Békebeli tejes kifli
2022. január 22. írta: motoroskonyhaja

Békebeli tejes kifli

avagy egy újabb hétvégi lusta reggeli

Kitartó olvasóink talán emlékeznek rá, hogy régebben (kb. úgy 8-10 éve...) elkezdtünk egy sorozatot, aminek "Hétvégi lusta reggelik" volt a címe. Igen, ez elég régen volt, ezért szeretnénk kicsit feleleveníteni és folytatni ezt a régen népszerű sorozatot.
Ma hajnalban, miközben hazaszenvedtem magam a munkából a szakadó hóban, a teljesen behavazott bakonyi dombokon át, amit erotikus széllökések tarkítottak visszagondoltam, hogy milyen finom is egy igazán kényeztető hétvégi lusta reggeli, Kíváncsiak vagytok? Akkor tartsatok velünk most is!
dscn6956.JPGBékebeli tejes kéfli kétféle módon

Hozzávalók (5 édes és 5 sós darabhoz)
35 dkg kenyérlsizt (BL-80)
2,5 dl langyos tej (én 3,5%-os tejet használtam)
1 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
3 dkg vaj
1 csomag instant élesztő
1 teáskanál só
ízlés szerint köménymag

Elkészítése:
Nem lesz nehéz, no para! Az átszitált lisztet szórjuk egy tálba, és keverjük el benne alaposan az élesztőt. Ez azért kell, hogy a liszt minden szegletébe rendesen jusson belőle. Adjuk hozzá - a mézen kívül - az összes hozzávalót, majd kavarjunk párat rajta. Szedjük ketté a tészta-kezdeményt, majd az egyik felét tegyük dagasztógépbe, vagy ha nincs, akkor gyúrjuk össze. hogy lágy, mosolygósan rugalmas tésztát kapjunk. A másik feléhez csurgassuk hozzá a mézet, és azt is gyúrjuk gyönyörű gombóckává. Takarjuk le a két tésztát, és langyos helyen hagyjuk kelni egy órán át.
Az idő letelte után nyújtsuk ki mindkét tésztá max. fél centi vastagságú téglalapokká, amikből vágjunk háromszögeket. Nyugi nem matekóra fog következni :) A háromszögek szélesebbik felétől kezdjök el feltekerni a tésztát, amiket helyezzünk sütőpapírral kibélelt tepsibe. A kiflik végeit hajlítsuk egymás felé, hogy valóban kifliformát kaphassunk. Azért nem árt megjegyezni, hogy melyik a sós és az édes oldal :) A kifliket kenjük meg tejjel, majd a sósakat szórjuk meg köménymaggal. 
Pihentessük őket 20 percig. Addig tegyünk egy hőálló tálba vizet, és rakjuk az edényt a sütő aljába. Fűtsük fel a sütőt 210 fokra, majd toljuk be őkelméket a melegre 15 percre. És mi történik ezután? Hát kivesszük és befaljuk mindet, mert elkészültünk!
dscn6949.JPGA sósat nyers füstölt sonkával, érlelt sajtkockákkal, kalamata olajbogyóval és édes répasalátával kínáltam, az édeset pedig saját készítésű meggylekvárral és parmareggio burro vajjal adtam az asztalra.
Egy havas, szeles, hideg hétvégi délelőttön mi is eshetne jobban, mint a forró, puha tejes kifli, amit nagyszerű finomságokkal, és minőségi teával fogyasztunk? Hogy mi? Egy ilyen reggeli után bevinni az ágyneműt a nappaliba, bekuckózni a kanapéra, és összebújva egy romantikus filmet megnézni :) 

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.

Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr316820166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása