Csirkemell. Van aki szereti és van, aki kevésbé. Pedig egy jól ekészített csirkemell -persze ha az tényleg csirkéből van és nem nagyüzemi húsgyárból- igazán finom tud lenni. Pláne ha friss zöldfűszeres tölteléket készítünk hozzá, amihez nem kell se tojás se kenyér. És még ezt is túlszárnyalhatjuk, ha az egészet tésztába csomagoljuk és úgy sütjük meg. Tálaláskor pedig egy kevés fehérboros-mustármagos-tejszínes öntettel kínálhatjuk. Mit szóltok?
Gombával és zöldfűszerrel töltött csirkemell tésztában sütve
Hozzávalók:
4 db fél csirkemell (szabadon tartott, kapirgálós, of course)
40 dkg leveles tészta (tudom, hogy a bolti 50 dkg-s, de lesz ötletem a maradék felhasználására)
20-25 dkg gomba
2 dl habtejszín
2 dl fehérbor (én most egri leánykával készítettem - az ausztrál chardonnay azóta is sértődötten néz rám az állványáról)
1 csokor medvehagyma (vagy spenót vagy petrezselyem stb.)
4 gerzed fokhagyma
1 tojás
2-2,5 evőkanál mustármag
Bors
Só
Elkészítése:
Nem nagy ügy, nem bonyolultabb, mint egy hagyományos töltött csirkemell. Fogjuk a melleket (a csirkékét!!!) majd hosszában ejtsünk rajtuk 2-2 bemetszést oldalt, hogy szépen ki tudjuk teríteni őket. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre.
Melegítsünk egy serpenyőt amibe minimális zsiradékot teszünk. Dobjuk bele a zúzott fokhagymákat és az aprított gombát. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd süssük zsírjára, ez 2-3 percnél nem több idő. Addig aprítsuk fel a megvehagymát és a 2/3-át szórjuk a gombához. Általában utálom ha a medvehagymát agyonsütik, de ez már nálam a maradék volt ezért használtam így.
Kavarjunk egyet rajta, rottyantsuk egy picit (max. 1 perc) és húzzuk le a tűzről. Várjunk amíg kihűl a töltelék. Addig pl. bekapcsolhatjuk a sütőt 200 C-re, vagy kibonthatjuk a bort. Nem, nem azért hogy dekantáljuk, hanem hogy megkóstoljuk. Megfelel a mártáshoz? Igen? Akkor jó az irány :)
Ahogy kihűlt a töltelék egyszerűen kanalazzuk rá a kinyitott csirkemellekre. Bazi rondán fog kinézni, de ez most ne érdekeljen minket.
Ha a töltelékek kanalazásával és elosztásával végeztünk egyszerűen tekerjük fel a csirkemelleket. Nem kell szabályosnak lenniük, semmi para!
A csirkemellek elő vannak készítve, így jöhet a tészta. Mivel csupán 40 dkg kell (darabonként 10-10) ezért ha boltit vettünk marad még 10 dkg. Nem gond, el fog fogyni az is mielőtt még a csirkére vethetnénk magunkat! Én olyan tésztát kaptam a boltban ami már eleve 4 részre volt alakítva. Ezeket hosszában kettévágjuk, majd mindegyik széléből -szintén hosszában- levágunk egy vékony, kb. 1-2 cm széles csíkot amiket félreteszünk; a csirkéhez a szélesebb tészta kell.
Semmi más dolgunk nincs, mint a töltött csirkemelleket betekerni a vastag tésztacsíkokkal.
Tegyük a húsokat egy hőálló tálba aminek az alját vékonyan kikentük zsiradékkal, majd kenjük meg a tésztákat a felvert tojással. Kész? Akkor mehet is a sütőbe kb. 35-40 percre középre. Jöhet a mártás. Forrósítsunk egy serpenyőt majd szárazon szórjuk bele a mustármagokat. Vigyázat, pattogni fognak, ezért locsoljuk is meg a borral. Kb. 1 percig kell csak figyelnünk, addigra a bor jó része -sajnos az alkohollal együtt- elillan.
Most mehet hozzá a tejszín, azt is forraljuk be: hadd sűrűsödjön kicsit, Ebben az állapotban tegyük hozzá a medvehagyma maradékát, kavarjunk egyet rajta és vegyük le a tűzről. Kész.
Amíg várunk arra, hogy megsüljön a csirkemell készíthetünk étvágygerjesztő falatkákat a maradék vékony tésztacsíkokból. Én simán megkentem chilis ketchuppal (Chumak), pár kis darab füstölt kenyérszalonnát raktam rá és megszórtam fekete szezámmaggal. Feltekercseltem és pár perc alatt ropogós-pirosra sütöttem a sütő felső részén a csirke fölött. Mikor kisült megszórtam sajttal és amikor ehető hőmérsékletű lett szépen elmajszoltam a felét (a másik felét a feleségem kapta).
Kb. a falatkák elfogyasztása után lesz kész a csirke is, vegyük ki a sütőből és várjunk vele 10 percet. 10 perc? És még van a fehérborból? Nosza öblítsük le az étvágygerjesztő falatkákat!
Tálalásnál a csirkemelleket vágjuk fel a feltekert tészta találkozásai mentén (hát ez elég balfasz megfogalmazás volt), tegyük tálra őket és locsoljuk körbe a mártással. Ha a mártás sűrűbb lenne mint szeretnénk öntsünk bele még kevés fehérbort és keverjük át. Savanyított gombával is kínálhatjuk, nagyon jól kiegészíti. Finom ropogós kéreg, alatta a szaftos hús és a friss töltelék. Mi kell még a boldogsághoz? :) De hová lett a bor? :)
Jó étvágyat!