Ilyenkor nyár derekán is kívánja az egyszeri motoros a friss zöldségekkel teli levest. Mit is készíthetnék, ami szezonális és jó sok zölddel van tele? Csirkeaprólék levest!
A csodás, roppanósan friss alapanyagokból, szezonális zöldségekből olyan étel születik, ami után mindenki meg fogja nyalni..... mindenét :)
Csirkeaprólék-leves friss újkáposztával, karalábéval és kaporral gazdagítva
Hozzávalók:
1,5 kg csirkeaprólék (nyak, szárny, farhát, láb, máj, zúza, szív, stb) ezeket az alkatrészeket kizárólag szabadtartású csirkéből érdemes összeválogatni (ja, a bolti "akciós" csirkénél nincsenek is belsőségek és lábak, de legalább óccsó, azaz MINIMUM annyiba kerül, mint amit Tomi barátom ingyen házhoz szállít nekem, én 800 ft-ért kapom a házi szabadtartású csirkét/kg....)
50 dkg újkáposzta vékonyra vágva
1 fej vöröshagyma
6 dundi gerezd fokhagyma
1 arasznyi szárzeller
3 fej karalábé hasábokra vágva
1 csokor kapor
bors
só
Elkészítése:
Semmi extra nincs ebben a levesben (az ízén kívül, persze). Fogjuk az aprólékot, és egy erotikus fazékba helyezzük. Gyönyörű a szabadtartású állatok húsának és belsőségeinek a színe! Ha nagyon ínyencek akarunk lenni (és miért ne akarnánk!), akkor a farhátat, mielőtt a kajához adjuk (azaz az elején) szó szerint megtörjük, megroppantjuk, hogy a csontokban lévő tartalom és az ízek is a fazékba kerüljenek.) Sokkal, de sokkal finomabb végeredményt fogunk kapni!
Hozzádobjuk a fej vöröshagymát, a fokhagymákat, a darabolt szárzellert, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Rögtön mehet a leveshez a vékony csíkokra vágott újkáposzta is.
Sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Nem kell kapkodni, kb 2 óra kell a madárkáknak (mivel én két csirke darabjaiból készítettem - látható is a 4 lábacska a fazékban).
Mikor felforr a leves az aprított kapor felét bele is tehetjük a fazékba.
Átkeverjük, majd egy órán keresztül letakarás nélkül gyöngyözve főzzük. Most jöhet a hasábra vágott karalábé! Tegyük bele, majd főzzük tovább, úgy
1 órán keresztül, amíg a hús leomlik a csontjáról.
Amikor már vaj puha a hús mehet bele a kapor másik fele is.
Most kóstoljuk, ha kell útánsózzuk, és további 5 perc gyöngyözés után lehúzzuk a tűzről, mert a leves kész! Nincs más dolgunk, mint tálalni.
Szűrjük le a levest (Erről jut eszembe: egy helyi vendéglőstől hallottam ezt a sztorit. Mondja a tanulónak, hogy szűrd le a húslevest. Ő le is szűrte, azaz fogott egy szűrőt, és rendesen kicsorgatta az értékes levest a lefolyóba, a szűrőn csupán a hús és a zöldségek maradtak fent...). Tehát a szűrjük le a levest azt jelenti, hogy szépen egy szűrőn keresztül egy MÁSIK fazékba megy a lé, a fennmaradt dolgokat pedig válogassuk szépen kétfelé: zöldségek és húsok-csontok. Így is tálaljuk, mert így mindenki vehet kedvére a zöldségekből és a csirkehúsból is. Ha szeretnénk, főzhetünk hozzá tésztát is, de minek, hiszen nem hiányzik a leveshez...
Pikánsabb lesz, ha a forró levest kevés modenai balzsamecettel meg is spriccelhetjük, ennek hiányában jöhet rá egy kis friss citromlé és ízlés szerint chili. Nyami. Nagyon jóóóóó!
Jó étvágyat!
Ha valaki egy jóval különlegesebb csirkeragu levest enne nézze meg EZT A RECEPTET. Ez sem nagy etvasz, viszont nagyon finom (sőt: isteni!) :)
Tudom, mostanában hanyagoltam a desszert-vonalat, pedig azért szoktunk ilyeneket is készíteni:
Tökös-mákos rétes kétféle házi mézzel:
És -a nyárra tekintettel- jöhet egy finom kagylós recept is, ha azt szeretnétek:
Céklás szélesmetélt házilag készítve, itthoni paradicsomban főtt héjas kagylóval és tenger gyümölcseivel:
Melyiket választjátok? ;)