Magyaros rakott padlizsán, azaz Huszaka
2025. május 03. írta: motoroskonyhaja

Magyaros rakott padlizsán, azaz Huszaka

Jáááj, hát milyen szépre fordult már az idő, döntögetjük a melegrekordokat, nyílik minden kint a kertben, ezer ágra süt a nap. Reggeltől-estig dolgozhatunk a kertben úgy, hogy még a tökünkről hátunkról is csurog a víz :) És ha már ilyen jó idő van miért ne csinálhatnánk egy finom, mediterrán ételt, persze jó szokás szerint motoros-módon. Most még arra is gondoltam, hogy a magyaros ételeket előnybe részesítők is megpróbálkozzanak vele, ezért nálam a keresztségben a Huszaka nevet kapta.

img_20250314_215617.jpg

Magyaros rakott padlizsán, azaz Huszaka

Hozzávalók:
2 db közepes padlizsán 0,5 centis szeletekre vágva
40-50 dkg darált sertéshús
25 dkg reszelt sajt
25-30 dkg főtt rizs
1 nagyobb pohár tejföl
4 dl pradicsompüré
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 tojás
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál cukor
1-2 szép babérlevél
0,5 kávéskanál őrölt fahéj
Bors


Elkészítése:
Egyszerű, mint a faék. A legfontosabb és legelső feladat, hogy ki kell nyitni a bort, majd egy megfelelő pohárba tölteni belőle. És ha már a pohárban van ne vesszen kárba, kóstoljuk meg, de szigorúan csak azért, hogy méltó lesz-e az ételhez. Egy minőségi, száraz chardonnay biztos nem fog csalódást okozni. Miközben a bort kortyolgatjuk gondolkodjunk el az eredeti muszakán. Kell nekünk flancolni bárány-, birka-, vagy marhahússal? Nem. Akarunk mi vacakolni azzal, hogy összerakjunk egy bechamel mártást? Nem. Akarunk mi autentikusak lenni azzal, hogy krumplival készítjük? Nem. Jó lesz nekünk úgy, ahogy a rakott zöldségeket szeretjük: kicsi zöldség, jó sok hús és csináljuk rizzsel, mert nekünk az a rakott ételek egyik alapja.

Ha eddig eljutottunk, már automatikusan töltjük a következő pohár bort, majd feltűrjük ingünk ujját (ha abban lennénk, nem pedig pólóban...) és elkezdjük a munkát.
Fogjunk egy pici olajat, löttyintsük egy magasabb falú serpenyőbe, és dobjuk bele a vöröshagymát. Ha már üveges mehet hozzá a babér, a fahéj és a darált hús is, a zúzott fokhagyma kíséretében. Keverjük át, és süssük addig, míg a hús kifehéredik. Most mehet rá a paradicsompüré, a fehérbor (basszus, hát nem elpárolgott? Tényleg nagyon meleg ez az idei év!), a cukor. Rotyogtassuk közepes hőn, addig kjészítsük elő a padlizsánt. A korongokat sózzuk, borsozzuk, majd 10-15 percre hagyjuk magukra őket. Addig fel tudjuk habosítani (azaz habosra keverjük) a tejfölt, majd összekeverjük az egész tojással. Ha akarjuk ebbe is mehet egy-két gerezd zúzott fokhagyma.

Amíg ezekkel megvagyunk a ragu is elkészül, és a padlizsán is ereszt némi levet. Nyomkodjuk ki belőle, majd rétegesen tegyük le egy kiolajozott, magasabb falú hőálló edénybe. Csak simán az aljára. Erre mehet a főtt rizs, szépen elterítve, és most jön a főszereplő: a fűszeres, paradicsomos húsragu. Ha nem felejtjük el, akkor a babérleveleket előtte azért halásszuk ki. Az egészet koronázzuk meg a habosított, tojással dúsított tejföllel, és szórjuk meg a tetejét gazdagon reszelt sajttal. Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, és nem kell letakarni! Süssük 30-35 percig, addig pedig ki tudunk menni a kertbe tenni-venni, vagy ha még maradt a borból, akkor egyszerűen ki is ülhetünk, és élvezhetjük a csendet, nyugalmat, a látványt, ami körülvesz.
img_20250428_174404_2.jpgGyönyörű lila akác
img_20250428_174053_2.jpgRibizli
img_20250501_155635_2.jpgEnnél frissebb spárgát se láttam még
img_20250429_162521_2.jpgBeindult a cseresznye
img_20250429_162256_2.jpgŐ be szép a bazsarózsa
img_20250429_170532_2.jpgMilyen szép a fenyő közelről.....

Bakkerbakkerbakker, elbámészkodtam,  nehogy odaégjen a kaja!
Amikor a sajt szép aranybarna vegyük ki a sütőből, mert az ételünk elkészült.
img_20250314_204826.jpgMint minden normális rakott ételt, ezt sem lehet szépen tálalni, ne is erőlködjünk, csak vágjuk fel, porciózzuk, és faljuk be.

Nem az eredeti görög muszaka. Nem. Nincs benne krumpli, nincs benne bárány, nincs benne bechamel. Az ízvilága, és a fűszerezése viszont hasonló, és azok is megeszik, akik idegenkednek a távoli ízektől és fűszerektől. Nem fogják tudni, hogy van benne fahéj, csak érzik, hogy kicsit finomabb, kicsit komplexebb, kicsit teltebb az íze, ami nagyon jó.

Szaftos, sűrű, laktató és pikánsan ismerős, mégis izgalmasan más. Forrón, frissen, ropogós sajtréteggel a tetején nagyszerű ebéd vagy vacsora, legyen akár hétköznap, akár hétvége.

Jó étvágyat!
img_20250314_215617.jpgVárunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gabi és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8718835146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása