Elég hűvös a november, ilyenkor mindenki tartalmasabb és melegebb ételre vágyik. Ha szeretjük a húsleves-variációkat, akkor ez az étel egy nagyon jó választás, akár vasárnap délre. Mi hagyományosan augusztus 20 körül szoktuk készíteni, de ilyen borongós időben sem lehet ellenállni a csábításnak.
Kaszáslé
Hozzávalók:
1 l sonkalé (mi a húsvéti sonka főzőlevét tavasszal elrakjuk (fagyasztjuk) és ebből készítjük), de Bbrmilyen füstölt húslé megteszi (füstölt csülök, oldalas stb leve)
1,5-2 liter víz (attól függ mennyire sós a sonkalé)
50-60 dkg csirkeaprólék (máj, szív, láb, zúza)
30 dkg sertés húsos csont (ezt nem szoktam beletenni, de most egy hirtelen ötlettől vezérelve megtettem egy jó húsos mangalica tarjacsonttal)
30 dkg savanyú káposzta
30 dkg sárgarépa
30 dkg karalábé
20 dkg zöldbab
4 szál újhagyma
10 dkg szárzeller
6-8 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
5 dkg spárgavég (az a rész, amit a spárga készítésekor ki szoktunk dobni. Mi ezt le szoktuk fagyasztani, mert nagyon finom ízt ad a leveseknek. A főzés végén persze kidobjuk mi is)
egész bors
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál mustármag
Elkészítése:
A kiolvadt sonkalevet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a víz 3/4-ed részét és az összes többi hozzávalót (kivéve a petrezselymet) tisztítva. Mehet a savanyú káposzta, karikázott répa, a darabolt karalábé, zöldbab és szárzeller, a fokhagymagerezdek egészben, a spárgavégek, a bors, koriander és mustármag is. Persze a csirkeaprólékot és a csontos húst se felejtsük ki. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt, és gyöngyözve főzzük kb. 1,5 órán keresztül. Nem kell annyi neki, mintha húslevest készítenénk. Ekkor kóstoljuk, ha túl sós (vagy túl sűrű) a víz további részével felengedhetjük. Szórjuk meg aprított petrezselyemmel, rottyantsunk egyet rajta és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
Ha kedvet kaptatok a hagyományostól eltérő húsleves-félékhez itt van pár régebbi receptem: