Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb ez a leves, nem véletlenül. Kicsit talán kezdünk elmozdulni az itthoni emberek többségének a távol-keletet jelképező, hiperes kifőzdékben árult "kínai", és a boltok polcairól levehető "keleti" porok és mártások vonalától.
A japán konyha sem a szusiról és a tempuráról szól már a legtöbbeknek, ahogy a kimchiről sem valami harci játék jut az emberek eszébe. (remélem....)
Ilyen a pho is. Egyszerűen leírva keleti marhahúsleves, de azért ennél jóval több. Mesésen gazdag marhahúsleves sok friss hozzávalóval és egzotikus, frissítő ízvilággal. Megmutatom én hogyan is készítem.
A pho Vietnám nemzeti étele. Nem bonyolult, ellenben jó sok időbe telik az elkészítése (de nem kell ott lenni a fazék mellett, tehát mintha sima húslevest készítenénk). Én is készítettem már sokféle húslevest, csak pár példa:
Kaszáslé
Most a pho-n (ejtsd: fő) volt a sor, hogy itthoni körülmények között készítsem a saját ízlésem szerint.
Pho leves gazdagon
Hozzávalók:
50 dkg marhacsont
60 dkg marhanyak vagy lábszár
2 szép dundi petrezselyemgyökér
2 szintén dundi sárgarépa
1 üveg mungóbabcsíra
20 dkg száraz rizstészta (én szélesmetéltet használtam hozzá)
4 szál újhagyma vagy 20-25 cm póré
1 db új zeller zöldjével együtt
1 szép db karalábé
1 lime
1 csokor friss petrezselyemzöld (az erkélyemről szedtem)
1/2 friss csokor koriander (az erkélyemről szedtem)
6-8 db friss bazsalikomlevél (az erkélyemről szedtem)
1 kisujjnyi friss gyömbér
8-10 szem kardamom (vágjuk be a kérgét, hogy a csodás fekete szemek minél gazdagabb ízvilágot adhassanak)
10-15 szem egész feketebors
Só
Elkészítése:
Semmi nagy gond nincs, ahogy a szokásos vasárnapi húslevest készíti a legtöbb ember, úgy kell eljárni. Tehát fogjuk a csontot (amit előtte alaposan lemostunk, mert lehet a szélén csontszilánk) és a szép darab marhát. Beletesszük a fazékba, és hozzáadjuk a zöldségek nagy részét: a karikázott petrezselyemgyökeret és a répát, az újhagyma (vagy póré) felét - szintén karikázva, a darabolt zellert és a zöldjét, plusz a szintén darabolt karalábét. Hozzádobjuk az egész borsot és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi (ez kb. 3-3,5 liter lesz). Én sumák módon még tettem bele szárított vargányát és 4-5 szép fej szeletelt csiperkét is.
az egészet forraljuk fel, majd sózzuk. A hőt vegyük vissza, és gyöngyözve főzzük a levest kb. 3-4 órán keresztül. Addig pl. elmehetünk kirándulni, ahogy mi is tettük Chilivel és Szutyival. Mert milyen jó is ebben a melegben a hűvös erdőben sétálni, és közben begyűjteni pár óriás őzlábgombát és egy nagy adag szedret (amiből a másnapi ebédünk lett...)
Az idő letelte után kóstoljuk újra a levest, és ha kell most sózzuk utána. Ez azért fontos, mert a lé ekkorra már jóval kevesebb lesz, mint amennyit feltettünk főni és így el tudjuk kerülni, hogy túl sós legyen a levesünk. Egy kis kavarás és el is készültünk. Ennyi lassú főzés után a hús szinte szétesik, és a leves mély, aranyló-barna lesz (és nem kell bele sem vegeta sem semmi más kocka vagy bármi).
Emeljük ki a húst a léből és tegyük félre. A levest szűrjük le. Az ízletes főtt zöldségek egy joghurtos-kapros-chilis mártással borítva remek előételek lesznek kevés fokhagymával gazdagítva.
A leszűrt levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele vissza a húst és most jöhetnek a további fűszerek (a képen látszik mennyire gyönyörű színt kapott a leves).
Mehet hozzá a gyufára vágott friss gyömbér,
majd a bevagdosott kardamom-szemek:
Ezekkel további 2 órán át főzzük gyöngyözve az egészet. A főzési idő vége-felé főzzük ki és szűrjük le a rizstésztát.
Vegyünk négy szép tálat, amikbe elosztjuk a tésztát.
Erre az alapra mehet a szintén porciózott mungóbab csíra.
Jöhet rá a cuflizott (azaz tépett) marhanyak (a receptben szereplő húsmennyiségből maradni fog egy újabb adagra is, akárcsak a léből!).
Most öntsük nyakon a leves lelkével, az aranyló és ízes lével.
Koronázzuk meg a frissen aprított zöldfűszerekkel, a maradék karikázott újhagymával (vagy póréval), locsoljuk meg a lime levével és már ehetjük is. Én szeretem, ha van mellé egy kevés világos szójaszósz is, de ez (is) ízlés kérdése ;)
Egyszerű, finom, pikáns, frissítő és laktató. Van aki még fahéjat és csillagánizst is tesz a levesbe, én helyettük gombákat használtam. Ahogy a levesbetét sem mindenhol marha, van aki pacallal gazdagítja, van, aki húsos táskával. A lényeg viszont az, hogy nagyon finom, aromás igazi ínyencséget ehet az, aki kipróbálja, és nem drágább, mint egy sima bolti broiler csirkéből készült "húsleves".
És hogy mi ihlette azt, hogy ezt az ételt főzzem meg? Pár hete ettünk egy finomat Pesten, a Funky Pho-ban.
Ez egy egyszerű, de egyben nagyszerű hely, ráadásul olyan címekkel büszkélkedhet (jogosan!!!!) mint a Gault & Millau: legjobb streetfood, a Dining guide: legjobb pho (a teljesség igénye nélkül).
Kedves és profi hely, de tőlünk már ezért is plusz pontot érdemel:
Ha valaki nem venné észre, a lényeg a kép alsó részén van: "A kutyád is bejöhet". Így Szutyi is ott (l)ehetett velünk, ráadásul őt szolgálták ki előbb: egy nagy tál friss vizet kapott a Funky Pho csapatától. Végre van már pár hely itthon is, amire mi is azt mondjuk: európai....
Az általuk készített (nagyon finom) pho így nézett ki:
ChiliRevi azóta nyaggatott, hogy készítsek neki pho-t. Hát tessék, készítettem :)
Jó étvágyat!