Ilyenkor - év elején, farsang közeledtével - egymást érik a bulikák és víg események, amikor többen erotikus másnapossággal ébrednek fel az alkalom utáni reggelen. Ezt a levest pedig sokan gyógyszerként fogyasztják ilyen alkalmakkor, bár már az összetétele és az íze is megér egy kóstolást, akár iszunk, akár nem :)
Ha szeretitek a füstölt húsokat, a magyaros-paprikás ízvilágot, a savanyú káposztát és a tejfölt (a csípős paprikáról nem is beszélve) akkor ez az étel nektek való! Gyertek, tartsatok velem most is!
Egyszerű korhelyleves
Hozzávalók:
50 dkg füstölt hús (tarja, sonka, borda, bármi)
50 dkg jóféle savanyú káposzta
20 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 szép fej vöröshagyma
4 dundi gerezd fokhagyma
1 szép nagy krumpli (opcionális)
fél citrom (opcionális)
1 evőkanál fűszerpaprika
2-3 db babérlevél
1 mokkáskanál kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy irulok-pirulok....
Fogunk egy fazekat. Ezzel már meg is mondtam a tutit, ugye? :D Ici-pici zsiradékon kiolvasztjuk a kockázott szalonna zsírját, majd hozzádobjuk a karikázott kolbászt is. Párat kavarunk rajta, és mehet az edénybe az aprított vöröshagya plusz a kömény is. A kömény -csak ezerszer írtam -zsíííírban adja ki az ízét. Addig kavargatjuk (kb. 2 perc) míg a vöröshagyma fonnyadni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hogy a fűszerparikával is meghinthessük. Átkavarjuk, és mehet bele a darabolt füstölt hús és a káposzta. Engedjük fel az egészet annyi vízzel, amennyi bőven (minimum 2 ujjal) ellepi. Dobjuk a léhez a darabolt fokhagymát, a babérleveleket (és a szárított cseresznyepaprikát, azaz erőspaprikát is, ha szeretjük). Forraljuk fel az ételt, majd vegyük vissza a lángot, és gyönygözve főzzük. A láng visszavételekor adhatjuk az egészhez a burgonyát (ha valaki szereti, de elhagyható). Most borsozzuk, de még nem sózzuk. Inkább bontsunk egy üveg finom Kadarkát, az még magasabb szintre emeli az eseményt. Ja, ne az ételbe tegyük, hanem a szakácsba, ez nagyon fontos mozzanat! :)
Addig kell rotyogtatni, míg a káposzta, a füstöt hús és a krumpli is megpuhul (ezzel most megint megmondtam a tutit 2....)
Ha valaki szereti és kívánja, akkor most spriccelje meg citrommal. Kavarjunk egyet rajta, kóstoljuk, ha kell, akkor most sózzuk. Eddig azért nem sóztuk, mert a füstölt húsok, a szalonna, és a kolbász is sós, a káposztáról nem is beszélve.
Nem marad más hátra, mint a tálalás.
Puha, friss kenyérrel, és tejföllel adjuk az asztalra egy nagy tálban, hogy mindenki kedvére szedhessen az "alkatrészekből".. Ha maradt a Kadarkából azt is tehetünk mellé, de nem fog maradni :)
Füstös, testes, savanykás, a tejföltől mégis selymes, tunkolós, laktató, majhogynem egytálétel ez a forró leves. A másnapos gyomornak orvosság, amúgy pedig eszméletlen ízbomba. Hideg időben kötelező!
Jó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gabi és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!