Egyszerű és friss csirkeaprólék leves
2014. augusztus 05. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű és friss csirkeaprólék leves

Ilyenkor nyár derekán is kívánja az egyszeri motoros a friss zöldségekkel teli levest. Mit is készíthetnék, ami szezonális és jó sok zölddel van tele? Csirkeaprólék levest!

A csodás, roppanósan friss alapanyagokból, szezonális zöldségekből olyan étel születik, ami után mindenki meg fogja nyalni..... mindenét :)

l01_1.JPG

Csirkeaprólék-leves friss újkáposztával, karalábéval és kaporral gazdagítva

Hozzávalók:
1,5 kg csirkeaprólék (nyak, szárny, farhát, láb, máj, zúza, szív, stb) ezeket az alkatrészeket kizárólag szabadtartású csirkéből érdemes összeválogatni (ja, a bolti "akciós" csirkénél nincsenek is belsőségek és lábak, de legalább óccsó, azaz MINIMUM annyiba kerül, mint amit Tomi barátom ingyen házhoz szállít nekem, én 800 ft-ért kapom a házi szabadtartású csirkét/kg....)
50 dkg újkáposzta vékonyra vágva
1 fej vöröshagyma
6 dundi gerezd fokhagyma
1 arasznyi szárzeller
3 fej karalábé hasábokra vágva
1 csokor kapor
bors


Elkészítése:
Semmi extra nincs ebben a levesben (az ízén kívül, persze). Fogjuk az aprólékot, és egy erotikus fazékba helyezzük. Gyönyörű a szabadtartású állatok húsának és belsőségeinek a színe! Ha nagyon ínyencek akarunk lenni (és miért ne akarnánk!), akkor a farhátat, mielőtt a kajához adjuk (azaz az elején) szó szerint megtörjük, megroppantjuk, hogy a csontokban lévő tartalom és az ízek is a fazékba kerüljenek.) Sokkal, de sokkal finomabb végeredményt fogunk kapni!

l02.JPG

Hozzádobjuk a fej vöröshagymát, a fokhagymákat, a darabolt szárzellert, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Rögtön mehet a leveshez a vékony csíkokra vágott újkáposzta is.

l03_1.JPG

Sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Nem kell kapkodni, kb 2 óra kell a madárkáknak (mivel én két csirke darabjaiból készítettem - látható is a 4 lábacska a fazékban).

Mikor felforr a leves az aprított kapor felét bele is tehetjük a fazékba.

l04_1.JPG

Átkeverjük, majd egy órán keresztül letakarás nélkül gyöngyözve főzzük. Most jöhet a hasábra vágott karalábé! Tegyük bele, majd főzzük tovább, úgy

l05_1.JPG

1 órán keresztül, amíg a hús leomlik a csontjáról.

Amikor már vaj puha a hús mehet bele a kapor másik fele is.

l06_1.JPG
Most kóstoljuk, ha kell útánsózzuk, és további 5 perc gyöngyözés után lehúzzuk a tűzről, mert a leves kész! Nincs más dolgunk, mint tálalni.

Szűrjük le a levest (Erről jut eszembe: egy helyi vendéglőstől hallottam ezt a sztorit. Mondja a tanulónak, hogy szűrd le a húslevest. Ő le is szűrte, azaz fogott egy szűrőt, és rendesen kicsorgatta az értékes levest a lefolyóba, a szűrőn csupán a hús és a zöldségek maradtak fent...). Tehát a szűrjük le a levest azt jelenti, hogy szépen egy szűrőn keresztül egy MÁSIK fazékba megy a lé, a fennmaradt dolgokat pedig válogassuk szépen kétfelé: zöldségek és húsok-csontok. Így is tálaljuk, mert így mindenki vehet kedvére a zöldségekből és a csirkehúsból is. Ha szeretnénk, főzhetünk hozzá tésztát is, de minek, hiszen nem hiányzik a leveshez...

Pikánsabb lesz, ha a forró levest kevés modenai balzsamecettel meg is spriccelhetjük, ennek hiányában jöhet rá egy kis friss citromlé és ízlés szerint chili. Nyami. Nagyon jóóóóó!

l07_1.JPG

Jó étvágyat!

Ha valaki egy jóval különlegesebb csirkeragu levest enne nézze meg EZT A RECEPTET. Ez sem nagy etvasz, viszont nagyon finom (sőt: isteni!) :)

Tudom, mostanában hanyagoltam a desszert-vonalat, pedig azért szoktunk ilyeneket is készíteni:

Tökös-mákos rétes kétféle házi mézzel:

ret01_1.JPG

És -a nyárra tekintettel- jöhet egy finom kagylós recept is, ha azt szeretnétek:

Céklás szélesmetélt házilag készítve, itthoni paradicsomban főtt héjas kagylóval és tenger gyümölcseivel:

DSCF6670.JPG

 Melyiket választjátok? ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr226484661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása