Padlizsán kétszer
2013. december 21. írta: motoroskonyhaja

Padlizsán kétszer

Sokan nem is tudják mit hagynak ki, ha elmennek egy-egy padlizsános stand mellett. Persze a legtöbben azt mondják: ismerjük, szeretjük vagy nem szeretjük. Gyakorlatilag a hazai padlizsánfelhasználás kimerül a muszaka és az egyéb rakott padlizsánok (amiben a -jó olajos- padlizsán a legkevesebb, ellenben a rizzsel és a darált húsokkal - de ez általában is jellemző a "jó magyar" rakott dolgokra, pont a zöldség íze veszik el...), de a maximum kreatívság a sült vagy rántott padlizsán. Pedig a padlizsánban sokkal, de sokkal több lehetőség van, mutatok is pár példát.

tof001.jpg

Tofuval sült padlizsán rizstésztával

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 csomag sima tofu (30 dkg)
40 dkg rizstészta
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál halszósz
1 ágacska kakukkfű

bors

Elkészítése:
A padlizsánokat falatnyi darabokra felvágjuk, majd megnyaljuk. Igen, megnyaljuk. Ha nem keserűek felesleges sózni őket. Ezt csak azért írtam, mert jó magyar szokás szerint az a legenda, hogy alaposan be kell sózni őket, majd x perc állás után kifacsarni. Nos, ez szimplán baromság. Csak szóltam :)
Egy szép wokot felforrósítunk (ugye tudjuk, hogy szárazon kell forrósítani, nem zsiradékkal együtt!?) majd kevés zsiradékot teszünk bele. Mehet az edénybe a falatokra vágott tofu, hadd piruljon! Pár perc pirítás után dobjuk hozzá a kakukkfű-ágacskát is, és alaposan keverjük át.

tof01.jpg

Most mehet hozzá a padlizsán.

tof02.jpg

Keverjük át, tegyük hozzá a félfőre vágott vöröshagymát is, majd hagyjuk 4-5 percet együtt sülni. Ha szükséges pici (fél deci) vízzel locsoljuk meg. Fél deci? Ha jól emlékszem a lányomtól kapott narancspálinka még valahol itt lebzsel a konyhában, meg is keresem.... 

Amikor a padlizsán picit megpuhul zuttyantsuk rá a halszószt és a szójaszószt, keverjük át, fedjük le és további 5 percig rotyogtassuk. Ha kell sózzuk, borsozzuk. Közben ki tudjuk főzni a rizstésztát (aminek maximum 2 perc kell). A tésztát szűrjük le, porciózzuk, majd merjük rá a fűszeres, tofus padlizsánt. Friss chilivel és új- vagy póréhagymával díszítve tálaljuk. Azon melegében együk. 

tof03.jpg


Fűszeres paradicsomban sült padlizsán spagettivel

Hozzávók:
2 szép nagy padlizsán
1 fej vöröshagyma
2 doboz hámozott, egész paradicsom (általában 40 dkg)
4 gerezd fokhagyma
2 ágacska rozmaring
2 evőkanálnyi zöld olajbogyó
40 dkg főtt spagetti

bors

Elkészítése:
Nem lesz nehéz dolgunk most sem. A félfőre vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a serpenyőbe öntjük a hámozott, egész paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a rozmaring-ágacskákat és a félbevágott olajbogyókat. Rányomjuk a fokhagymát, majd az egészet összenyomkodjuk. Mármint az egész paradicsomokat nyomkodjuk össze, hogy ne dudorodjanak ki a többi közül. Most tegyük bele a darabolt padlizsánokat, keverjük át és lefedve rotyogtassuk addig, míg a padlizsánok meg nem puhulnak, ez kb 10 perc lesz. 

par01.jpg

Amíg a ragu készül főzzük ki a spagettit, szűrjük le és tegyük egy nagy tálba. Úgy, mint az olaszoknál: egyetlen nagy tál, amiből a család falatozhat. A spagettire öntsük rá a kész ragut, kevés kakukkfűvel vagy oregánóval gazdagíthatjuk, és tálalhatjuk is. Mamma, ez nagyon finom!

par02.jpg

Tudom, hogy már itt kopogtat Jézuska, de addig is enni kell valamit, nem? :) Karácsonyi recepteket rengeteget ajánlottam (keressetek rá a jobb oldalon található címkék között a karácsony szóra), remélem páran azért élnek vele majd és mernek végre kiszakadni a halászlé, rántott hal, majonézes krumpli, rántott hús és töltött káposzta bűvköréből.

Emlékeztek még a tavalyi karácsonyi postra? Nem? ITT elolvashatjátok!

Minden kedves olvasónknak nagyon boldog, meghitt, békés és nyugodt karácsonyt kívánunk!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr485703884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 16:13:42

szeretnék jelentkezni kosztosnak! :D

Taligamajom 2013.12.22. 19:11:04

Ez a poszt kinzás volt... A nyálam lecsurgott a földre.

Örömmel látom hogy szinte vegán ételeket főztél. Oldodjon kicsit a köztudatban az a tévhit hogy nem lehet nagyokat zabálni vegán modon.

motoroskonyhaja 2013.12.22. 19:47:40

@AnicasubRosa: Oké, nálam lehet jelentkezni ;)

motoroskonyhaja 2013.12.22. 19:53:45

@Taligamajom: Örülök, ha tetszett! Rengetegszer szoktam vegán (vagy majdnem vegán) ételeket főzni, ugyanis imádom. Persze tudom: egy motoros kemény csávó, macsó és férfias (ahogy a bemutatkozásban is van :) Itt a blogon is rengeteg ilyen -vagy ehhez hasonló- receptet találsz. Az, hogy a Top10-ben a csirkepörkölt meg a bőrös karaj szerepel az az olvasottságot mutatja (pedig próbálom az embereket kicsit tudatosabb irányba terelni). Most pl majd' egy hete nem is ettem húst, pedig hatalmasakat zabáltam itthon ;) A változatosság gyönyörködtet, én pedig imádom a zöldségeket-gyümölcsöket is :) Nézz körül nálam, biztos akad még a fogadra való!

Cpt. Flint 2014.06.10. 13:23:08

"A félfőre vágott vöröshagymát"
ez mit jelent?

motoroskonyhaja 2014.06.10. 14:49:33

@Cpt. Flint: Egyszerű, mint a faék: fogod a hámozott hagymát, majd kettévágod. A fél hagymát a vágott felével a deszkára fekteted és vékonyan felszeleteled a gyűrűkre merőlegesen. Tehát simán csak szeletelni kell a hagymafeleket és nem kell aprítani vagy kockázni.
Remélem érthető voltam. Ha nem nyugodtan írd meg és megközelítem máshonnan.

Cpt. Flint 2014.06.11. 09:44:55

Köszi, érthető, csak a kifejezést nem ismertem. Azt még levettem belőle, hogy valami fél fej hagymáról lehet szó, csak a továbbiakról (vágás mikéntjéről) nem adott számomra infót.
Most már tudom, hogy ez a "félbevágott, felkarikázott" rövidebb szinonímája.

motoroskonyhaja 2014.06.11. 16:06:33

@Cpt. Flint: Okés :) Akkor szokták félfőre vágni a hagymát (és nem bajlódnak az aprításával) ha vagy nagyon hosszú ideig főzik (pl marhapörkölt), mert úgyis szétfő, vagy pedig magának a hagymának a karekterét szeretnék megmutatni, amit általában a keleti ételeknél alkalmaznak (a zöldségnek maradjon meg a zöldség-állaga).

Attilajukkaja 2019.03.24. 16:49:59

Megcsináltam az első receptet, és nagyon finom lett. Igaz, én adtam hozzá chilit, fokhagymát és gyömbért is, mert ezekből mindig adok a hasonló receptekhez. :o)
Viszont van egy mondatod, amire szeretnék reflektálni:
"jó magyar szokás szerint az a legenda, hogy alaposan be kell sózni őket, majd x perc állás után kifacsarni. Nos, ez szimplán baromság. Csak szóltam :)"
Szerintem egyáltalán nem baromság. Ha ázsiai padlizsánt kapok (hosszú, vékony, halvány lila) vagy nagyon zsenge magyar zöldséget, akkor én sem szoktam sózni. De ha már egy nagyobb, érettebb darabról van szó, annak a magházának környéke tényleg megkeseredhet.
De ha bő olajban akarom sütni, akkor nem is a keserűsége miatt sózom le, hanem hogy vizet veszítsen, mert sütéskor így kevesebb olajat vesz fel. Minék kevesebb benne a víz, annál kevesebb olajat vesz fel.
Szóval, szerintem nem minden esetben baromság.
süti beállítások módosítása