Fűszeres sertéstarja sonkás-gombás tejszínnel, sajttal sütve
2022. április 21. írta: motoroskonyhaja

Fűszeres sertéstarja sonkás-gombás tejszínnel, sajttal sütve

Az is lehetett volna az alcím, hogy mit kezdjünk a húsvéti maradékok egy részével, de ez úgyis kiderül a posztból :) Nos, hát maradt meg ez-az a húsvéti asztalról (sonka, tojás, újhagyma), és én semmit sem szeretek kidobni, tehát igyekszem mindent felhasználni, ami a konyhámban akad. Így született meg a recept.
dscn7142.JPGFűszeres sertéstarja sonkás-gombás tejszínnel, sajttal sütve
Hozzávalók:
4 db szép sertéstarja (olyan két ujjnyi vastag)
20 dkg füstölt-főtt sonka kockázva
20 dkg reszelt sajt (én most Asiagót használtam)
20 dkg erdei gomba
2 dl habtejszín (én most egy azori, vargányás tejszínt használtam)
2 szál újhagyma
4 evőkanál olaj
2 evőkanál mustár
1 teáskanál tormakrém
2 gerezd fokhagyma
Bors


Elkészítése:
Semmi extra, csak nyugi! Először a pácot készítjük el a húsokhoz. Az olajhoz keverjük a mustárt, zúzott fokhagymát és a tormakrémet. Sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük vele a húsokat, amiket aztán félreteszünk pihenni. Hasonló az egész egy mustáros flekkenhez pácolásához. Amíg a húsok pihennek elkészíthetjük a köretet. Gyakorlatilag az egyszerű tészta (pl. penne) is nagyon jól illik hozzá, de én most inkább szaggattam egy kis nokedlit, amíg a húsok pácolódtak.
dscn7114.JPGIgen, jól látjátok, én nem vacakolok azzal a kis akármivel a szaggatón, kézzel sokkal gyorsabban lehet a vízbe varázsolni a kis finomságokat. Egy nokedli amúgy sem nagy etvasz: 25 dkg liszthez kell 2 tojás, kevés olaj, víz, só. Kikever, kiszaggat, leszűr, ennyi:) Persze egy sima penne egyszerűbb, annak elég 10 perc is a nokedlikészítés össz 15 perce helyett.
Ennyi idő (azaz kb. 15 perc) után a tarják mehetnek is egy forró serpenyőbe, ahol oldalanként maxium 2 percig sütjük őket. Nem piszkálgatjuk, nem kacsintgatunk alá, nem szoknya ez. Ja, és NEM klopfoljuk előtte! Ez tartja, nem bécsi szelet.... Amíg a húsok sülnek hőálló edényekben megágyazunk az ételnek. Én most porciókat készítettem, így a tálalással sem kellett vasakolni.
dscn7119.JPGAz elkészült húsokat kivesszük, majd ráfektetjük vagy a tésztára, vagy a nokedlire.
dscn7127.JPGAmíg pihenget az alap jöhet a mártás! Fogjuk a kockázott (húsvéti) sonkát, a karikázott újhagymát és a darabolt erdei gombákat, és a még forró serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd piruljanak kedvükre. Nem kell zsiradék alá, mert a tarjából kisült szaft pont elég neki.dscn7121.JPGHa a keverék már kellőképpen pirult, jöhet a tejszín:
dscn7122.JPGMegkavarjuk, pár percig rotyogtatjuk,
dscn7126.JPGMajd le is húzhatjuk a tűzről, mert elkészültünk vele. Öntsük nyakon ezzel a raguval a húsos tésztát, és jöhet rá a sajt:
dscn7128.JPGAz étel már majdnem kész, csupán a sajtot kell rágrillezni a tetején. Tegyük is be az időközben felforrósított grillsütőbe (nálam a legmagasabb fokozaton ment a grill, és a középső rácsra tettem be az ételt. Addig sütjük, még a sajt szépen rápirul az egészre.
dscn7144.JPGPicit még várjunk vele, mert tűzforró lesz, aztán faljuk be az egészet.
A nokedlit (vagy a  pennét) a fűszeres, szaftos, vajpuha hússal krémesen átöleli a lágy ragu, a sajt pedig ropogósan füstös. Nem is kell más hozzá, talán egy pohár jéghideg sör, vagy egy pohár finom chardonnay.

Jó étvágyat!

Erről jut eszembe. Láttátok már a rostonsült tonhal receptemet? Ha nem, akkor itt van a videóm, lehet nézegetni :)
Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr317813205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása