Itt a december, már mindenki az Advent lázában ég. Mi már mindent megvettünk, hiszen - ahogy hagyományosan szoktuk is - november végére összeállítottuk az ünnepi menüsorunk. A húsok a fagyasztóban pihennek, a kiegészítők pedig a spájzban. Kenyér nálunk nem jelent gondot, elkészítjük magunk, így már csak a salátaféléket kell beszereznünk az ünnep előtti napokban, a tömegnyomor amúgy sem a barátunk.
És sokkal jobb ebben a dermesztő hidegben, sötétben valami lélekmelegítő és tartalmas ételt készíteni az Otthon melegében, mint rohangálni boltról-boltra hetekig, hogy megvegyünk minden felesleges vacakot.
Most is egy egyszerű, de annál finomabb ételt készítettünk. Nincs sok munka vele, épp' ezért ajánljuk jó szívvel.
Tartsatok velünk most is!
Vaddisznógulyás erdei gombákkal, bryndzás-kefires gombócokkal
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó gulyáshús (Sparban lehet kapni felkockázva, frissen, olyan 2500 Ft/kg áron)
30 dkg burgonya
15 dkg nemesebb erdei gomba (vargánya, róka és társai)
1 fej félfőre vágott vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika (elhagyható, bár nem lesz tőle csípős az étel, csupán zamatosabb)
5 dkg füstölt kenyérszalonna
1 evőkanál zsír
1 evőkanál (füstölt) paprika
6-8 gerezd kettévágott fokhagyma
3-4 db babérlevél
1 kávéskanál (őrölt) kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi nagy etvaszra ne gondoljunk, egyszerű az egész étel! Fogjunk egy lábost, tegyük bele a zsírt és a kockázott szalonnát, aminek olvasszuk ki a zsírját.
Dobjuk rá a félfőre vágott vöröshagymát és szórjuk meg a köménnyel.
Keverjünk egyet rajta, majd pirítsuk a hagymát addig, míg sárgulni nem kezd. Ekkor jöhet hozzá a kockázott paprika és paradicsom, plusz a karikázott zöldpaprika. Sózzuk, borsozzuk, majd pár percig kevergetve rotyogtatjuk. Nem kell neki sok idő, csak amíg a paprikák kezdenek megroppanni.Lehúzzuk a tűzről, mojd hozzákeverjük az ételhez a fűszerpaprikát. Ha nem bográcsban készítjük nagyon jót tesz neki, ha nem sima, hanem füstölt fűszerpaprikát teszünk bele, kicsit bográcsos jelleget ad az étel ízének.
Mehet is vissza a tűzre, és jöhet a főszerepelő a lábosba: a megsózott vaddisznóhús.
Keverjük össze a hozzávalókat, majd kezdjük picit (de csak picit!) pörkölni a húst. Mindig legyen kéznél egy kevés víz, amivel csöppnyi (de tényleg, max 0,5 dl) löttyinteni tudunk a lábosba, hogy ne kapjon oda az étel az edény aljára.
Elég a húsnak pár perc, hogy kapjon egy kis pörzsanyagot, és már dobahtjuk is az ételhez a darabolt erdei gombákat, a babérokat, a zúzott borókákat és a félbevágott fokhagymát.
Egyetlen kavarás, majd engedjük fel az egészet annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, vegyük vissza a lángot, takarjuk le az ételt egy fedővel, és csendesen rotyogtatva (nem gyöngyözve!) főzzük majdnem puhára (kb. 1 óra 30 perc, addig azt csinálunk, amit csak akarunk).
Most tehetjuk bele a kockázott burgonyát, és készre főzzük az egészet. Amíg a burgonya és a hús összepuhul (kb. 20 perc) dobjuk össze a bryndzás-kefires gombócokat. Nem nagy cucc ez sem: 15-20 dkg liszthez 1 tojást ütünk, sózzuk, majd fellazítjuk 1 evőkanál bryndzával és szintén 1 evőkanál kefirrel. Összekeverjük, majd kézzel kis gombócokat formálunk belőlük, amiket egyszerűen beteszünk a gulyásba. Addig főzzük az ételt, míg a gombócok megpuhulnak.. Ha ügyesek vagyunk (és miért ne lennénk) a gombócokat össze tudjuk dobni kb. 5-10 perc alatt. Az ételbe téve nekik is kell kb 10 perc, így minden egyszerre fog megpuhulni, megfőni.
Tadáááám, meg is vagyunk mindennel. Ha a gombócokat turbózni szeretnénk tehetünk bele aprított kaprot is, az plusz magasságokba fogja emelni az ételt. Friss, puha kenyérrel és csípős paprikával tálalva az igazi.
Forró, laktató, tüzesen pikáns és fűszeresen különleges gulyás, amit egyszerű összedobni. Kell ennél több ilyen fagyos hétköznapokon?
Jó étvágyat!
Ha már ilyen hideg, köd és sötétség van nem vágynátok vissza a jó meleg Azori szigetekre? Kíváncsiak vagytok milyen kalandjaink voltak most, amikor újból kint voltunk? Mert ha igen, akkor már készülnek az újabb bejegyzések :) Addig olvasgassátok az eddigi 12 posztot (rá tudtok keresni fent a nagyító jelnél, csak be kell írni, hogy azori) vagy nézzétek meg az újabb összefoglaló videónkat a szigetről:
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).