Karácsonyi receptajánló 1.
2012. december 12. írta: motoroskonyhaja

Karácsonyi receptajánló 1.

Közeledik a karácsony, az év legszebb időszaka. A szeretet, békesség és megpihenés ideje. Ó be szép és nemes gondolatok! 

Magyarán mi is közeledik? Az idegbaj, rohanás, kapkodás, összesrokontmegkelllátogatnimertezaszokás, és mindenhol halálra zabáljuk magunkat napjai ezek. Egy kis előre gondolkodással azonban megelőzhető mindez.

A következő pár részben olyan recepteket ajánlok mindenkinek, ami picit különleges, picit más, de mégis ünnepi, és kilép a halászlé- rántott hal- töltött káposzta szentháromságból.

Nekünk minden évben nagyjából hasonló ételsorunk van az ünnepekre (ezt is el fogom árulni majd). Sosem kapkodunk, nincs zsír- vagy olajszag a lakásban, és így van időnk egymásra - no és a valódi pihenésre, feltöltődésre. 

Garnélás-gyömbéres tésztaleves

Hozzávalók:
10 dkg vékony tészta (pl. spagetti, vermicelli)
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg káposzta
10 dkg garnéla
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál halszósz
2 evőkanál világos szójaszósz
1 kisujjnyi dundi gyömbér
1 kávéskanál thai citromfű (de lehet friss citromfű is - hiperekben kapható)
chili

Elkészítése:
A félfőre vágott vöröshagymát a karikázott fokhagymával és kevés reszelt gyömbérrel (a gyömbér felével!!!) forró olajon összepirítjuk (azaz normál kínai alappal indulunk). Hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát, kicsit megroppantjuk, azaz pár percig pirítjuk. Belecsorgatjuk a szójaszószt és a halszószt, felöntjük 7,5 dl vízzel rászórjuk a tört chilit, beledobjuk a szeletelt gyömbért és addig várunk, amíg az egész fel nem forr. Amikor felforrt, beletesszük a tésztát, és előírás szerinti ideig főzzük (ha kínai tésztánk van ez max 2 perc). Ha a tészta is megpuhult megszórjuk a citromfűvel és beletesszük a garnélát. A levest még egyetlen percig forraljuk, és azon mód tálalhatjuk. Ha a garnélát tovább főzzük kicsi, gumis és ízetlen lesz, ezért tényleg csak egy percig forraljuk. Előre elkészíthető egy része, de akkor ne rakjuk bele a tésztát és a garnélát, csak akkor, mikor az étkezéshez melegítjük fel.

01_Garnélás-gyömbéres tésztaleves.JPG

Citromos lazac roston, vele sült zöldségekkel

Hozzávalók:
8 szelet lazacpatkó
30 dkg paradicsom (kb. 3 db)
15 dkg fekete olajbogyó (ez egy kis üvegnyi)
2 teáskanálnyi kapribogyó
1 teáskanálnyi citromlé
2 maréknyi friss bazsalikomlevél
oliva olaj
színes bors

Elkészítése:
A lazacokat sózzuk be, majd tegyük félre 30 percre. Addig a paradicsomokat vágjuk cikkekre, és keverjük össze az aprított bazsalikommal, az olaj- és kapribogyóval, majd alaposan keverjük át kevés olivaolajjal. Enyhén sózzuk, mert a kapri igencsak sós tud lenni.

02_laz.jpg

A halszeleteket tegyük tepsibe, szórjuk meg színes borssal. Halmozzuk melléjük a bazsalikomos-paradicsomos ragut, majd toljuk 220 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

03_laz.jpg

15 perc után fordítsuk meg a halszeleteket, locsoljuk meg a citrommal, majd süssük további 5 percig. Krokettel és behűtött chardonnay-vel tálaljuk.

04_Citromos lazac roston.JPG


Mangó desszert kandírozott lime kazalban

Hozzávalók:
4 mangó
4 lime
cukor

Elkészítése:

Ez egy végtelenül egyszerű desszert. A mangókat meghámozzuk, félbevágjuk, majd rézsútosan felszeleteljük. A lime héját levágjuk, apróra csíkokra szeljük, majd sűrű, sziruposra főtt cukorban kandírozzuk (a cukorhoz tegyünk azért kicsi vizet is :) Végül a mangókra kanalazzuk és tálalhatjuk is.

05_mangó.JPG

Mindegyik recept egyszerű volt, nem? Gyorsan elkészíthetők, finomak és könnyűek. Ahogy a következő részben található receptek is azok lesznek.

És hogy mi is vár rátok a következő részben ajánlatként? Íme:

- Orosz céklaleves
- Sonkás parajköntösben sült halfilé
- Arab kávétorta

Szerintem érdemes lesz azt is elolvasni ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr584961109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása