Persze ez már megint nem az a hagyományos, de miért is lenne. Amúgy is: hagyományos? Sajnos itthon a legtöbb ember csirkéből (a profibbak tyúkból) készítenek húslevest, a marhából készült kihalófélben van. Pedig ha húsleves, akkor az marhából jó. Tudják ezt a japánok is, hiszen az alábbi húslevest ők készítik. Nagyon gyorsan elkészül, tartalmas, sűrű leves, amit mindenképpen megéri elkészíteni.
Japán marhahúsleves tofuval és rizsecettel
Hozzávalók:
40 dkg marhacomb (keményen belekezdünk...)
2 doboz tofu (30 dkg-os csomagok)
2 érett paradicsom
2 kis fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ujjpercnyi friss gyömbér
2 evőkanál fehérbor
4 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál rizsecet
bors ízlés szerint
Elkészítése:
A húst csíkozzuk fel, majd sózzuk, borsozzuk. Rakjuk félre hadd élvezze a fűszerek társaságát. Egy wokban, vagy lábosban -minimális olajon- pirítsuk össze az aprított gyömbért és a szeletelt fokhagymát.
Ha kezd megpirulni mehet bele a hús.
Nagy lángon pirítsuk tovább, míg a hús is megpirul. Most mehet hozzá 1,2 l víz (csak így snassz, mezei módon) és a szójaszósz. Újból forraljuk fel és adjuk hozzá a darabolt paradicsomokat, a félfőre vágott vöröshagymát és a falatnyira szelt pórét. A paradicsom héját elvileg le kellene szedni, de én ezt sosem teszem. Keverjük át, vegyük lejjebb a hőt és közepes lángon főzzük 15-20 percig.
Az idő letelte után mehet bele minden, ami eddig kimaradt (fehérbor, rizsecet, falatnyira darbolt tofu). Csupán felforraljuk és már le is húzhatjuk a tűzről, a levesünk elkészült!
Rizsecettel kínáljuk (én most egy finom kínai fekete rizsecetet adtam mellé), a tetejére szórhatunk kivés friss újhagymát. Kitűnő, vitamindús és egyszerű recept, igazi lélekmelegítő.
Jó étvágyat!
Ha további levesötleteket szeretnél nézd meg EZT vagy EZT esetleg EZT a postomat.