A Nagy Zabálás vége 1.
2013. január 05. írta: motoroskonyhaja

A Nagy Zabálás vége 1.

Eljött hát a gyönyörű új év, mindenki kipihenhette, de legfőképpen kizabálhatta magát. Rengetegen még szilveszter előtt is a karácsonyi maradékot ették (mit ették: nyammogták...), mert ezredszerre sem tudnak tanulni, és 50 emberre főznek 30 félét. Hadd fáradjon el az asszony, ugye? Utána pedig rohadjon csak el a hűtőben, mert sok pénzünk van, és különben is: jön a szilveszter, már mást akarok enni.

Nnno, ezért téptem a szám karácsony előtt több héttel. Gyors, egyszerűen elkészíthető és kölönleges ételek. Kell ennél több? De miért kell ebből mindig a rántott húsra-halra és majonézes szarokra gondolni? Most meg mit látok a közösségi oldalakon? Meztelen tehenek képeit, hogy ők így is sokkal szebbek, és különben is. Hát jó, ennyit erről, maradjanak ilyenek.

Viszont még tavaly megígértem az ünnepi kajákat, a neveket be is pötyögtem ide, de az elkészítésüket nem. Így tehát most hát részben leróvom tartozásom, és bemutatom az ünnepi reciket. Az első részben lássuk mit is ettünk mi karácsonykor. Megpróbálom sorrendbe tenni, de nem biztos hogy sikerülni fog, régen volt már :)

Zellerkrémleves fehérboros húsleves alapon kardamommal főzve, parmezán forgácsokkal és friss petrezselyemmel tálalva

Hozzávalók:
1 kg hámozott zeller
1 fej vöröshagyma
5 dl száraz fehérbor
1 l húsleves
4-5 szem kardamom
1 evőkanál olaj
friss petrezselyem
parmezán

Elkészítése:
Bazi egyszerű dolgunk van: az aprított hagymát megfuttatjuk a lábosba tett kevés olajon, majd felöntjük a fehérborral és beleszórjuk a kardamomt. Amíg melegszik a lé falatnyi darabokra vágjuk a zellert, majd ezt is a boros hagymához tesszük. Felöntjük a húslevessel, borsozzuk-sózzuk ha kell, és addig rotyogtatjuk, míg a zöldség megpuhul. Ekkor nekiesünk egy passzírozóval (még a jó öreg NDK cuccoknak is van ilyen), és pépesítjük. Én szeretem ha marad egy-egy darabka is benne. Tálaláskor parmezánforgáccsal és petrezselyem zölddel díszítjük.

zel01.JPG

Tournedos puha bélszínből krokettel, angol tört zellerrel

Hozzávalók:
4 db bélszín (vagy személyenként 3-3 érme)
4 szelet bacon
2 evőkanál olaj
60 dkg zeller
kakukkfű
1 dl húsleves

Elkészítése:
Eredetileg kapribogyómártással és házi krokettel gondoltam, de a levesnek szánt zeller nagyobb volt a szükségesnél, és nem akartam kidobni :) Így egy tradicionális angol köret lépett elő:) A bélszínszeleteket körbetekerjük a baconnel (én cérnával rögzítettem, hogy ne csússzon el. Hústűvel tilos használni). A zellert 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Pici olívaolajat hevítünk serpenyőben, és ha forró rádobjuk a zellert és a kakukkfüvet. 5
percig pirítjuk (közben rázogassuk rendesen). 5 perc után öntsük alá azt a mini húslevest, fedjük le, a tüzet vegyük a felére és addig pároljuk, míg meg nem puhul. Ha kész tegyük félre és egy serpenyőt extra forróra melegítsünk fel. Ekkor öntsünk bele minimális olívaolajat (1 evőkanál), és tegyük rá a bélszínszeleteket. Egy oldal EGY perc! Gyorsan fordít, másik oldal EGY perc. Tűzről lehúzzuk, félretesszük. 5 perc pihentetés után tálalható.

belszin.JPG

Szarvasgerinc szalonnával és fokhagymával tűzdelve, libaaprólékos-gombás vörösbormártással

Hozzávalók:
1 szarvasgerinc egyben, csont nélkül (kb 60-70 dkg-s darab elég)
füstölt szalonna (NEM főtt!!!!)
fokhagyma
kevés olaj
libaaprólékos-gombás szósz (ezt majd külön írom)

Elkészítése:
A szarvasgerincet letörölgetjük. Amatőrök le is hártyázzák, mondván összerántja a hús. Bravó, akkor szenvedjenek csak tovább a hártyázással.... A fokhagymát és a füstölt szalonnát apróra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a tűzdelt hús minden oldalára kérdet sütünk (szépen minden része pirult, barna legyen). Utána kiemeljük a húst, és egy tűzálló tálba tesszük, és egy 150 fokra előmelegített sütőbe téve 10 percig sütjük. De jó lenne... Mivel hozzánk anyósomék jöttek, így 15 percig volt bent, merthogy ők nem szeretik a véres húst..... Sütőből kivétel után 10 percig pihentetjük, csak ezután szeljük a nagyszerű szósz tetejére.

szarvasgerinc.JPG

Libaaprólékos-gombás vörösbormártás

Hozzávalók:
2 üveg száraz vörösbor
1,5 kg libaaprólék
25 dkg zeller
35 dkg sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
6-8 szem borókabogyó
3-4 babérlevél
50 dkg gomba
2 nagy fej vöröshagyma

Elkészítése:
Ezt előbb el lehet készíteni, és fagyasztható (nekem most is van a fagyasztómban:) A libaaprólékot egy lábasban átpirítjuk, majd beleöntjük az egyik üveg vörösbort. Hozzátesszük a darabolt zellert, az egyik vöröshagymát -szintén darabolva- a sárgarépa felét, a fokhagymákat, a borókabogyót és a babért. Sózzuk, borsozzuk, majd adunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Jó 4-5 órán keresztül alacsony lángon rotyogtatjuk, majd leszűrjük. Ez már önmagában is nagyon finom mártás, ezt nyugodtan kínálhatjuk szárnyasok (vadszárnyasok mellé). De így lesz az igazi, megvadult állatok szósza: egy másik lábosban megpirítjuk együtt a nagyon apróra vágott másik fej hagymát és a szintén nagyon apróra vágott maradék sárgarépát. Ha pirulni kezdenek hozzáadjuk a szeletelt gombát, majd jó 5 percig együtt pirítjuk őket. Ha a gomba is kezd picit pirulni beleöntjük a másik üveg vörösbort, és az első mártás felét. Ennyi pirítás szó után már mindenki ihat egy-egy pohár vöröset maga is:) Elkeverjük, és közepes lángon mártás sűrűségűre főzzük. Ha nem akarna besűrűsödni pici vajjal elkevert liszttel tudjuk sűríteni, de nekem eddig még sosem kellett. A mártás a szarvas alatt látható, eszméletlen finom. Érdemes elbíbelődni vele. Rántott hús mellé nem ajánlom :D


Pikánsan pácolt nyúl lassan készült libazsíros burgonyával

Hozzávalók:
4 nyúlcomb
5 dl fehérbor
2 dl főzőtejszín
3 evőkanál normál mustár
4 evőkanál csípős mustár
1/4 citrom leve
6-8 mentalevél

bors
chili
80 dkg krumpli
20 dkg libazsír

Elkészítése:
Összedobjuk a pácot: a 4 evőkanál csípős mustárt összekeverjük a citromlével, a zúzott mentalevelekkel, a fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint teszünk bele chilit. Ebbe a pácba rakjuk a nyúlcombokat, és legalább 12 órára hűtőbe tesszük. Ott is lehet felejteni, én három nap után kukkantottam rá. A felhasználás napján a krumplikat gőzöljük 10 percig (ha nincs gőzölőnk főzzük 10 percig). Amikor már nem égeti az ujjainkat hámozzuk meg, majd az oldalukat karistoljuk végig villával. Ettől - amellett, hogy jobban fog kinézni- sokkal jobban magukba fogják szívni a libazsírt. Olvasztott libazsírba téve közepes tűzön, lefedve kb. 30 sütjük. Közben többször forgatjuk. Isteni, ropogós, és valóban átsült krumplit fogunk kapni. Amíg sül a nyúlcombokat tegyük 210 fokra előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt süssük puhára. Csak így, semmi faxni. Míg a krumpli és a nyúl sül forrósítsunk egy serpenyőt és forraljuk fel benne a tejszínt. Adjuk hozzá a normál mustárt, majd a leszűrt páclevet. Keverjük össze, és 2-3 perc forralás után húzzuk le a tűzről. minden alkatrészünk elkészült. Tegyük a nyúlcombot egy mélytányérba, öntsünk rá a szószból, majd tegyük körbe a félbevágott libazsíros krumplikat. Nyami.

nyul01.JPG

A Nagy Zabálás második részében a szilveszterre készített ételeket írom le. Ki tudja? Lesz még pótszilveszter, farsang, téli bulik. Hátha valaki pont erre bukik:)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr235000206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2013.03.24. 16:25:03

helyesen: kardamoM. M-mel a végén.

motoroskonyhaja 2013.03.24. 16:42:07

@bikmakk: igaz, elírtam, javítom: köszönöm :)
süti beállítások módosítása