Hétvégi lusta reggelik
2013. november 02. írta: motoroskonyhaja

Hétvégi lusta reggelik

Hétvége! Micsoda szép szó! Pedig nem is magát a szót szeretjük, hanem a jelentését. Később kelni, nagyot nyújtózkodni, "kicsit" lustizni, majd egy kényelmes -és tartalmas- reggelit készíteni, elfogyasztani. Ez az, ami mindenkinek kijár! Mi hétvégenként imádjuk kényeztetni magunkat finom reggelikkel, de itt ne rántottára és hasonlóra gondoljatok, mert mi -ebben is- máshogy gondolkodunk....

fug03.jpg

Roqueforttal töltött füge sütve pirítós csíkokkal

Hozzávalók FEJENKÉNT!!!!!!!! :
2 db friss füge
5 dkg Roqufort
1 gerezd fokhagyma
1 szelet kenyér
Bors

Elkészítése:
A fügéket vágjuk ketté, majd kanalazzuk ki egy tálba a húst.

fug01.jpg

Adjuk hozzá a roquefortot, majd nyomjuk a tetejére a fokhagymát. Keverjük alaposan el, majd sózzuk, borsozzuk.  Kóstolni is kell, persze! ;) Ezt a keveréket töltsük vissza a füge héjába,  de a legjobb ha egyszerű nylon zsacsiba rakjuk. A zacsi végét kivágjuk, és ezzel a "szerkezettel" töltjük bele a héjakba a keveréket.

fug02.jpg

Egyszerű és olcsó. Mi a frásznak habzsák? Ez filléres tétel, mégis milyen jó szolgálatot tesz! A töltött fügéket dugjuk előmelegített sütőbe, amit grillező fokozatra állítottunk. Ne a legtetejére tegyük, mert akkor szénné fog égni. Amíg a fügék pirulnak forrósítsunk egy serpenyőt, amibe a héj nélküli kenyérszeleteket megpirítjuk. Kb. akkora lesz kész a füge, míg a kenyér mindkét oldala megpirul. A sült fügéket tegyük tányérra, locsoljuk meg ízlés szerint normál vagy fokhagymás Tabascóval, a kenyeret pedig vágjuk csíkokra és helyezzük mellé. Nyami! Ennyi az egész ;)

 

Sült ördögszekér gomba kecskesajttal, olajbogyóval

Hozzávalók:
40 dkg ördögszekér gomba
4 kifli
10 dkg kecskesajt
1 ágacska friss rozmaring
10 dkg zöld olajbogyó
Bors

Opcionálisan paradicsom

Elkészítése:

Ez egy újabb egyszerűség, de vele -is- nagyszerűen indíthatjuk a (hétvégi) napunkat! 

ord01.jpg

Fogjuk a kifliket és felkarikázzuk, akár a gombát. Serpenyőben pici vajat hevítünk, és a gombát bele zuttyantjuk. Sózzuk, borsozzuk, az aprított rozmaringgal megszórjuk (én még a rozmaring szárát is bele szoktam tenni). Mindkét felüket addig pirítjuk, míg ilyen szép aranybarnák nem lesznek (oldalanként kb. 2 perc):

ord02.jpg

Ekkor kivesszük a serpenyőből, majd szépen a karikázott kiflikre tesszük. Pici kecskesajtot rakunk a gombákra, és finom -friss, zöld- olajbogyóval tálaljuk. Normális teával isteni! Egyszer próbálja ki mindenki Assammal, bár nekünk az erősen füstös Lapsang Souchong jön be hozzá igazán! Mennyei!

ord03_1.jpg

Fűszeres ecetes lében főtt pontytej pirított kiflivel, savanyú uborkával és koktélparadicsommal

Hozzávalók:
20 dkg pontytej
4 kifli
1 evőkanál ecet
4 gerezd fokhagyma
4 savanyú uborka
8 koktél paradicsom
2 babérlevél
Bors

Elkészítése:
A pontytejet tegyük forrásban lévő ecetes vízbe, amibe -az eceten kívül- borsot, sót, babérlevelet is tettünk.

tej01.jpg

Főzzük kb. 10 percen keresztül. Nem kell zubognia a víznek, közepes lángon készítsük Addig egy serpenyőben forró vajon pirítsuk meg a kiflikarikákat. A kiflikre helyezzük a szeletelt főtt tejet (ezt sózzuk és borsozzuk is!), tegyünk rá egy szelet savanyú ubit, majd koronázzuk meg a félbevágott koktélparival. 

tej02_1.jpg

Istenien tud indulni a reggel ilyen ételekkel! Próbáljátok ki Ti is, nem fogtok csalódni!

Legközelebb újra az ősz "gyümölcseivel" a gombákkal fogunk jönni. Nem kell félni, pedig -tudom- sokan nem eszik meg a gombákat, merthogy "nincs íze" -egy bolti csiperkének valóban nem sok van, pont ezért kell erdei gomba. Nézzétek csak mit fogunk készíteni legközelebb! Gombával rakott kel, "kicsit" másképp.... 

kel07.jpg

Tartsatok velünk legközelebb is!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr525609365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bretschneider detektív 2013.11.02. 16:12:55

Köszönöm! Szép sorban meg is fogom csinálni őket, nyugis reggelről nyugis reggelre...
süti beállítások módosítása