Gombamánia, avagy még a gombát is gombával
2013. március 15. írta: motoroskonyhaja

Gombamánia, avagy még a gombát is gombával

Imádom a gombát. Kedvencem a Kucsmagomba, de nem vetem meg a jóféle szárított, vagy Kárpátaljáról származó füstölt vargányát sem. Nagyon finom ételek készíthetők az erdei gombákból, de két hátrányuk azért akad: baromi drágán adják a piacokon, és szezonálisan lehet csak hozzájutni a finom csemegéhez.

gombap01.JPG

Éppen ezért a mai postban olyan gombákból mutatok be ételeket, amik mindenki számára egyszerűen hozzáférhetők. Magyarán csiperke- és laskagomba recepteket fogok leírni. A csiperke gombáról tudni illik, hogy nem a fehér a jó, ha lehet válasszuk inkább a barnát, annak jobb, erőteljesebb az íze. Másik dolog amit jó, ha tudunk, hogy a csiperke gomba NEM akkor jó, amikor hófehér és nagyon frissnek látszik! Kevesen tudják, de a csiperke gomba akkor a leg-zamatosabb, ha már kissé barnul és ragacsos. A nagyobb üzletláncok ezeket már leárazva árulják, és ez pont jó a Vásárlónak :)

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
50 dkg krumpli
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, nem más!)
1 dl száraz vörösbor
1 kávéskanál köménymag

Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, és egy felforrósított serpenyőbe tesszük. Most tesszük hozzá a köménymagot is, hiszen zsiradékban oldódik fel igazán az íze, zamata. Ha a hagyma üvegessé válik hozzádobjuk a negyedelt gombákat. Sózzuk, borsozzuk, majd zsírjára sütjük.

gombap02.JPG

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a fűszerpaprikával. Ha a tűzön hagynánk a paprika megpörkölődhetne, és kesernyéssé válhatna.

gombap03.JPG

Az elkeverés után hozzádobjuk a darabolt krumplit, és felöntjük annyi vízzel, míg az egészet ellepi. Ha újra felforrt
beleöntjük a vörösbort is (előtte mindenképpen jár a szakácsnak egy kóstoló, hogy leellenőrizze valóban megfelelő bor kerül az ételbe)

gombap04.JPG

Együtt rotyogtatjuk az ételt addig, míg a krumpli meg nem puhul. Utána tálalhatjuk is: friss, foszlós puha kenyérrel, savanyúsággal, újhagymával és természetesen száraz vörösborral. Nagyszerű, gyors és olcsó vacsora ebben a hidegben, persze akkor olcsó, ha nem Tescóban vesszük a hozzávalókat;)

Hagymával pirult laskagomba spagettivel

Hozzávalók:

50 dkg laskagomba
1 fej vöröshagyma
50 dkg spagetti
20 dkg tényleg finom trappista sajt

bors

Elkészítése:

Az aprított vöröshagymát forró serpenyőben üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darabolt laskagombát, majd sózzuk, borsozzuk.

gomba05.JPG

Zsírjára sütjük. Közben kifőzzük a spagettit is. A főtt tésztát leszűrjük, majd a gombához adjuk.

gomba06.JPG

Alaposan átkeverjük, majd tányérokra szedjük, és a reszelt trappistával tálaljuk. Szintén egy egyszerű és gyors vacsorát vagy ebédet tálalhatunk így fel.

gomba07.JPG

Libaaprólékos-gombás vörösbormártás roston sült naphallal és hajdinával

Hozzávalók:

4 szelet naphal
20 dkg hajdina
vörösbormártás
1 citrom

Bors

Elkészítése:

A hajdinát (grecskát) áztassuk be előző este. Az elkészítés napján főzzük meg, szűrjük le, majd tegyük félre.
A mártást készítsük el az alábbiak szerint: Így készítsük el
A halat sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg citromlével. Forró serpenyőben mindkét oldalát süssük 1-2 percig, majd finom savanyúsággal tálaljuk.

gomba08.JPG

Legközelebbi jelentkezésemkor újra jönnek a Japánok, egyszerű, olcsó, finom és egészséges ételeikkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr685136035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása