Sült velőscsont pirítóssal
2022. október 10. írta: motoroskonyhaja

Sült velőscsont pirítóssal

home edition

Van úgy, hogy az egyszeri motoros is megkíván valami tök egyszerű, mondhatni átlagos dolgot uzsonnára, ami akár egy étkezés előétele is lehet. De most csak "nassolna", harapna valami tartalmasat, izgalmasat. Így esett a választásom a mosolygós, de mégis komoly velőscsontra, amit 1000 Ft/kg áron kapni a boltokban, mégis mennyivel másabb kulináris élményt ad, mint egy átlag nasi.
Tartsatok velem most is!
dscn7682.JPGSült velőscsont pirítóssal

Hozzávalók:
12 db velőscsont (olyat válasszunk, aminek szép nagy a velőtartalma, és mindkét oldalán látszódik a velő, ez kívülről is jól látható)
12 szelet kenyér
Bors

Chili
Friss petrezselyem
Kevés mustár

Az áztatáshoz:
1 dl 10%-os ételecet
Víz


Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy a pofámról ég a bőr.... Szóval: fogjuk a csontokat, és tegyük be egy áztatólébe (2 l vízhez adjuk az 1 dl ecetet, és a 2 evőkanál sót.) Keverjük össze, és ebbe tegyük a csontokat. Hűtőben, kb. 2 óra elég is neki. Ennek az a lényege,- amellett persze, hogy a só szépen beívódik a velőbe - hogy a velő ne tudjon kifolyni a csontból sütés közben (az ecet picit üsszerántja, visszatartja). 
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy hőálló tálba tegyük bele a csontokat úgy, hogy ne a talpuk érintkezzen az edénnyel, és lefedés nélkül süssük őket 35-40 percig.
Ennyi idő bőven elég, hogy a velő átsüljön, de még krémes, ruganyos és kenhető maradjon. Amíg a velő sül, kevés olvasztott vajon pirítsuk meg a kenyereket (lustábbak kenyérpirítóba is tehetik, bár az nem lesz ugyanaz).
Vegyük ki a csontokat, most már a talpukra állíthatjuk őket. Porciózzuk, sózzuk, borsozzuk, chilipehellyel megszórjuk, majd aprított petrezselymet teszünk mindegyik velőscsontra. Pirítós és normálisabb rozé (mondjuk Garnacha, vagy Albali) kíséretőben tálaljuk. 
Nagyon finom, ha a pirítósokat fokhagymás mustárral kenjük meg nagyon vékonyan, mielőtt a velőt rátesszük. A só, bors és chili természeteen nem hiányozhat a tálalásnál sem, hiszen a velő belsejét nem tudtuk eddig eléggé ízesíteni, így pirítósra helyezés után ki-ki ízesítse a saját ízlésének megfelelően..

Finom, ízletes, fűszeres, különleges csemege előételként, vagy uzsonnára beharapni. Egy pohár üde rozé kíséretében felejthetetlen a hideg napokon.

Jó étvágyat, egy kis hesszelés után már készülhet is a vacsi (ami grillezett tonhal lesz sütőtök-variációkkal, az ősz jegyében).
dscn7676.JPGLegközelebb (azaz most hétvégén) már az Atlanti óceán közepéről fogok jelentkezni. Aki olvas az tudja: Azori szigetek forever ;) Annyit garantálhatok: Ti SEM fogtok unatkozni ;) 

Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1317951192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.10.12. 10:17:15

Tiszteletem!
Egy apró tipp a poszthoz:
én is rengeteget sütök ilyet, nagy kedvenc, de tökéletes akkor lesz szerintem, ha a hagyományos vágástól eltérően a velőscsontot hosszában is felvágják. így lehet a velőt megsütni, magam miután a belsejét megpirítom összefordítom és egy zsineggel összekötöm, hgy a zsír ne jöjjön ki, majd kívülről is sütöm egy keveset. A lényeg: a félbevágott csont belsejével kezdem.
Kár hogy kommentbe nem lehet képet beszúrni, magam is akartam posztot írni erről, Ezen túl még a másik módszerem, először a vágott felületeket pirítom készre, majd megfordítom, szórok rá egy kis parmezánt és bosot, és egy kis valamilyen trappista jellegű sajtot, petrezselyemzöldet, és így pirítom készre a csontot.
Gratula a témáért és a posztért.
J.

motoroskonyhaja 2022.10.12. 19:19:49

@Walter_Dornberger: Halihóóóóó!
Igen, teljesen igazad van, hosszában kettévágva még jobb, meg sültebb. Ilyetén módon elkészítve többször ettem mondjuk a Vakvarjúban. De Spar barátunk sajna így árulja így azzal kell(ett) beérnem, amit kaptam ;)
Ezt a parmezános verziót mindenképpen ki fogom próbálni, köszönöm!!! ;)

Kedélyes Paraszt 2022.11.05. 11:10:04

nekem a legutobb a maceszban igy szolgaltak fel: img.index.hu/imgfrm/4/2/7/4/IMG_0015574274.jpg
utos volt. ma en is csak keresztbevagva keszitem a sutoben

motoroskonyhaja 2022.11.15. 21:04:56

@Kedélyes Paraszt: Nagyon jól néz ki! Én is ilyen formában kaptam a Vakvarjú Újlipótban, de sajnos itt falun (Ajka...) örülök, ha azokat a darabokat fel tudom lelni, amiből készítettem is a posztot ;)
süti beállítások módosítása