Tésztamánia 1.
2012. augusztus 07. írta: motoroskonyhaja

Tésztamánia 1.

Jaj, a tészták! Imádom minden fajtáját. Lehet nyár vagy lehet tél, de a tészta mindig követelőzik, szeretne különleges ízével, formájával ott tekergőzni a tányérunkon. Ilyenkor nyáron a könnyedebb, frissebb ízekkel fogyasztjuk, én legalábbis szeretem gyorsan elkészíteni ebben a melegben (aztán persze gyorsan be is falni :). A tészták apostolai -ez európai hitvilággal ellentétben- nem az olaszok, még csak nem is a magyarok, hanem a kínaiak. Magyarok? Nálunk mi a döntő a tészta készítésekor? Toljuk tele minél több tojással, de az, hogy milyen lisztből készül és még mi kerül hozzá senkit sem érdekel. Ez olyan, mint a magyarok, mint paprika nagyhatalom. Muhaha! Tegyük a szívünkre a kezünket, és soroljunk fel 10 magyar nemesítésű paprika fajtát. Ja, hogy nem sikerül? Nem csodálom... Ha egy mexikóit kérdezel legalább "száz" félét fel tud sorolni. Ahogy azt sem csodálom, hogy nálunk a chili paprika, mint kifejezés elfogadott. Persze ahol a bacon szalonna kifejezés is teljesen normálisnak számít, vagy az, hogy a világon minden normális ember nagyon kiröhög azért, mert a hawaii módot, mint sonka-ananász-kukorica kombót ismerjük, holott a hawaii az a ketchup-méz házasság.... 

Nem is ragozom tovább!

No de vissza a tésztákhoz. Olaszok? Ugyan már! Nem rosszak a tésztáik, de eléggé egysíkúak. Az viszont tény, hogy Európa számára ők fektették le a tésztafogyasztás (és készítés) alapjait. És tényleg csak az alapjait, mert egy kínai tésztának a nyomába sem érnek, hiába vehetjük meg aranyárban a minőségi és eredeti olasz tésztákat. Már csak a lisztek külön fejezetet megérnének. Búza, rizs, rozs, hajdina, árpa, stb. A készítéshez használt víz pedig lúgos, nem úgy, mint Európában. Az ízesítés gyakorlatilag nulla, alig használnak tojást, sok tésztába egyáltalán nem kerül, só is minimális (ahogy az ottani sófelhasználás is). És a nagy szenzáció: míg egy európai tésztát 8-10 percig kell főzni (al dente - ahogy az olaszok mondják), addig egy kínait maximum 2 percig, de általában 1 perc a főzési idő, sok esetben pedig csak áztatni kell forró vízben. Nnnnno, itt kezdődik a különbség!

ChiliRevi -miután megkapta a saját mociját- éjjel nappal gurulna. Ilyenkor nincs idő huzamosabb időt az ételekkel vesződni, így a nagyon gyors tésztás ételek felé vettük az irányt. Persze azért egy kis kreativitás sosem árt, épp' ezért a gyors tésztaételek között is egy picit különlegesebb elkészítési módokat ajánlok:

Széles rizsmetélt gambassal

Hozzávalók:

50 dkg nyers gambas
4 gerezd fokhagyma
1 lime (de citrommal is jó!)
Bors
4 adag (40 dkg) szélesmetélt rizsből


Elkészítése:

A gambasokat megpucoljuk.

gam01.JPG

NEM dobjuk ki a fejüket-páncéljukat (az majd jó lesz egy igazán dögös halleves alapnak - addig le is fagyaszthatjuk, ha nem használjuk fel azonnal), csak a bélcsatornájukat. A farkukat hagyjuk a rákokon, így egyszerűbb lesz megfognunk, ha eszünk. A megtisztított rákokat meglocsoljuk lime lével (vagy citrommal), borsozzuk, majd a megpucolt és préselt fokhagymával összeforgatjuk.

gam02.JPG

Egy wokot felforrósítunk (a wok mindig öntött vas, ne használjunk kamu utánzatokat! Akkor elég forró, ha már önmagától füstöl. Ilyenkor kell beleönteni egy evőkanál olajat, és rögtön utána a sütni kívánt cuccot).
Tehát felforrósítjuk a wokot, beletesszük a fűszerezett gambasokat, majd egy (1) percig sütjük dobva-rázva. Ha tovább sütjük rágós, gumis lesz a rák, ami nem jó:) A rizsből készült szélesmetéltet 1 percig főzzük, majd leszűrjük. Igen, ilyenkor összeragad, de nehogy olajjal vagy bármi más baromsággal akarjuk lazítani! A rák sütése után maradt szafttal keverjük el, ez kapásból fellazítja. Tegyük a lazított tésztát egy tálra, halmozuk rá a sült rákokat, majd újhagymával megszórva tálaljuk. Isteni finom, és ekkora mennyiség négy embernek elég.

gam03.JPG

Ja, annyiba kerül, mintha Uncle Ben's, vagy egyéb (fél)kész étel lenne tálalva, de mekkora nagy a különbség.... :) És hogy miért is nem kell sózni? A rákok alapból édeskések, amihez nagyszerűen passzol a savanykás lime és a fokhagyma, de sót minimálisat használjunk, mert ha többet teszünk elrontjuk a rák ízét:)

gam04.JPG


Az én milánóim

Hozzávalók:
40 dkg tojás nélküli tészta
40 dkg gomba (csiperke, laska, bármilyen nem aromás gomba)
40 dkg paradicsom
20 dkg cukkíni
20 dkg póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál oregánó
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál Hot chili szósz (én ilyenkor mindig a Kühne márkát használom, minőségi, finom, és baromi pikáns a római köménytől!)
1 evőkanál olaj
bors


Elkészítése:
A tésztának tegyük fel a vizet forrni, majd forrás után főzzük benne meg a tésztát (al dente).

mil01.JPG

Párhuzamosan ezzel forrósítsunk egy serpenyőt, amibe tegyük bele az olajat, majd a póréhagymát és a fokhagymát. Szórjuk hozzá az aprított gombát, sózzuk, borsozzuk, majd süssük zsírjára az egészet. Tegyük bele a cukkínit, majd egy perc kevergetés után dobjuk bele az aprított paradicsomot és a petrezselymen kívül az összes egyéb hozzávalót.

mil03.JPG

Ha túl sűrűnek találjuk kevés vízzel felengedhetjük. További egy percig rotyogtassuk. Ha európai tésztát készítünk mostanra lesz kész. Szűrjük le, és halmozzuk a kifőtt és leszűrt tésztára a ragut. Szórjuk meg aprított petrezselyemmel, és már ehetjük is. Könnyed rozét ne felejtsünk kínálni mellé:)

mil04.JPG

A tésztamániának is lesz folytatása, főleg ebben a melegben. Egyszerűek, hamar elkészülnek, és mégis különlegesek. Jó étvágyat mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr754699713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása