Gemenci vaddisznóragu
2024. május 24. írta: motoroskonyhaja

Gemenci vaddisznóragu

szurkos szilvalekvárral

Az erdőjárás, túrázás meghozza az ember étvágyát, ráadásul ha egy Motoros a vadakra gondol.....hát vad gondolatai is támadhatnak. Persze most gondoljon mindenki arra, amire szeretne, de én szó szerint a vadakra gondoltam :) 

Életem első 30 évében Tolna megye (hagyjuk már ezt a vármegyézést...) székhelyén, Szekszárdon éltem (sajnos színésznőt nem szerettem, de kíváncsi lennék kinek ismerős a "Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem" idézet....)

Szekszárd és környéke nagyon gazdag erdőkben-mezőkben, gondoljunk csak Sötétvölgyre, a Tolnai dombságra, vagy Gemencre, ami fokozottan védett terület amióta az eszemet tudom. A sok erdőben pedig sok vad van, azaz nagy kultúrája van helyben a vadak elkészítésének. Nem véletlen, hogy van több híres recept is, amiből most az egyiket megosztom veletek. Tartsatok velem most is, megéri!
img_20240202_200441.jpg
Gemenci vaddisznóragu szurkos szilvalekvárral

Hozzávalók:
1 kg nagyobb darabokra kockázott vaddisznóhús (comb, lapocka, nyak)
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg erdei gomba (én most rókagombát használtam hozzá)
20 dkg máj (jobb esetben vaddisznó, de a sertésmáj is tökéletes hozzá)
1 nagy fej vöröshagyma félfőre vágva
1 dl száraz vörösbor
1 cső zöldpaprika
1 evőkanál szilvalakvár
1 evőkanál paradicsompüré
4 gerezd dundi fokhagyma
Liszt
Kakukkfű
Bors


Elkészítése:
Semmi pánik, totál egyszerű ez is! Fogjuk a kockázott húst, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel  meghintjük, majd pici liszttel megszórjuk. Jóféle füstölt szalonnát pirítunk. Amikor kiadta a zsírját beletesszük a fűszeres vaddisznót, és picit előpirítjuk, majdhogynem kérgezzük.
img_20240202_171755.jpgAmikor pici kérget kapott kivesszük a zsiradékból, és félretesszük.
img_20240202_172032.jpgA zsíros, szaftos edénybe most jöhet a félfőre vágott vöröshagyma, szeletelt fokhagyma, és a darabolt zöldpaprika.
img_20240202_172138.jpgKicsit pirítjuk, mondjuk olyan 2-3 percet, majd visszatesszük a pirított szalonnás húst az edénybe. 
img_20240202_172223.jpgTeszünk hozzá még egy kis kakukkfüvet, és most jöhet bele a ....
img_20240202_172707.jpggyönyörű, üstben készült szurkos színű szilvalekvár..... Szekszárdon többen áfonyalekvárral is készítik, de számomra ez az autentikus. Kevés vízzel felöntjük, borsozzuk még, majd lefedjük, és egy órát takaréklángon pároljuk.
img_20240202_185423.jpgMost adjuk hozzá a májat, a gombákat, a vörösbort, és a paradicsompürét is.
img_20240202_185349.jpgFedjük le újból, és a hús puhulásáig, azaz további 30 percig pároljuk. Ennyi idő elég, hogy összeérjenek az ízek, és a hús is porhanyós legyen. Kóstoljuk, ha kell sózzuk.
Nincs más hátra, mint tálalni. Nagyon sokan zsírban sült burgonyafánkkal tálalják, nekem viszont ez már túl nehéz ehhez a raguhoz, így én sült, balzsamecetes édesburgonyával, és friss kenyérrel adtam az asztalra.
img_20240202_200233.jpgSűrű. mégis szaftos, egyszerre édeskés és savanyú, a vaddisznó markáns ízével keveredve. Eszméletlen laktató, pikáns ízbomba, ami nem igényel sok munkát, mégis különleges kulináris élményben lehet részünk.

Jó étvágyat!

Legközelebb lehet egy Arroz à Açoriana com mexilhões e gambas?
image_3_2.jpgVagy a szezonalitás jegyében inkább ropogós, hízott libamellre vágytok erdei gombás hollandival, zöldspárgával, azori fekete babbal, frissítő lime kíséretében?
image_4_2.jpgVárunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gabi és Gyuri.

Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5318412833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása