Sokan nem is tudják mit hagynak ki, ha elmennek egy-egy padlizsános stand mellett. Persze a legtöbben azt mondják: ismerjük, szeretjük vagy nem szeretjük. Gyakorlatilag a hazai padlizsánfelhasználás kimerül a muszaka és az egyéb rakott padlizsánok (amiben a -jó olajos- padlizsán a legkevesebb, ellenben a rizzsel és a darált húsokkal - de ez általában is jellemző a "jó magyar" rakott dolgokra, pont a zöldség íze veszik el...), de a maximum kreatívság a sült vagy rántott padlizsán. Pedig a padlizsánban sokkal, de sokkal több lehetőség van, mutatok is pár példát.
Tofuval sült padlizsán rizstésztával
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 csomag sima tofu (30 dkg)
40 dkg rizstészta
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál halszósz
1 ágacska kakukkfű
só
bors
Elkészítése:
A padlizsánokat falatnyi darabokra felvágjuk, majd megnyaljuk. Igen, megnyaljuk. Ha nem keserűek felesleges sózni őket. Ezt csak azért írtam, mert jó magyar szokás szerint az a legenda, hogy alaposan be kell sózni őket, majd x perc állás után kifacsarni. Nos, ez szimplán baromság. Csak szóltam :)
Egy szép wokot felforrósítunk (ugye tudjuk, hogy szárazon kell forrósítani, nem zsiradékkal együtt!?) majd kevés zsiradékot teszünk bele. Mehet az edénybe a falatokra vágott tofu, hadd piruljon! Pár perc pirítás után dobjuk hozzá a kakukkfű-ágacskát is, és alaposan keverjük át.
Most mehet hozzá a padlizsán.
Keverjük át, tegyük hozzá a félfőre vágott vöröshagymát is, majd hagyjuk 4-5 percet együtt sülni. Ha szükséges pici (fél deci) vízzel locsoljuk meg. Fél deci? Ha jól emlékszem a lányomtól kapott narancspálinka még valahol itt lebzsel a konyhában, meg is keresem....
Amikor a padlizsán picit megpuhul zuttyantsuk rá a halszószt és a szójaszószt, keverjük át, fedjük le és további 5 percig rotyogtassuk. Ha kell sózzuk, borsozzuk. Közben ki tudjuk főzni a rizstésztát (aminek maximum 2 perc kell). A tésztát szűrjük le, porciózzuk, majd merjük rá a fűszeres, tofus padlizsánt. Friss chilivel és új- vagy póréhagymával díszítve tálaljuk. Azon melegében együk.
Fűszeres paradicsomban sült padlizsán spagettivel
Hozzávók:
2 szép nagy padlizsán
1 fej vöröshagyma
2 doboz hámozott, egész paradicsom (általában 40 dkg)
4 gerezd fokhagyma
2 ágacska rozmaring
2 evőkanálnyi zöld olajbogyó
40 dkg főtt spagetti
só
bors
Elkészítése:
Nem lesz nehéz dolgunk most sem. A félfőre vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a serpenyőbe öntjük a hámozott, egész paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a rozmaring-ágacskákat és a félbevágott olajbogyókat. Rányomjuk a fokhagymát, majd az egészet összenyomkodjuk. Mármint az egész paradicsomokat nyomkodjuk össze, hogy ne dudorodjanak ki a többi közül. Most tegyük bele a darabolt padlizsánokat, keverjük át és lefedve rotyogtassuk addig, míg a padlizsánok meg nem puhulnak, ez kb 10 perc lesz.
Amíg a ragu készül főzzük ki a spagettit, szűrjük le és tegyük egy nagy tálba. Úgy, mint az olaszoknál: egyetlen nagy tál, amiből a család falatozhat. A spagettire öntsük rá a kész ragut, kevés kakukkfűvel vagy oregánóval gazdagíthatjuk, és tálalhatjuk is. Mamma, ez nagyon finom!
Tudom, hogy már itt kopogtat Jézuska, de addig is enni kell valamit, nem? :) Karácsonyi recepteket rengeteget ajánlottam (keressetek rá a jobb oldalon található címkék között a karácsony szóra), remélem páran azért élnek vele majd és mernek végre kiszakadni a halászlé, rántott hal, majonézes krumpli, rántott hús és töltött káposzta bűvköréből.
Emlékeztek még a tavalyi karácsonyi postra? Nem? ITT elolvashatjátok!
Minden kedves olvasónknak nagyon boldog, meghitt, békés és nyugodt karácsonyt kívánunk!!!!