Magunkat kényeztetni mindig jó. Lehet az egy kellemes habfürdő, vagy egy finom tejszínes fagylalt, mindig jólesik. De mikor is van hozzá ideje az embernek igazán? Hétvégenként. Mi ezért (is) becsüljük meg a hétvégék minden percét és már a reggelivel kezdjük az élvezkedést, a kényeztetést. Ilyenkor nem kell rohanni, komótosan lehet egy tartalmas és ínycsiklandó ételt tenni az asztalra.
Emlékeztek még milyen reggeliket ajánlottunk?
ITT megnézhetitek.
Avokádós melegszendvics helyi sajtokkal, házi sonkával és ropogós baconnal
Hozzávalók:
8 szelet kenyér
1 szép érett avokádó (ugye már mindenki megtanulta, hogy a barna a jó és nem a méregzöld!)
20 dkg sajt (mi kétféle helyi sajtot tettünk rá, mert a helyi termelőket támogatni JÓ - de kerüljük a "kézműves" remekeket, mert azokat irreálisan drágán adják - mégis hogy gondolják ezt????!)
20 dkg (házi) sonka (a bolti gyors érlelésű dolgokat jobb elkerülni, ráadásul drágábbak is házi társaiknál)
10 dkg szeletelt bacon (sima füstölt, nem füstölt-főtt!)
1 evőkanál oliva- vagy repce olaj
1 kápia paprika apró kockákra vágva
1 paradicsom
Fél citrom leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
Bors
Só
Elkészítése:
Ahogy szoktam volt írni: nem lesz nehéz dolgunk, miért is lenne? :)
Először elkészítjük az avokádó krémet: kiszedjük a húsát majd sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a citromlevet. Belekeverjük a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott kápiát. Alaposan elkeverjük, ha szükséges újra sózzuk. Ne felejtsünk el kicsit várni az új sózással, mert az ízeknek össze kell érnie! Amíg érik jöhetnek a kenyerek. Fogjuk a kenyereket és megpirítjuk (mondjuk kenyérpirítóban...), de csak picit. Nem kell annyira, ahogy enni szoktuk pirítósként. Amint elkészültek meglocsoljuk őket az olajjal (erre mi rendszeresítettünk egy sima konyhai spriccelőt, amit bárhol be lehet szerezni. Nem pazarolja az olajat, ellenben hatékony). Most lehet újra kóstolni az avokádó krémet, persze figyeljünk arra, hogy egy hagyományos házi sonka és a bacon is sós. Ha minden oké kezdődhet az építkezés: tegyük a kenyereket egy sütőpapírral kibélelt tepsire (mert mosogatni nem olyan jó :), aztán kenjük meg a pirítósokat a krémmel.
Tegyük rá a szeletelt és darabolt házi sonkát. A tetejére jöhet az egyik sajt (ez nálunk egy helyi gazda tehéntejből készült Tilsiti sajtja volt)
Most mehet a szeletelt paradicsom, majd arra a másik fajta sajt (ez szintén ugyanannak a gazdának a juhsajtja volt)
Erre már csak a sima nyers bacon kell és mehetnek is a sütőbe!
220 fokon addig sütjük, míg a sajtok elolvadnak és a bacon aranybarna-ropogós nem lesz. Mi szardellával töltött olajbogyóval és finom Twinings teával (Lapsang souchong) fogyasztottuk.
Ezt a teát egyébként mindenkinek ajánlom: erősen (fenyő)füstös, mély karakter, eszméletlenül finom! Persze -sajnos- itthoni boltokban a Twinings olyan drága, mintha aranyat vennénk (900 Ft-tól indul a 20-25 filteres csomagja), ellenben netről (pl. Angliából) rendelve érdekes módon -fajtától és kiszereléstől függően- 1-2 font (350-700 forint), ami azért elég szép különbség, még szállítással együtt is jóval olcsóbb! Nálunk a csúcs 0,65 fontért a 25 filteres (Londonban vettük), de vettünk 100 filterest is 1,89-ért. Érdemes kipróbálni :)
Az előző posztokban is ajánlottam karácsonyi recepteket, itt van még kettő, hátha valaki kedvet kap és ki tud (vagy ki mer) törni a "hagyományos" dolgokból....
Karácsonyi ételsor 5. ITT
Karácsonyi ételsor 6. ITT Ebben a posztban ráadásul -a menün kívül- lesz pár újabb lusta reggeli is (pl. békebeli sült kifli és egy finom bruschetta)
Olyan jó lenne, ha anyuka végre nem lenne büdös és ideges Szenteste, és nem a halászlé-rántott ponty (vagy ami még rosszabb: afrikai nyúzott harcsafilé)-majonézes burgonya lenne az est "sztárja". Próbáljunk már egy picit mást, oké? Megéri!!! ;)
Jó étvágyat kívánunk!