TOP 10 balatoni strandbisztró: MÁLNA
2022. július 31. írta: motoroskonyhaja

TOP 10 balatoni strandbisztró: MÁLNA

Valódi igazgyöngy a Balaton partján

Jódolgom (és nunkáltatóm) idén a Balatonra vezényelt. Sokat szoktam nevetni azon, hogy más azért fizet, hogy a Balatonra utazhasson, nekem pedig azért fizetnek, hogy menjek el oda :) Egy hónapig dolgoztam Balatonlellén, és szokás szerint körbenéztem milyen is a lellei felhozatal. Meg is akadt a szemem egy helyi kis gasztroszigetnél: a Málna büfénél. Persze sokan nem nézik meg milyen helyeket is ajánlanak a szakemberek, de egy motorost nem olyan fából faragtak, aki elmegy ilyenek mellett. Mert a Málna 2022-ben bekerült a TOP 10 balatoni strandbisztró közé a Gasztrokalauz szakértőinek véleménye alapján. 
De tényleg olyan jó, tényleg annyival másabb, mint a többi hely? Tartsatok velem most is, és megtudjátok!
dscn7364.JPGA munka mellett enni is kell, ugye, és - hiába a csábító Balaton - sokan vannak úgy, hogy nem hekket, gyrost, lángost vagy kukoricát akarnak enni. A pizzáról nem is beszélve. Ezért keresem én is azokat a helyeket, ahol valódi változatosságot tapasztalhatok, ahol igényes alapanyagokból jóízű, házias és/vagy különleges ételeket kóstolhatok, és nagy pirospontot adok, ha még a szezonalitást és a helyi termelőket is előtérbe helyezik.
dscn7388.JPGA Málna valódi strandbüfé, a szabadstrand bejáratánál, fedett terasszal, egyszerű, hagyományos faasztalokkal és fedett tetővel. Olyan hely, ahol megjelenik Heinz, a volt NDK-s polgár a vizes fürdőgatyájában, és kér egy kori sört, vagy ahol sorbanállnak a SZÉP kártyájukat lengető emberek, akik hamburgert, bolognait, vagy gyros tálat szeretnének enni, majd hozzácsapnak egy hekket és természetesen az elmaradhatatlan sült krumplit.
Nos, tipikus ilyen hely is lehetne, de nagyon nem az! A külső mögött valódi konyha, valódi szakértelem és valódi tudás áll, a maximális vendégszeretet mellett. Természetesen lehet itt is kapni a hagyományos balatoni ételeket: bolognai, kijevi csirke, cordon, hekk, lángos, főtt kuki, palacsinta, ha esetleg átlagék is betérnének, de ezekben is van jópár csavar a sima társaikhoz képest.
Az "alap" és ikonikus Málna zászlóshajókon kívül (házi, saját málnaszörp, Málnakrém leves, Málnaburger, Málna szerelem, házi, mákos gőzgombóc) az állandó választék részét képezi természetesen a halászlé is. Aki ismer, az tudja, hogy a balatoni halászléért nem rajongok, de időről-időre kóstolok, hátha egyszer szembejön egy normális minőségű. Lellén is kóstoltam olyan halsütő helyen, amit istenítenek, meg ódákat zengenek mennyire is finom ott a halászlé, nos az a kanyarban sincs ehhez képest. Végre szembejött az a balaltoni halászlé, amit mindig is reméltem. Semmi mellékíze a halnak (ellenben végre van íze), a leves ízes, sűrű, és eteti magát. Ez csupán fél adag volt, mert elsőre nem mertem többet kérni belőle (a fentiek alapján), de nagyon finom. 
dscn7369.JPGHa nem lenne elég egy halászlé, akkor jöjjön egy igazi nehézbombázó:

BBQ oldalas.
Nos, Uraim, aki ezt ott helyben meg tudja enni, az előtt fejet hajtok!
dscn7374_2.JPGA képen nem látszik, de az oldalas akkora, hogy a deszkán még vissza is göngyölték, hogy ráférjen. Szerintem minimum 75 dkg maga a hús, hozzá a köret és a mártogatósok: fokhagymás-snidlinges, koktél, és csípős salsa. A fokhagymás mártogatóst én intenzívebben szeretem, de lehet pont az a cél, hogy kiegyensúlyozza az oldalas BBQ-szószos túlsúlyát. Igazi kézzel evős, ragacsos, csámcsogós, férfias kaja, ami mellé jó meginni egy (két) sört is (persze ha innék sört:)
Ha valaki nem szeretne ekkorát, de szeretné megkóstolni az ízvilágot, akkor javaslom a Málna kedvence fedőnévű ételt. Ebben kisebb az oldalas, cserébe pakolnak hozzá fűszeres csirkeszárnyakat és grillezett, vajas kukoricát is. 
dscn7402.JPGdscn7405.JPGA csirkeszárnyakon van egyfajta currys érzet, szerintem madras lesz a szegfűszeg hangsúly miatt, de persze ez titok :) Ezt a mennyiséget azért már meg lehet enni helyben, nem kell csomagoltatni.
dscn7406.JPGHa tovább böngésszük az állandó választékot elég nagy a salátás ételek aránya is, ami a nyári melegben tényleg praktikus választás: pl. Tex-Mex sali, fogas salátaágyon, grillsajt saláta. Természetesen a bolognai és társain felül gondolkodok most.
dscn7431.JPGEz már önmagában is ütős lenne, de a Málna tulajdonosai megfejelték ezt is: általában kedden és pénteken egy szezonális kínálatot tartalmazó ajánlatsort is feltesznek az étlapra, ami újabb plusz pont. Teljesen "egyszerű" ételekben kell gondolkodni:

Húsleves
dscn7381.JPGÉn tészta nélkül kértem. Gazgagon zöldségelt, nem szétfőtt alapok, a szárzeller és a zöldborsó üde, nem fáradt színű, nagyon finom. "Kevés" normális chilivel megszórva nagyszerű kezdet.
dscn7384.JPG
Kacsaragu leves
dscn7439.JPGFűszeres, ánizs vagy csillagánizs felfedezhető benne, krémes, laktató. Egy tipp: pici narancsgerezdet belefőzve még üdébb, pikánsabb lehet.

Jéghideg kovászosuborka leves füstölt lazaccal, retekcsírával
dscn7462.JPGKellemsen savanykás, üdítően hűvös, a füstölt lazac és a rengeteg kapor nagyszerűen megy hozzá. A retekcsíra  roppanósságával és pici csípősségével tökéletesen kiegészíti. A koviubi finomra aprítva és karikázva is megtalálható benne. Kánikulában kötelező darab, garantált felfrissülés.

Töltött paprika
Ki ne szeretne egy igazán, de igazán jó töltött paprikát? És ez az étel a Málnában tényleg üt!
dscn7391.JPGdscn7395.JPG(csak zárójelben: strandbüfé és porcelántányér. Ugye érződik a különbség? ;)
Az étel tökéletesen eltalált, az édes-savanyú arány hihetetlenül jó. A főtt burgonya kellően krémes. Plusz pirospont: a töltött paprika mellé egy húsgombóc is jár. Édesanyám készítette így anno. Ráadásul egyetlen gagyi pizza árából kijön. Akkor miért ne választanánk a minőséget?

Házi lecsó pirított zalai dödöllével, tejfölcseppekkel, pirított szalonnamorzsával
dscn7409.JPGEmlékszem, kaptam hideget-meleget, amikor egy serpenyőben tálalt ételt tettem fel a blogra. Ahogy visszaírtam, hogy az És-ben (a Kempinski nevű 5 csilis hely földszintjén található étterem.....) ben így tálalták, már elnémultak.
dscn7421.JPGHarmónikus ízvilág, nagyon jól pirított dödölle, paradicsom-paprika arány teljesen rendben, a tejfölcseppek és a pirított szalonnamorzsa korona az egészen.

Tökfőzelék házi fasírttal
dscn7464.JPG
A fasírt habkönnyű, szeletelés után mindkét oldalán utópirított, a főzelék kellemesen bársonyos, kellően kapros. A tököt végre lehet érezni, nem szétfőtt, úgy van elkészítve, ahogy kell.
dscn7470.JPGRáadásul a tök helyi, Bogláron szedték, gyalulták, ergo nem egy szupermarket fagyasztott dolgai az alapok...
És végül a  legnagyobb nagyágyú EVER:

Marhapofa vadasan, házi, pirított knédliveldscn7446.JPGNnnnnna, ez az az étel, ami nálam a non plus ultra volt. A knédli légies, szeletelés után pirított, tanítani kellene. A vadas nem sima vadas, van benne egy barnamártásra hajazó sűrűség és szín. Mint megtudtam, a hús készítése során keletkező értékes, vörösboros pecsenyelevet használják fel a mártás elmélyítésére, ami a tökéletesnél is jobban sikerült a Málna csapatának. Nem is pecsenyé a jó szó hozzá, hiszen a marhapofa minimum 6-8 órán keresztül készül (így lesz vajpuha és omlós), így inkább illene rá a redukció szó.
dscn7452.JPGA marha ízvilága alapján nem az itthon megszokott tejmarha (of course), sőt: volt olyan alkalom, hogy nem tudták feltenni a szezonális étlapra, mert nem kaptak megfelelő húst. Egy adag 3-3 szelet (hús-knédli) a mártással több, mint tökéletesen elég.
Természetesen ez a beszámoló és étteremkritika csupán egy kicsi szelete a Málna szezonális választékának, mert a tenger gümyölcsei paellától kezdve, az erdei gombás, garnélás  pappardellén át a túrós vagy tormás yummiig nagyon széles a választék.

Mindezt pedig a nagyon szimpatikus tulajdonosok álmodták meg, hozták létre, és naponta viszik a hátukon, hogy a Vendégek valódi ízélményben részesüljenek, ne ragadjanak bele az átlag balatoni választékba és színvonalba. Ti se tegyétek, van még bőven idő a nyárból, keressétek őket és kóstoljátok meg a főztjüket. 

Erről tudjátok mi jutott eszembe? Emlékeztek még arra, mikor beszámoltam arról, hogyan tanulok Japánban főzni? És végül mi volt a véleményem? Hogy három dolog kell ahhoz, hogy tökéletes ételt tegyek le az asztalra. Alázat. Szorgalom. Szív.

"Tokyóban megtanultam, hogy mi is az igazi alázat, amivel az alapanyagokhoz nyúlunk, az ételeket készítjük, és ahogy a munkánkat, életünket szervezzük naponta.

Taharában megtanultam, hogy kitartással és szorgalommal elérhetjük a tökéletességet és a boldogságot, mégha rengeteg nehézséget kell is leküzdenünk.

Yokotéban megtanultam, hogy a Család, a Szeretet és a Szív elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobbak legyünk, hogy a legjobbat készítsük, és ezek által még jobbakká válhassunk."


Nos a Málna mindkét tulajdonosában ugyanezt láttam júliusban.

És végül: a MÁLNA tényleg megérdemelte a kritikusoktól azt, hogy a TOP 10 balatoni strandbisztróba került? Az én véleményem az, hogy ők nem a TOP 10-be valók.

Hanem a TOP 3-ba.

facebook elérhetőségük

Nyitva: minden nap 11-19 között.
Fizetés: készpénz vagy bankkártya. SZÉP kártyát ne itt próbáljátok elsütni, mert nem fogadják el.

Állatbarát hely!


A bejegyzés NEM szponzorált, és kizárólag a saját véleményemet tükrözi.

(Idén még lemegyek Hozzátok! Ez nem fenyegetés, ez ígéret ;)

Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5617894555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása