Az ünnepek egyik fele letudva - mondja a legtöbb ember akik a hasukat fogják, egymást kínálgatják a maradék beiglivel, töltött káposztával és minden földi jóval.
És nincs még vége az ünnepeknek! Eddig a meghitt, családi öröm volt, most a buli következik a barátokkal együtt. Szilveszterkor fő a jókedv, az alkohol és az egyszerűen -lehetőleg előre- elkészíthető ételek tárháza, hidegkonyhai remekek vagy mondhatni party falatkák, amit akár egy-egy tánc szünetében is be lehet kapni. Ehhez ajánlok pár olyan fogást, amit mi is rendszeresen készítünk szilveszter táján. Előre szeretek gondolkodni, így még mindenkinek van elég ideje arra, hogy a kedvenc -vagy tervezett- fogásaihoz valókat beszerezze.
Pirított étvágyfalatok kapros-fokhagymás kaviárbatyuval
Hozzávalók:
4 vajas kifli (a vizes NEM jó!)
10 dkg lazackaviár
5 dkg vaj (NEM margarin)
4 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
fehérbors
Elkészítése:
A kifliket karikákra vágjuk, majd a vaj felén aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A zúzott fokhagymát összekeverjük az apróra metélt kaporral, megszórjuk fehér borssal, majd a vaj másik felén jól összepirítjuk őket. Összepirítás után egyenlően elosztjuk a pirított kifliken, majd rájuk halmozzuk a kaviárt.
Kizárólag jégbe hűtött (a poharat is jegelni kell!) vodkával és normális házi kovászos uborkával fogyasztjuk!
Hideg marhanyelv füstös majonézmártással
Hozzávalók:
1 db marhanyelv (kb. 1 kg)
50 dkg vegyes leveszöldség
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél
1/2 csokor petrezselyem
szemes bors
1 húsleves kocka
1 erőleves kocka
majonéz
füstölt só
1 tojássárgája
kevés torma
Elkészítése:
A pácléhez valókat egy fazékba tesszük, és vízzel felöntjük. Nem kell, hogy sok legyen a folyadék, elég annyi, amennyi a nyelvet bőven ellepi (azért figyeljünk arra, hogy fővés közben a folyadék párolog). Az edénybe kerül a félbevágott hagyma, a fokhagymák, a babérlevél, a vágott petrezselyem, a szemes bors, a leves kockák és a leveszöldség. Ebbe a lébe tesszük a tisztított nyelvet, és legalább 2,5 óráig gyöngyözve főzzük. Amikor megpuhult kivesszük, lenyúzzuk, majd visszatesszük a lébe és abban hagyjuk kihűlni. Kihűlés után nagyon vékony szeletekre felvágjuk, meglocsoljuk nagyon kevés citrommal és hidegen tálaljuk. A majonézhez keverjük a tojássárgáját és megszórjuk a füstölt sóval. Elkeverjük, majd ezzel, és egy kevés tormával kínáljuk.
Guacamole, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók:
2 szép avokádó (a BARNA a legjobb !!!)
1 szép fej makói hagyma
1 fél fej cecei lilahagyma
1 szép nagy paradicsom
1 csíkos (azaz érett) de még zöld jalapeno
3-4 friss korianderág
0,5 dl tequila silver
1 evőkanál citromlé
só
Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk van: a citromon kívül mindent tegyünk bele egy turmixgépbe (az avokádót azért előbb kanalazzuk ki a bőréből;) Alaposan mixeljük össze, majd csöpögtessük rá a citromlevet. Keverjük át, majd lefedve hűtsük le (azaz tegyük tálalásig hűtőbe). Felhasználás előtt keverjük át, kóstoljuk meg, ha kell sózzuk utána, ééééééés most öntsünk hozzá fél deci tequila silvert. Keverjük el, és forró pirítóssal és kisebb vörös chilivel (mondjuk Tabascóval) tálaljuk. De lehet nagyon vékonyra vágott és fűszeres olajban kisütött krumplikarikákkal is mártogatni.
Virslis-majonézes lencsesaláta
Hozzávalók:
50 dkg főtt lencse
4 db virsli
1 csokor újhagyma
1/2 csokor petrezselyem
6-6 evőkanál majonéz és tejföl
1 kávéskanál mustár
kevés citromlé
só
Elkészítése:
A lencsét leszűrjük, a hagymát és a virslit felkarikázzuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a citromlével. Beleszórjuk az apróra metélt petrezselymet, hozzáöntjük a lencsét, a hagymát és a virslit; alaposan átkeverjük. Lefedve 4-6 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt még egyszer átkeverjük. Sültek mellé, de önmagában is nagyon finom.
Szardellás vajjal kent, szalonnával tűzdelt főtt-sült sertésnyelv
Hozzávalók:
4 sertésnyelv
5 dl fehérbor
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
3 babérlevél
10 dkg füstölt kenyérszalonna
1 teáskanál szardellapaszta
5 dkg vaj
Só
Bors
Elkészítése:
A sertésnyelveket tegyük fazékba a tisztított zöldségekkel. Öntsük fel a borral és annyi vízzel, ami az egészet ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd 3 órán át gyöngyöztetve főzzük. Az idő letelte után a nyelveket vegyük ki, majd várjunk, amíg kicsit hűlnek. Addig a szardellapasztát keverjük el a szoba hőmérsékletű vajjal. A kicsit lehűlt nyelvek bőrét húzzuk le. Hosszában vágjuk be, majd kenjük meg a vágatokat a szardellás vajjal, és dugjuk bele a csíkokra vágott szalonnát. Végül pirítsuk körbe. Szeleteljük, és barna kenyér mellé tálaljuk.
Gyerekkorom kedvenc szilveszteri falatkái
Hozzávalók:
1 csomag (5 rúd) bélszínroló
4 kifli
20 dkg sajt
20 dkg savanyú uborka
Piros Arany
Elkészítése:
Roppant egyszerű dolgunk van: a bélszínrolókat előírás szerint süssük meg. Közben szeleteljük karikára a kiflit, a savanyú uborkát, és szeleteljük fel a sajtot. Ha a bélszínroló kisült hűtsük le és azt is karikázzuk. Egy karika kiflire tegyünk egy bélszínroló karikát, uborkát, sajtot, majd egy pötty piros aranyat. Fogpiszkálóval szúrjuk át, majd tegyük tálra. Nagyon finom party falatka! Lehet majonézzel is helyettesíteni a Piros Aranyat.
Töltött tojások
Hozzávalók:
8 db főtt tojás, kedvenc tojástöltelékünk
Elkészítése:
A tojásokat főzzük meg, majd töltsük meg a kedvenc töltelékünkkel.
Töltelékvariációk:
Csirkehúsos:
10 dkg sült csirkemell, 1 dl tejföl, 1 alma, kevés majonéz (mehet bele egy pici menta vagy tárkony is). A sült csirkemellet és az almát nagyon apróra vágjuk, majd összekeverjük a tejföllel, a majonézzel és a főtt tojások sárgájával.
Gombás:
20 dkg apróra vágott gomba, 10 dkg vaj, pici petrezselyem, só, bors, szerecsendió (pici mustár feldobja). A gombát a vaj felén a petrezselyemmel együtt -a fűszerekkel ízesítve- addig pároljuk, míg saját levét el nem fővi, majd zsírjára sütjük. A vaj másik felét a tojások főtt sárgájával keverjük el és ehhez adjuk a gombát.
Kolbászkrémes:
1 dl tejföl, 1 kolbászkrém (vagy 10 dkg füstölt kolbász), kicsi mustár, 5 dkg reszelt sajt, só, bors. A kolbász (vagy kolbászkrémet) keverjük össze a tejföllel, a mustárral és a sajttal. Fűszerezzük. A kész masszához keverjük a főtt tojássárgáját.
Gyömbéres-garnélás:
1 dl tejföl, 10 dkg főtt garnéla, kevés apróra vágott kapor, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, só, bors. A hozzávalókat összekeverjük, majd a főtt tojássárgájához tesszük.
Füstölt sprotnis:
5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 0,5 doboz füstölt sprotni, pár csepp citromlé, petrezselyem. A halat villával törjük össze (a leve is kell!), adjuk hozzá a tejfölt, a citromlét, a petrezselymet. Ezt keverjük el a tojások főtt sárgájával. Meg lehet bolondítani kevés mustárral is. Én a farkakat le szoktam vágni, majd a kész töltött tojásokba tűzdelem egy-egy pici citrom társaságában.
Paradicsomos:
2 szem paradicsom, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 szál apróra vágott újhagyma, kevés tejföl és ketchup, só, bors, szerecsendió. A nagyon apró kockákra vágott paradicsomot összekeverjük a többi hozzávalóval és a tojássárgához adjuk.
A tojásokat lehet bármilyen majonéz-alapú salátán tálalni, de egyszerűen tálra is rakhatjuk, úgy is el fog fogyni :)
Norvég garnélasaláta
Hozzávalók:
50 dkg főtt garnéla
50 dkg paradicsom
50 dkg gomba
4 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál tárkonyecet
2+1 evőkanál olivaolaj
só
bors
Elkészítése:
Az aprított vöröshagymát 1 evőkanál olivaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá dobjuk a negyedelt gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet összepirítjuk (max 5 perc legyen, a gombának nem szabad szétesnie!) A főtt garnélához adjuk a darabolt paradicsomot, az aprított újhagymát és a pirított hagymás gombát. Meglocsoljuk a tárkonyecettel és a maradék 2 evőkanál olivaolajjal. Alaposan összekeverjük, és tálalásig hűtőbe tesszük. Még nincs kép, mert szilveszterre készül el nálunk is:)
Mákos guba csurgatott mézzel
Hozzávalók:
8 db szikkadt kifli
10 dkg darált cukors mák
3 evőkanál méz
1,5-2 dl tej
citromszeletek
Elkészítése:
A kifliket karikázzuk, majd a langyított cukros tejjel leöntjük. Vigyázzunk, hogy ne ázzanak el a szeletek! Ezt a cukros-tejes-kiflis masszát forró serpenyőbe öntjük, és 2-3 percig pirítjuk. Először elég trutymákosan fog kinézni, de ez teljesen normális. Amikor kezd kissé száradni csurgassuk hozzá a mézet, és azzal is pirítsuk át. Ha kellőképpen kiszáradt szórjuk meg a cukros mákkal, majd húzzuk le a tűzről, és citromlével átspriccelve tálaljuk, mellé citromkarikát kínáljunk.
Tipp: a méz mellé édes muskotályos borral megspriccelve még finomabb.