Itt az év vége, és a blog is elérkezett az első teljes évének végére. Ilyenkor illik kicsit megállni, értékelni az évet, számot vetni pár dologgal. Egy gasztro blogban ez mi mást is jelenthet mint azt, hogy a legnépszerűbb receptjeit mutatja be.
Következzék hát a TOP 5 recept, ami a legtöbb látogatót vonzotta a blogon 2013-ban (a nevükre kattintva mindegyik megnyílik):
Nem titok hogy imádom a japán konyhát és kultúrát, ezért esett nagyon jól, hogy márciusban minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött a post. Nagyon örültem már a megjelenéskori népszerűségének is, de mégjobban annak, hogy befért az év legolvasottabb receptjei közé
4. Füstölt csülkös káposztaleves
Ez a post is meglepetés volt, hiszen -valljuk be férfiasan- a hazai étekzési kultúrában a zöldségek nem az elsők között szerepelnek. Persze értem én, füstölt csülökkel azért egyszerűbb lenyelni ezeket a "zöld vacakokat" :)
Meglepő helyezést ért el a cikk, hiszen -ahogy a postban is írtam- csirkepörköltet mindenki készít. Ezek szerint azonban a hétvégi ebédek egyik hazai ásza mégis vonzó volt az olvasóknak, bár lehet a köretnek adott spenótos gnocchi is hozzájárult ahhoz, hogy a dobogóra kerüljön.
2. Sörben sült ropogós bőrös karaj
Ez a post vezeti jelenleg az aktuális látogatottsági listát, ez természetes is ilyenkor szilveszter táján. Egyszerű étel, mégis több olyan emberrel beszéltem, akik nem mertek belevágni az elkészítésébe, ennek hatására született meg a cikk.
1. Paprikás krumpli bográcsban, gazdagon
A pofám leesett, amikor hónapokon keresztül ez a recept vezette a nézettségi statisztikát. Hiszen ez egy tök egyszerű étel, egy kisiskolás is tudja mik az alapjai (bár ez nem igaz, volt egy-két hozzászóló felnőtt ember, aki ezek szerint eddig a Holdon élhetett :) A fapados verzióhoz sem kell sok dolog és a fenti összeállítás sem bonyolult, mégis ő nyerte el a leglátogatottabb post címet 2013-ban a Motoros konyhája blogon.
Bónusz 1: Hétvégi lusta reggelik
Ez a post volt a legnagyobb látogatottságú bejegyzés egyetlen nap alatt. Hiába, a novemberi hideg mellett már igencsak jól esett egy-egy melegebb falat a lakásban.
Bónusz 2: Ha ez a pokol, akkor ez kell nekem!
Ő pedig a legnagyobb látogatottságú, nem recepteket bemutató bejegyzés volt (hanem étterem kritika), amit a nézettségen felül rengetegen lájkoltak is. Nem véletlenül és nem alaptalanul, hiszen kicsi városom -Ajka- legjobb étterméről írtam a kritikát.
Főzni egyszerű és nem kell félni tőle, csak merjünk kicsit nyitottak lenni az újra. Pont ezért készítek -hol jobb, hol pocsék- képeket főzés közben, hogy a fontosabb fázisokat is be tudjam mutatni az Olvasónak, így -a szövegeim mellett- még egyszerűbbé tegyem már első látásra is a folyamatot, a főbb mozzanatokat. De nálam nem is a csili-vili képek az elsődlegesek, hiszen a bloggal pont az a célom hogy be tudjam mutatni: kisvárosban, egy panellakás 7. emeletén, mindennaposan, munka után is lehet a hagyományos és az unalomig megszokott ételeken kívül mást is főzni, mást is az asztalra tenni ami nem is feltétlenül drágább, mint az eddig megszokott ételeink.
Kicsit tudatosabb vásárlás, kicsit tudatosabb alapanyag-kiválasztás már önmagában csodákat tesz. Pláne ha még egy kis bátorsággal is párosul. Azt hiszem ezt értékelték az Olvasók, akik egyre nagyobb számban olvassák a blogot és ezt értékelhette az Index is, aki a postok 90%-át kitette az oldalára, ezzel nyitva kaput a szélesebb olvasótábor előtt.
Feleségemmel minden kedves Olvasónknak nagyon boldog és sikeres évet kívánunk: Szakács & ChiliRevi