben egy serpenyőt forrósítsunk fel kevés zsiradékkal. Ebbe tegyük a félfőre vágott vöröshagymát, majd pirítsuk meg. Amikor a hagyma megpirult húzzuk le a tűzről és keverjük el bele a paprikát.
Mehet az egész vissza a tűzre, egyet kavarunk rajta majd szórjuk bele gombákat és 0,5 dl vizet is öntsünk hozzá. A víz azért kell, hogy ne égjen meg a parika. Amire a víz elpárolog a gomba is megpirul kicsit. Most tegyük bele a babérlevelet, zúzott fokhagymát és a szétnyomkodott borókákat.
Közepes lángon rotyogtassuk kb. 20 percig - ennyi idő elég a gombáknak, hogy finomra puhuljanak. Tegyünk hozzá plusz 1 dl vizet és rottyantsuk fel. Közben a tejfölt keverjük át, majd a gombaléből kanalazzunk hozzá pár kanállal. Keverjük el, majd lassan, fokozatosan csurgassuk a gombához, miközben folyamatosan kevergetjük.
Mire az összes tejföl a gombához kerül az étel el is készült! Nincs szükség semmi humbugra, tejfölbe kevert lisztre és hasonlókra. Már csak tálalni kell! Mi finom gnocchival és csípős savanyúval tálaltuk. Jó étvágyat hozzá!
Emlékeztek még a régebbi gombás postokra?
Íme az első Gombamánia: ITT olvashatjátok!
A második gombás post ITT olvasható.
Esetleg egy egyszerű és egyedi Milánói makaróni, ahogy mi készítjük? ITT lehet fellelni a receptet ;)
A következő postban jöhetnek egyszerű tengeri ételek?
Füstölt lazacos kukoricaleves snidlinges krémmel tálalva:
Grillezett makréla almával sült káposztával: