Medvehagyma pesto, spagetti, pecorino
2014. március 18. írta: motoroskonyhaja

Medvehagyma pesto, spagetti, pecorino

Mit is készíthet az egyszeri motoros a címben szereplő főbb hozzávalókból? Egy finom tésztaételt! Én könnyű helyzetben vagyok, hiszen magam szedem a medvehagymát -ahogy egy sor másik dolgot is az erdőkön-mezőkön- de annak sem túl drága, aki a boltban kényszerül megvenni a leveleket (bár tudom, hogy egy-egy csokor 350-400 Ft között mozog, ami -nekem- már vérlázító kategória...) Viszont olyan fogás kerülhet az asztalra, ami igazán ínycsiklandó, gyors és egészséges is, ráadásul laktató :) Igen-igen, ebben nincs hús, de egyrészt böjt van, másrészt egyik kedves kommentelő pont húsmentes ételt keresett ami medvehagymából készül, hát itt van az én egyik variációm....

p01_2.JPG

Spagetti medvehagymás pestóval, pecorinóval szórva

Hozzávalók:
50 dkg száraz spagetti tészta
1 csokor friss medvehagyma
10 dkg pecorino
1-1,5 dl olaj
4 gerezd fokhagyma
8 szem dióbél
1 evőkanál napraforgómag
Bors

Elkészítése:
Először készítsük el a pestót. Nem nagy ügy nem kell félni tőle :) Fogjuk a medvehagymát, a dibóbeleket, fokhagymát, napraforgómagot és tegyük egy nagyobb (keverő)tálba. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg 1 dl olajjal (ne tegyünk elsőre többet bele!)

p02_1.JPG

Picit keverjük át (egy mezei botmixerrel), majd reszeljük rá a pecorino harmadát.

p03.JPG

Ha kell mehet még hozzá olaj. Újabb átkeverés után kóstoljuk, ha kell sózzuk még egy picit. A cél hogy erős, csípős jellegű mártásunk legyen, ami picit sós is. Senki sem eszi így töményen a pestót, tehát nem gond az ha kicsit csípős, kicsit sós. Fogjunk egy akkora fazekat, amiben kényelmesen elfér majd a tészta, töltsük meg vízzel és sózzuk. Forraljuk fel a vizet és főzzük ki a kiválasztott spagettit (én durumtésztából készültet választottam hozzá). Amint a tészta megfőtt szűrjük le, majd azon nyomban forgassuk össze a pestóval. 

p04_1.JPG

Nyomban tálalhatjuk is, hiszen egy vérbeli olasz megsértődne, ha a tészta elkészülte után váratnánk az étellel. Jöhet először a pestós tészta. A képen lehet látni hogy nem szabad telekenni a tésztát pestóval, ez nem főzelék.... Pont ezért készül a szósz intenzívebb, markánsabb és kicsit sósabb ízvilággal.

DSCF4937.JPG

Aztán tálaláskor szórjuk meg kevés aprított medvehagymával és a maradék pecorinót se felejtsük el ráreszelni a porciókra! Finom üde chardonnay plusz magasságokba emeli az ételt (persze nem ráöntve, hanem mellé fogyasztva). Lehet kevés pirított hagymát is adni a tetejére, de egy facsarás citrom is üdévé teszi! Ha pedig a pirított hagyma helyett egy kevés kapribogyót szórunk rá, háááát az tényleg maga lesz a menny.... 

DSCF4947.JPG

Jó étvágyat!

Több medvehagymás receptért kattints IDE... A linken nem csak kagylóreceptet találsz, hanem a szendvicstől kezdve a rántottán át egy rahedli más ételt is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr925867507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.03.18. 15:46:44

Brutál jól néz ki... :-) Én ebből a medvehagymás őrületből még kimaradtam, de úgy látom, van még mit behoznom, Mester.

motoroskonyhaja 2014.03.19. 10:29:00

Köszönöm! :) A medvehagyma az utóbbi években jött újra divatba, évről-évre többen fedezik fel. Én minden évben magam szedem így semmibe nem kerül, viszont valóban káprázatos tulajdonságai vannak. Szerintem Eger környékén is vannak olyan medvehagyma-mezők, mint a közelemben Bakonypölöske után.

Llychllyn 2014.03.30. 16:49:21

Köszönöm a receptet, jelentem, elkészítettem!:)

A napraforgómag avas volt, így az kimaradt, de így is jó lett. Valahol korábban írtad, hogy szendvicsben is jól működik a medvehagyma, kipróbáltam, igazad volt.

Tavaly medvehagymás csalánfőzeléket készítettünk, mondjuk arról senki meg nem mondta volna, hogy nem egy sima spenótfőzelék.

motoroskonyhaja 2014.03.30. 18:11:05

@Llychllyn: Hurrá! :)
Örülök, hogy sikerült és hogy ízlett! Sajnos a napraforgómag van, hogy avas. Vannak "kedves" kereskedők, akik szeretik a régi termést keverni az újjal (mák, dió, szotyi, madula, stb).

Sima mezei szendvicsben is finom, nem kell úgy készíteni ahogy én, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy lehet így is enni (egy körözöttel, sajtkrémmel, bármivel - mindegyikhez megy és egészséges). Ahogy egy egyszerű hétvégi lusta rántotta tetejére szórva is finom.

A főzelék, krémleves is nagyon jó, de helyettesítheted vele a spenótot vagy a sóskát is (találsz a bologn több ilyen receptet is)
Bármibe használható a cél csak az, hogy minél kevesebb ideig legyen hőkezelve, hiszen akkor maradnak meg a legjobban az értékei.
Persze vannak kivételek: én minden évben fagyasztok le (idén 26 adagot nyelt al a fagyasztó), de mondjuk decemberben már nem érdekes az élettani hatása hanem már csak az íze, hiszen a fagyasztás az mégiscsak fagyasztás. De milyen jól tud jönni akkor egy friss íz :)

Remélem továbbra is olvasója -és próbálója- leszel a blognak és receptjeimnek :)
süti beállítások módosítása