Tejszínes-vargányás őzragu
2015. november 21. írta: motoroskonyhaja

Tejszínes-vargányás őzragu

Sokan, ha azt hallják: vad, már nem is olvasnak tovább. Mert mit is mondanak? Drága, nem látom a boltok polcain és különben sem értek hozzá (mivel parizert többször eszek, mint vadat...), ezért inkább kihagyom. Pedig a vad nem zsíros (sőt: jóval egészségesebb házi társainál), egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. Csupán találni kell a környezetünkben egy vadászt vagy egy olyan kereskedőt, aki el tud látni minden földi jóval, és akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy a normál vadhús (őz, szarvas, vaddisznó) olyan árban van, mint a sokak által istenített Pick "marha"párizsi... De mi nem ezt szeretnénk enni, hanem -akár egy ünnepi ebédként is helytálló-  különleges ételt. Tartsatok velünk, és készítsünk együtt valami nagyon finomat...

dscf1361.JPG

Jönnek a mindenki által szeretett ünnepek, hát készítsük el akkor, az unalomig ismert -és itthon a "hagyomány" nevében minden évben főzött- legtöbb esetben rossz ízű halászlé helyett, sokkal jobb, gazdagabb ízélményben lesz részünk. Arról nem is szólva, hogy a kényszerből  hagyományból készített bolti iszapízű generál-halászlé -vagy jobb esetben töltött káposzta- helyett mekkora felüdülés is egy ilyen étel az asztalon!

 

Tejszínes-vargányás őzragu makarónin tálalva

Hozzávalók:
80 dkg őz apróhús (mi lapockát használtunk hozzá) - boltban 1 kg-s csomagokban is kapható!
1 csomag (50 dkg) makaróni száraztészta (sokkal jobb, mint  spagetti)
5 dkg sima füstölt kenyérszalonna (a legjobb a házi mangalica sima füstölt szalonnája)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 ágacska friss rozmaring
5-6 szem zúzott borókabogyó
2 db babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál majoránna
5-6 gerezd felezett fokhagyma
10 dkg szárított vargánya vízbe áztatva)
2 dl habtejszín (minimum 30-35%-os, cukrozatlan)
1 szép nagy kápia paprika
Bors

Elkészítése:
Gyerekjáték az egész! Fogjuk az aprított szalonnát, majd dobjuk egy felhevített serpenyőbe. Mikor a szalonna kezdi kiengedni a zsírját (azaz még nem pirult meg) adjuk hozzá a félfőre vágott vöröshagymát, az őrölt köményt és a friss rozmaring felét.

dscf1338.JPG

Keverjük addig, míg a szalonna üveges nem lesz, ekkorra a hagyma is megpirul.  Most mehet az egészhez az időközben falatnyi darabokra vágott őz.

dscf1341.JPG

Pirítsuk kicsit, majd amikor a hús fehéredni kezd adjuk hozzá a majorannát is.

dscf1343.JPG

Keverjük át, és dobjuk bele a felezett fokhagymákat.

dscf1345.JPG

Amint átkevertük az egészet zuttyantsuk bele a beáztatott, szárított vargányát a levével együtt (így nem kell pluszban felönteni az ételt - ha viszont szükséges, a fenti mennyiségen kívül locsoljuk meg plusz 2 dl vízzel vagy csontlével is - annyival, amennyi félig ellepi a húst). Szórjuk hozzá a zúzott borókabogyókat és  babérleveleket is.

dscf1347.JPG

Rotyogtassuk addig alacsony lángon, míg az őz majdnem megpuhul (ez - az őz életkorától függően- 1-1,5 óra lesz). Most jöhet az ételhez a maradék friss rozmaring.

dscf1349.JPG

Egyetlen rottyantás után tegyük bele az ízes -és darabolt- kápiát is.

dscf1350.JPG

Még nem ittunk semmit? Öreg hiba! Egy jóféle és száraz szekszárdi vörös az, amire most szükségünk van, de nagyon!

Pár perc rotyogtatás után öntsük fel az egészet a habtejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan el az egészet.

dscf1354.JPG

Már csupán 10 percre van szükségünk ahhoz, hogy bekebelezhessük a finom ragut! Kóstoljuk meg, ha kell még sózzuk kicsit, majd a tejszínes-vargányás őzragut porciózzuk az időközben kifőzött -és szintén szétosztott-  makarónira.

dscf1367.JPG

Ahogy a ragut elkeverjük a tésztával a makaróni magába gyűjti mindazt az ínycsiklandó ízt és zamatot, amit az étel rejt. Mennyei finomság, ami egyszerűen elkészíthető, nagyon finom és változatos a többi ünnepi étel mellett.

Jó étvágyat!

 

Emlékeztek még a karácsonyi menüajánlatainkra? Nem? Akkor itt nézhettek meg változatos (és nem drága!) menüsorokat ahhoz, hogy időben le tudjátok cserélni a megszokott, unalmas ünnepi ételeiteket:

Karácsonyi receptajánló 1.

Karácsonyi receptajánló 2.

Karácsonyi receptajánló 3.

Karácsonyi receptajánló 4.

Karácsonyi receptajánló 5.

Karácsonyi receptajánló 6.

Ha bármiben tudok segíteni nyugodtan sikítsatok! Hiszen a lényeg az, hogy mindenkinek békés, meghitt és különleges legyen az ünnep! Még nem késő.... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr578096550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása