Mit is készíthet az egyszeri motoros a címben szereplő főbb hozzávalókból? Egy finom tésztaételt! Én könnyű helyzetben vagyok, hiszen magam szedem a medvehagymát -ahogy egy sor másik dolgot is az erdőkön-mezőkön- de annak sem túl drága, aki a boltban kényszerül megvenni a leveleket (bár tudom, hogy egy-egy csokor 350-400 Ft között mozog, ami -nekem- már vérlázító kategória...) Viszont olyan fogás kerülhet az asztalra, ami igazán ínycsiklandó, gyors és egészséges is, ráadásul laktató :) Igen-igen, ebben nincs hús, de egyrészt böjt van, másrészt egyik kedves kommentelő pont húsmentes ételt keresett ami medvehagymából készül, hát itt van az én egyik variációm....
Spagetti medvehagymás pestóval, pecorinóval szórva
Hozzávalók:
50 dkg száraz spagetti tészta
1 csokor friss medvehagyma
10 dkg pecorino
1-1,5 dl olaj
4 gerezd fokhagyma
8 szem dióbél
1 evőkanál napraforgómag
Bors
Só
Elkészítése:
Először készítsük el a pestót. Nem nagy ügy nem kell félni tőle :) Fogjuk a medvehagymát, a dibóbeleket, fokhagymát, napraforgómagot és tegyük egy nagyobb (keverő)tálba. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg 1 dl olajjal (ne tegyünk elsőre többet bele!)
Picit keverjük át (egy mezei botmixerrel), majd reszeljük rá a pecorino harmadát.
Ha kell mehet még hozzá olaj. Újabb átkeverés után kóstoljuk, ha kell sózzuk még egy picit. A cél hogy erős, csípős jellegű mártásunk legyen, ami picit sós is. Senki sem eszi így töményen a pestót, tehát nem gond az ha kicsit csípős, kicsit sós. Fogjunk egy akkora fazekat, amiben kényelmesen elfér majd a tészta, töltsük meg vízzel és sózzuk. Forraljuk fel a vizet és főzzük ki a kiválasztott spagettit (én durumtésztából készültet választottam hozzá). Amint a tészta megfőtt szűrjük le, majd azon nyomban forgassuk össze a pestóval.
Nyomban tálalhatjuk is, hiszen egy vérbeli olasz megsértődne, ha a tészta elkészülte után váratnánk az étellel. Jöhet először a pestós tészta. A képen lehet látni hogy nem szabad telekenni a tésztát pestóval, ez nem főzelék.... Pont ezért készül a szósz intenzívebb, markánsabb és kicsit sósabb ízvilággal.
Aztán tálaláskor szórjuk meg kevés aprított medvehagymával és a maradék pecorinót se felejtsük el ráreszelni a porciókra! Finom üde chardonnay plusz magasságokba emeli az ételt (persze nem ráöntve, hanem mellé fogyasztva). Lehet kevés pirított hagymát is adni a tetejére, de egy facsarás citrom is üdévé teszi! Ha pedig a pirított hagyma helyett egy kevés kapribogyót szórunk rá, háááát az tényleg maga lesz a menny....
Jó étvágyat!
Több medvehagymás receptért kattints IDE... A linken nem csak kagylóreceptet találsz, hanem a szendvicstől kezdve a rántottán át egy rahedli más ételt is :)