Ez az utolsó előtti karácsonyi ajánlatokkal jelentkező poszt, de ez sem tartogat kevésbé izgalmas recepteket, mint az előzőek. Igaz, ebből most kimarad a hal, de a böjtös leves és a laktató második fogás ugyanúgy szerepelni fog benne, mint a desszert.
A holnapi napon felutazunk a fővárosba, hogy kicsit megmerüljünk a karácsonyi forgatagban. Kíváncsi vagyok a piacok, csarnokok hangulatára ilyenkor, a nyüzsgésre és a kínálatra. És ha már fent vagyunk beugrunk pár "kacatért" a keleti boltokba is.
Addig is a mai receptek:
Üvegtésztás ázsiai zöldségleves
Hozzávalók:
1 l húsleves
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem gyökér
10 dkg gomba
10 dkg üvegtészta
3 gerezd fokhagyma
5 dkg gyömbér
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
Elkészítése:
A fokhagymát, a gombát és a gyömbért vékonyan felszeleteljük. Egy fazékban kevés zsiradékot forrósítunk, majd az előbb szeletelteket rádobjuk. 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, és vékony csíkokra (julienne-re) vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret. Pár evőkanál húslevest rálocsolva (nehogy odakapjon) pár percig együtt pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük a húslével. Hozzáadjuk a halszószt, a szójaszószt, és 15 percig közepes lángon főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, beledobjuk az üvegtésztát és pár perc múlva tálaljuk. Sózni nem kell, hiszen mind a szójaszósz, mind a halszósz tartalmaz bőven.
Nádibetyár pecsenye savanyított szilvával
Hozzávalók:
8 szelet sertéskaraj
50 kg darált sertéslapocka
15 dkg gomba
16 szelet bacon
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál koriander
1 teáskanál fűszerpaprika
kevés mustár
bors
só
Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd vékonyan megkenjük mustárral. A darált húst összekeverjük a fűszerpaprikával, őrölt korianderrel, szétnyomott fokhagymával, ezután sózzuk, borsozzuk. Ezzel a töltelékkel megkenjük a hússzeleteket. A töltelékre egy csíkban felszeletelt gombát és hagymakarikákat teszünk. Felcsavarjuk a hússzeleteket, és mindegyiket 2-2 baconnel körbetekerjük, hogy a hússzeletek minden részét eltakarják. Tepsibe vagy tűzálló tálba téve, előmelegített sütőben lefedve kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd a fóliát eltávolítva ropogósra pirítjuk. Picit hűlni hagyjuk, majd középen rézsútosan kettévágjuk. Pirított hagymás krumplipürével és savanyított szilvával kínáljuk. (Ilyenkor jön jól a kora ősszel eltett savanyított szilva:) A krumplipürét tálaláskor locsoljuk meg a visszamaradt pecsenyelével. Ne feledkezzünk meg jéghideg pilsenit kínálni hozzá.
Családi zserbónk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
40 dkg házi baracklekvár
25 dkg cukor
25 dkg darált dió
10 dkg zsír (NEM más!)
10 dkg vaj (NEM más!)
10 dkg étcsokoládé (felejtsük már el azt a nyamvadt tortabevonót)
1 dl habtejszín (minimum 35%-os)
1 tojás
1 dkg élesztő
bőségesen rum (NEM aroma)
Elkészítése:
A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a zsírt, a vajat, a tojást, a cukrot és a -kevés cukros tejben- felfuttatott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk (a zsír és a vaj a kezünk melegétől fog megolvadni), majd letakarva langyos helyen pihentetjük.
30 perc pihenés után 4 részre osztjuk. Belisztezett gyúródeszkán tepsiméretűre nyújtjuk, majd a vajjal kikent tepsibe fektetjük. Ez annyit jelent, hogy a kinyújtott lapot lassan feltekerjük a sodrófára, majd a tepsi felett a tésztát letekerjük róla.
Megkenjük bőségesen baracklekvárral,
megszórjuk darált dióval és ízlés szerint (azaz nagyon) megspricceljük rummal.
Ne aromát használjunk, mert az mit sem ér! Erre kerül az újabb tészta, amelyre újabb lekvár, dió és rum kerül.
Ezt folytatjuk addig, míg az utolsó tészta is bekerül a tepsibe. A legfelső tésztára semmit sem teszünk! Megszurkáljuk villával (sűrűn és alaposan, tényleg szúrjunk le a tepsi aljáig, így nem fog felpúposodni a kisült tészta)
és 180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 35 percig sütjük. Amíg sül csokoládét olvasztunk, tejszínt teszünk bele és összekeverjük.
Ha a zserbó kész és langyosra hűlt körbe vágjuk a tepsiben, majd kiemeljük.A tetejét megkenjük az olvasztott tejszínes csokoládéval.
A tejszínes csoki nagy előnye a hagyományos vajjal, vagy margarinnal elkevert csokoládéval szemben az, hogy a tejszínes csoki vágáskor nem törik.
Szeleteljük és esszük, amíg lehet, mert iszonyat hamar el fog fogyni :)
Rengeteg zserbórecept kering a háztartásokban. A mi régi családi receptünkről csak annyit: anyósom zserbókirálynak nevezett, miután megkóstolta - azóta süthetjük neki is;)
Nem marad más hátra, mint az ígért utolsó receptajánló, amiben a következő ételek elkészítését fogom megosztani:
- Kézzel gyúrt pappardelle kapribogyós-gombás paradicsommal
- Ropogós leveles tésztában sült friss, töltött szardínia
- Csokoládés kalácstekercs