Hamburger leves
2024. január 11. írta: motoroskonyhaja

Hamburger leves

egy igazi amerikai comfort food

Biztos megártott a szilveszteri buli - gondolhatják sokan - hogy ekkora baromságot írok és készítek. A szilveszteri buli jó volt (NAGYON JÓ), de ez az étel attól még létezik, sőt: nagyon népszerű Amerika északi felén. Kicsit olyan, mint nálunk a lecsó, vagy a töltött káposzta: ahány ház annyi szokás, de az alap mindenhol ugyanaz: a darált és pirított marhahús. Ezeken a fagyos napokon nincs is jobb vacsora, mint egy tál gőzölgő, sűrű és tartalmas  hamburger leves.
Gyertek, és tartsatok velem most is!
img_20240110_202821_2.jpg

A hamburger leves a nevét a darált marahúsról kapta, lévén a hamburger húspogácsája is ebből készül (jó esetben...). Amerikában igazi klasszikusnak számít, gyakorlatilag minden olyan zöldséget felhasználnak hozzá, ami épp' a konyhában akad. Van, aki nem tesz bele répát, ellenben rak bele zöldbabot, vagy/és kukoricát, póréhagymát, zöldpaprikát, sorolhatnám tovább. Mások - az Amerikában szintén hatalmas népszerűségnek örvendő - makarónival gazdagítják, (ahogy a gulyásba is sokan tesznek ott makarónit, no comment...).
Gyakorlatilag ez a leves egy gazdagon paradicsomos és zöldséges darált marhahúsleves, ami tényleg nagyon finom együtt!

Hamburger leves


Hozzávalók:
2-2,5 liter marhahúsleves (vagy alaplé)
50 dkg darált marhahús (én most jóféle lapockát daráltattam hozzá)
50 dkg krumpli (tudom: burrgonya)
1 nagyobb fej vöröshagyma (kb. 20 dkg)
1 szép szál sárgarépa (kb. 20 dkg)
Szárzeller (ez is kb. 20 dkg)
1 darabolt paradicsomkonzerv
2-3 evőkanál sűrített pardicsom
4 dundi gerezd fokhagyma
Ízés szerint oregánó, kakukkfű, bazsalikom
Bors


Elkészítése:
Nem nagy etvasz, csak semmi pánik! Fogunk egy fazekat, az aljára olívaolajat löttyintünk, majd beletesszük a szofrito alapot a zöldségeket: a kockára vágott vöröhagymát, sárgarépát és a szárzellert. Ismerős kombó, ugye? :)
image_3_1.jpgA zöldségeket átpirítjuk, majd jöhet a főszereplő: a darált marhahús, amit a zúzott fokhagymával együtt teszünk az edénybe.
image_2_2.jpgSózzuk, borsozzuk, majd a húst is megpirítjuk. Amikor a hús is szép színt kapott, mehet az egészhez a sűrített paradicsom,
image_1_2.jpgés a darabolt konzerv is.
image_5.jpgHa már így belejöttünk a fazék felöltésébe, tegyük az egészhez a kockázott krumplit is.
image_4_1.jpgKavarjuk át, és öntsük fel a húslevessel, vagy alaplével. Jöhetnek a fűszerek is: az oregánó, kakukkfű és a bazsalikom (kint mindenhol csak úgy emlegetik: italian seasoning :) ) Én 1-1 teáskanállal tettem a fenti mennyiséghez, de ahogy írtam is: ízlés kérdése ki mennyit tesz bele. 
image_7.jpgÓvatosan átkeverjük, és közepes lángon a zöldségek puhulásáig főzzük, ez max. 30 perc, de akkor sokat mondtam :) Mikor minden puha még kóstoljunk rá egyet, ha kell most még tudjuk sózni, fűszerezni.
Sitty-sutty készen is vagyunk, lehet tálalni.  Én friss, puha kenyérrel és szárított piri-pirivel adtam az asztalra.
A pirított marha, a paradicsomos húsleves és a rengeteg zöldség pikánsan gazdag ízvilággal ajándékoz meg. Hideg téli estéken kötelező darab!
image_6.jpgJó étvágyat!

Legközelebb mit szólnátok egy másik nagy nemzetközi klasszikushoz, és készítenénk egy homár bisque-t? Az ételt - és a  fotót - novemberben készítettem egy kis óceánparti bérelt házban, Sao Miguelen. Elárulom: ez is fenomenális ízvilágú étel, megéri elkészíteni. :)
img_20231115_195355.jpgVárlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9318300273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike88 2024.01.11. 11:11:55

Haho!
Szeretném a homár receptjét is☺️köszi ☺️

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2024.01.15. 09:24:57

Akkor ez olyan Fradi leves, mindent bele!
:D
Szívesen kipróbálnám, ennék egy kisebb vödörnyit belőle.
Levesfüggő vagyok.
:-)

motoroskonyhaja 2024.01.17. 13:45:57

@geegee: Ahogy észrevettem az amerikai fórumokon, igen. ?
Amúgy tényleg nagyon finom!
süti beállítások módosítása