Ez a Motoros újra megőrült! Megint egy űber-metál saját hülyeséget tesz fel ahelyett, hogy normális, hétköznapi recepteket osztana meg!
Ezt gondolhatja a legtöbb ember (aki olvas), pedig nem így van! Ez az étel egy híres magyar leves, amit szívesen kanalaz a legtöbb ember itthon. Az eredeti receptet (amit én is készítettem) anno Gundel János készítette Mikszáth Kálmán (a nagy palóc) tiszteletére. A zöldbabon kívül krumplival és tejfölös habarással dúsította, majd kaporral fűszerezte. Nnnnna, megvan végre? IGEN! Az eredeti Palócleves receptjéről van szó!
Eredeti Palócleves
Hozzávalók:
40 dkg birka színhús (eredetileg ürü kell hozzá, azaz herélt birka)
35 dkg kockázott krumpli (tudom: burgonya)
1 liter marha csontlé
25 dkg igazán friss zöldbab (én 5 perce szedtem le az erkélyemről, ennél frissebb biztos nincs)
2 dl normális tejföl
1 fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi zsír
12 dkg (egy szép fej) vöröshagyma
1 érett paradicsom
1 tv paprika
1 evőkanálnyi liszt
4-6 babérlevél
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?)
1 teáskanál őrölt kömény
só
bors
Elkészítése:
Készítsünk a birkából egy normális pörköltet. Melegítsünk egy serpenyőt majd tegyük bele a zsírt. Zsírt és nem mást...
Amikor olvadni kezd adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és pirítsuk együtt. Tegyük hozzá az őrölt köményt (ami zsírban oldódik, ezért kell ekkor az ételhez adni...) Húzzuk le a tűzről és szórjuk meg a fűszerpaprikával.
Azért kell a tűzről lehúzni, hogy a paprika ne égjen meg! Ha lehúztuk a tűzről keverjük át, majd tegyük vissza, dobjuk rá a darabolt húst és keverjük alaposan el. Engedjük fel az egészet kevés marha-csontlével (ez tényleg kell hozzá, nem elég a húsleves-kocka...)
Nem, nem kell eláztatni vele, csupán arra kell, hogy ne égjen le a pörkölt!
Amikor a hús puhulni kezd tegyük hozzá az aprított paprikát és paradicsomot is, majd ezekkel készre főzzük, míg a hús rendesen megpuhul. Ha kell, kevés csontlével pótolhatjuk az elpárolgott folyadékot.
Most jöhet a posztban is említett leves, mert a pörkölttel már elkészültünk... (én ilyenkor fogok egy karéj friss kenyeret, és pár szem húst megeszek a szafttal együtt tunkolva, mert megérdemlem,és különben sem látja senki sem.... :)
Amíg falatozunk a krumplit kisebb kockákra vágjuk (miután meghámoztuk őket, persze) és a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabbal megfőzzük külön-külön tálban (fazékban) annyi vízben, amennyi éppen ellepi őket. Én ezt a zöldbabot szedtem a 7. emeleti erkélyemről.
Tegyük a babért a birkához. Ha a krumpli és a zöldbab is megpuhultak a főzővízzel együtt öntsük a pörkölthöz mindkettőt.
Gyönyörűen alakul a levesünk! Tegyünk hozzá annyi csontlét (esetleg vizet), hogy minimum 2 liter legyen a leves. Dobjuk bele a kaprot is (én csokorba kötöttem a szárakat, így egyszerűbb volt kivenni, a többi részét apróra vágtam, az persze benne marad a levesben).
Rotyogtassuk 5-7 percig, Addig habarjuk el a tejfölt a liszttel.
Majd kanalanként tegyük hozzá a levest (és minden kanálnyi leves után keverjük át a lisztes tejfölt), így nem lesz csomós a habarásunk.
Majd ezzel sűrítsük be a levest:
Rottyantsunk egyet rajta, azaz pár percig még hagyjuk főni, utána a levesünk elkészült, tálalhatjuk!
Friss, foszlós kenyérrel, tárkonyecettel és finom vörös fröccsel tesszük az asztalra; megérdemli!
Jó étvágyat!