Karácsonyi receptajánló 2.
2012. december 14. írta: motoroskonyhaja

Karácsonyi receptajánló 2.

Ahogy közeledik a karácsony mindenki egyre izgatottabb. Ki ezért, ki azért :) Nekem egy vágyam van csak: együtt lenni szeretteimmel, boldogságban, békességben és NYUGALOMBAN!

Nem szeretek sem kapkodni, sem idegeskedni ilyenkor (pedig volt benne részem bőven annak idején....) Az utóbbi években Szenteste napján is dolgoztam, örültem, ha este 5 körül hazaértem -amikor a normális emberek már túl voltak az ebéden és a Jézuska is tiszteletét tette már.... Ez az év különleges (hiszen nincs munkám), így teljes erővel az ünnepre koncentrálhatok, és végre teljes egészében azokkal ünnepelhetem, akiket szeretek.

Az előző részben írtam, hogy szeretnék picit más, picit különlegesebb receptekkel, ötletekkel szolgálni azoknak, akik eddig a rohanás, kapkodás és idegesség jegyében készültek fel erre a csodálatosan szép időszakra.

Ahogy ígértem is, most a következő ötleteket írom meg:

Orosz céklaleves (Borscs)

Hozzávalók:
1,5 l húsleves (NE kockából készítsük, ilyen alkalomra vegyünk már csirkeaprólékot légyszi)
30 dkg nyers cékla
20 dkg fejes káposzta
20 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér)
20 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom (ne a cukrozottat válasszuk!)
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
5 dkg vaj

bors
cukor
ecet

Elkészítése:

A csirkeaprólékból zöldségek nélkül levest készítünk. Ízesíthetjük sóval borssal. A céklákból az egyiket -mosás után- hámozatlanul tesszük a levesbe, így gyönyörű színt fog kapni. De először a többi céklát, a zöldségeket és a hagymát -tisztítás után- finomra vágjuk és a vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, zúzott fokhagymát, és most öntjük fel a húslevessel. Beletesszük a fűszereket, és 20 percig pároljuk közepes hőn. Most tesszük bele a gyalult káposztát és a kockára vágott burgonyát is, majd puhára főzzük. Eközben a levesből kivesszük az egész céklát, meghámozzuk, feldaraboljuk, és darabolva tesszük vissza a levesbe. Tálalás előtt pici cukorral és ecettel ízesítjük, tejfölt kínálunk mellé tálaláskor. Én tejföl nélkül jobban szeretem, de tejföllel is isteni!

Ha kicsit spilázni szeretnénk (szép magyar szó :) akkor Ukrán módra készítsük: a levest ne (leszűrt) csirkéből, hanem 30 dkg marhaszegyből és 20 dkg sertéslapockából készítsük úgy, hogy a darabolt húsok végig benne legyenek a Céklalevesben, és azzal is tálaljuk azt!

A céklát nem értem miért nem szeretik az emberek itthon! Markáns, de nagyon finom íze van, egyszerű elkészíteni, könnyű emészteni, kímélő és eszméletlen élettani hatásokkal bír! Meg KELL kóstolnia mindenkinek, zseniális!!!!!

01_cékla.JPG

Sonkás parajköntösben sült halfilé sajtos zöldségpikkelyekkel, kétféle burgonyával

Hozzávalók:
1 kg halfilé (édesvizi-tengeri tök mindegy)
50 dkg spenót
20 dkg füstölt sonka
20 dkg sajt
1 dl főzőtejszín
2 evőkanál liszt
Kígyóubroka
Retek
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fehérbors

Elkészítése:
A halfilét sózzuk, és meghintjük a fehér borssal. Pár órára hideg helyre tesszük (mondjuk hűtőbe:) A spenótot kiolvasztjuk, hozzányomjuk a fokhagymát, sózzuk, majd a főzőtejszínnel dúsítjuk, miközben a tűzhelyen melegítjük. Keverés közben hozzáadjuk a lisztet, hogy elég sűrű legyen. A halfilét kivajazott tűzálló tálba tesszük, rápakoljuk a szeletelt sonkát, majd rákenjük a spenótkrémet. 200 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 percig sütjük. Ekkor kihúzzuk a sütőből, és a filé egyik felére rátesszük a szeletelt sajtot, majd visszadugjuk a sütőbe, míg a sajt meg nem pirul. A halat ekkor tálalótálra tesszük. Kígyóuborkából és retekből karikákat vágunk és ezzel fedjük be a nem sajtos felét. Burgonyagolyókkal és sütőben sült fűszeres krumplival tálaljuk. Nagyon jól illik mellé egy-egy (?) pohár félszáraz cserszegi fűszeres.

02_Sonkás.JPG

Arab kávétorta

Hozzávalók:
40 dkg cukor
8 tojás
2 dl tej
12 dkg vaj
1 zacskó csokikukac (izé, rokokó tortadara)
1 dl erős, főtt kávé
3 evőkanál liszt
2-3 dkg csokoládé (2-3 kocka)
2 evőkanál darált pörkölt kávé
1 csomag vaníliás cukor
1/2 sütőpor

Elkészítése:
25 dkg cukrot 6 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A csokoládét lereszeljük, és a darált kávéval, a sütőporral, 2 kanál liszttel együtt a habos krémhez adjuk. A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába (nagyon óvatosan, hogy pillekönnyű, levegős masszát kapjunk). Tortaformát vajjal kikenünk, majd alaposan belisztezünk. A masszát beletöltjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 50 perc alatt megsütjük. Amíg sül elkészítjük a krémet: 1 evőkanál lisztet csomómentesre keverünk a tejben. 2 tojás sárgáját a maradék (15 dkg) cukorral, a vaníliás cukor másik felével, a főtt kávéval és a lisztes tejjel sűrűre főzzük (kb. 5-6 perc), majd hűlni hagyjuk (közben időnként megkeverjük) Ha szoba hőmérsékletűre hűlt hozzákeverhetjük a 12 dkg vajat. A tészta ekkorra már elkészült, vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki (kicsit össze fog esni, de nem baj, ez a természetes!) Vegyük ki a tortaformából (a tészta jellegéből fakadóan picit MINDIG leragad, ne ijedjünk meg tőle) majd középen -és hosszában, persze- vágjuk ketté. Kenjük meg alaposan a krémmel, majd tegyük rá a tészta másik felét. A maradék krémet kenjük a torta tetejére és oldalára, simítsuk el és szórjuk meg csokikukaccal (hogy mi is ennek a hivatalos neve....;) Próbáljuk kibírni addig, míg a torta teljesen kihűl, mert akkor a legfinomabb.

Tipp: a tejet kókusztejjel helyettesítve még finomabb, krémesebb süteményünk lesz.

03_arab.jpg

És még mindig nincs vége, hiszen van még idő karácsonyig, van még idő alapanyagokat vásárolni, előkészülni. A következő részben az alábbi receptekkel várok mindenkit:

- Tárkonyos-petrezselymes erdei gombaleves
- Duplán sült haltál hekkből, kezdőknek :)
- Mágnás pite


A fentiek után a következő receptek is váratnak még magukra:
- Thai curryleves hallal és bambuszrüggyel
- Üvegtésztás ázsiai zöldségleves
- Rakott édeskömény japán csirkemellel
- Kézzel gyúrt pappardelle kapribogyós-gombás paradicsommal
- Zöldségágyon sült hal sajttal grillezve, frissen főtt hajdinával
- Tokhal háromféle fűszerben sütve, illatos olajjal tálalva
- Ropogós leveles tésztában sült friss, töltött szardínia
- Nádibetyár pecsenye savanyított szilvával
- Rozmaringos-almás egész kacsapecsenye
- Csokoládés kalácstekercs
- Családi zserbónk
- Ruszlán torta

És a mi hagyományos menüsorunk egy része is bemutatásra kerül, ahogy ígértem ;) Plusz úgy gondolom, hogy a lustálkodással teli reggeleken igazán jól esne mindenkinek, ha ráérősen, finom falatokat majszolva reggelizhetne olyan ételeket, amiket nem készít el bármikor. De karácsonykor minden belefér.....;)

Ja, ha valakinek netán megtetszenének a fenti étel-ajánlatok és előbb kellenének a receptek, írja meg emailben,  és küldöm neki még a poszt megjelenése előtt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr124961344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása