Karácsonyi receptajánló 4.
2012. december 18. írta: motoroskonyhaja

Karácsonyi receptajánló 4.

Ajaj, már nincs egy hét se vissza az ünnepekig, kezdődik a hajrá mindenütt. Bár vasárnap este -itt, egy vidéki kisvárosban- elég kihaltak voltak a boltok. Gondolom Pesten azért teljesen más lehet a helyzet. Most indult be a fenyőfa biznisz, és sok helyen a nagytakarítás is gőzerővel folyik.

Több helyről hallottam a "mit vegyünk apukának/anyukának/bárkikének" kérdéseket. Ha csak most kezdenek el ezek az emberek gondolkodni a "mit vegyünk" kérdésen kétlem, hogy valóban jó és/vagy hasznos ajándékot kapna az illető.

Amin viszont csodálkoztam, hogy a nagy láncok mennyire nem készültek fel az ünnepekre, legalábbis itt, vidéken. A hétvégén elfogyott a darált és egész dió is, normális rumot sem lehetett kapni a zserbóhoz (aromából is csak ötker bácsiét - de ki vesz ilyenkor AROMÁT???), a gagyi viszont mindenütt ömlött. Tudom-tudom. Most jönnek majd a felhördülések, hogy "azért veszünk aromát, mert gyerekek is esznek belőle, vezetünk, stb". Ja. Az, hogy egy zserbó pedig 180 fokon sül 20 percig az senkit sem zavar. Ahogy a hő hatása az alkoholra sem... Nnnnna, mindegy.

Előre kell gondolkodni, és pont ezért szoktam max. december elejéig bevásárolni azokat a hozzávalókat, amik biztosan elállnak az ünnepekig. Ehhez persze -az előre gondolkodáson kívül- nekem nagy segítség, hogy van egy egyszerű excel táblám (karácsonyi vásárlások a neve) évekre visszamenőleg feltöltve a karácsonyi és szilveszteri menüsorral, majd egy másik fülön a hozzá szükséges alapanyagok összesítésével (sőt: ár és mennyiségek is szerepelnek benne). Így mindig egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tudok vásárolni, nem kell bíbelődnöm évről-évre azzal, hogy most akkor összesen mennyi tojás, vaj, margarin, vaníliarúd, liszt stb. kell majd az ünnepekre-ünnepekhez.

De vissza a ma bemutatásra kerülő ételekhez:


Thai curryleves hallal és bambuszrüggyel

Hozzávalók:
50 dkg tengeri halfilé
3 evőkanál currypor (legjobb a thai)
3 evőkanál halszósz
1 evőkanál cukor
1 teáskanál tamarindusz sürítmény
20 dkg vegyes zöldség
20 dkg bambuszrügy (LIDL, ALDI, hiperek)

1 liter vizet felforralunk. Közben a tamarinduszt elkeverjük a cukorral és nagyon kevés vízzel. Ha a víz felforrt hozzáadjuk a curryport, és beletesszük a nagyobb kockára vágott halat. Egy perc rotyogás után belekeverjük a cukros-vizes tamarinduszt és a halszószt. Újabb egy perc után tegyük bele a zöldségeket plusz a bambuszrügyet, és alacsony lángon főzzük további 3-5 percig. Azonnal tálalható. Nekem sajna csak mexikói zöldségkeverékem volt itthon a készítéskor, ezért látszanak benne a kukorica és a borsó szemek. Még gőzölt amikor fényképeztem :)

01_thai curryleves.JPG

Rozmaringos-almás egész kacsapecsenye

Hozzávalók:
1 szép kacsa (kb. 2,5 kg)
1 kg krumpli
2 mosolygós alma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ágacska FRISS rozmaring
2 szál FRISS majoranna
1 dl olaj

Elkészítése:
A kacsát a szárnya alatt bevágjuk, hogy sütés közben a zsírja kifolyhasson. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregébe tesszük a félbevágott vöröshagymát és a szintén félbevágott almákat. Körös-körül megszórjuk a rozmaring és a majoranna kétharmadával. Cserépedénybe (vagy bármilyen tepsibe) tesszük, aláöntünk egy kevés vizet (max. 1 dl) és lefedve 200 fokos sütőben 1,5-2 órán keresztül sütjük. Közben a krumplikat sós vízben 15-20 percig főzzük, majd kihűlés után meghámozzuk és kockára vágjuk. 1 dl olajba tesszük a rozmaring és a majoranna maradék harmadát, sót, és a kinyomott fokhagymát. Összekeverjük, majd a krumplikra öntve alaposan átforgatjuk őket a fűszeres lében. A kacsát időnként meg kell nézni egy hústűvel, hogy puha-e már. Amikor megpuhult levesszük a fedőt, és gyönyörű pirosra sütjük, a közben kisült zsírjával meg is locsolgatjuk, akkor még
ropogósabb lesz a bőre. Mi egyet fordítani is szoktunk rajta, hogy minden oldala piros legyen. Ehhez le kell önteni a kacsa alól a kisült zsírt, de érdemes, mert így minden oldalán ropogós szárnyast kapunk! Fordítás után -míg a másik fele pirul a kacsának- egy felhevített serpenyőbe tesszük a fűszeres-olajos krumplidarabokat, pici kisült pecsenyezsírt adunk hozzá (de tényleg csak keveset!) és ropogósra sütjük. Tálaláskor halmozzuk a kacsa mellé a krumplikat. Az alma-hagyma bent maradhat a hasában, senkit sem fog zavarni, csak az íz végett volt rájuk szükség (bár a lányom imádja az almát is kibányászni belőle:) Vörösborral kínáljuk, de vörös pezsgővel is jó barátságban van.

02_Rozmaringos süt kacsa.JPG

Ruszlán torta - egy nagyon finom morzsás torta

Hozzávalók:
50 dkg tejföl
45 dkg cukor
10 dkg margarin
0,5 teáskanál szódabikarbóna
0,5 sütőpor
5 evőkanál liszt
2 csepp ecet

Elkészítése:
A cukrot a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, majd alaposan átkeverjük. A felét a hűtőbe tesszük krémnek. A másik feléhez hozzáadjuk a lisztet, a pár csepp ecetben feloldott szódabikarbónát és a sütőport. Négy részre osztjuk ezt a tésztát. Lehet négyzet és kör alakúra is kidolgozni. 180 fokos sütőben sütjük meg. Az egyik lapot (vagy korongot) pirosabbra sütjük, az lesz majd a tetejére morzsolva. Kihűtve megtöltjük a hűtőbe tett krémmel, és a tetejére morzsoljuk a pirosabbra sütött lapot. Legalább 10 órára hűtőbe tesszük, csak utána tálaljuk. Egyszerű és előre elkészíthető.

03_ruszlan.jpg


A következő részben az alábbi recepteket fogom leírni:

- Üvegtésztás ázsiai zöldségleves
- Nádibetyár pecsenye savanyított szilvával
- Családi zserbónk


Ahogy látom -az idő szűkössége miatt- már nem minden eltervezett receptet tudok bemutatni az ünnepekig, de sebaj! Lesz jövőre is karácsony:) Így már csak a következők váratnak magukra:

- Kézzel gyúrt pappardelle kapribogyós-gombás paradicsommal
- Ropogós leveles tésztában sült friss, töltött szardínia
- Csokoládés kalácstekercs

De még a héten megírom az ünnepek alatti lusta reggeliket is, a mi idei fogásaink mellett, persze.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr184969491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása