Surf & Turf friss gyömbérrel, shimejivel
2022. december 17. írta: motoroskonyhaja

Surf & Turf friss gyömbérrel, shimejivel

pappardellén tálalva

Én már javában készülök a karácsonyra, ahogy remélem mindenki. Sokan a hagyományos ételsorban gondolkodnak a legszebb ünnepen, aki viszont ismer, az tudja: én a számomra legkülönlegesebb ünnepre a legkülönlegesebb ételekkel készülök. Ne értsetek félre, imádom a töltött káposztát és a halászlét is, de ezeket bármikor, hétköznapokon is el tudom készíteni. Ezt a receptet azért készítettem el, hogy azoknak adjak tippet az ünnepekre, akik mernek valami újat csempészni a karácsonyi asztalra. Tartsatok velem most is!
dscn7809.JPGSurf & Turf. Itthon sajnos eléggé ismeretlen fogalom, illetve ételkombináció. Nem úgy a világ boldogabbik felén. Ez az étel a 60-as években jelent meg az USÁ-ban, ahol tengeri és szárazföldi alapanyagokat kombináltak különlegességként. Az elnevezés is erre utal: surf (szörf) és turf (gyep). 
Pár hete szembejött velem egy szép, dundi bélszín. Ilyenkor én feldolgozom, előkészítem adagonként, de mindig marad egy kis leeső rész, amit szépen felcsíkozok. Most ezt fogom felhasználni.

Surf & Turf friss gyömbérrel, shimejivel, petrezselymes pappardellével

Hozzávalók:
40 dkg pappardelle tészta (az én receptem ITT olvasható, egyszerű)
20 dkg érlelt marhabélszín csíkozva 
10 dkg pucolt garnéla
2 dl habtejszín (a főzőtejszín higított habtejszín, sose ilyet válasszatok)
10 dkg shimeji gomba (én most a fehéret használtam hozzá)
5 dkg (fél hüvelykujjnyi) friss gyömbér
1 kicsi fej vöröshagyma (kb. 5 dkg)
fél csokor petrezselyem
4 gerezd dundi fokhagyma
ízlés szerint friss chili (opcionális, bár szerintem nem szabad kihagyni)
Bors


Elkészítése: egyszerű ez is, ráadásul nem is időigényes.
Forraljunk vizet egy fazékban kevés sóval, majd tegyük bele a tésztánkat. Ezzel el is árultam mennyi időre lesz szükség az étel elkészítéséhez, hiszen mindig (mondom MINDIG) a tészta készül el utoljára, nem hagyjuk magyaros módon punnyadni és összeállni a kifőtt tésztát a szűrőben, vagy olajjal átforgatni, hogy aztán semmilyen szaftot vagy ragut ne tudjon felvenni. Azt a módszert már le sem írom, ahol még le is öblítik vízzel...
Amíg a tészta fő készítsük el a ragut. Hagyományos kínai alappal indítunk, azaz egy felforrósított serpenyőbe dobjuk az aprított hagymát és fokhagymát, a nagyon vékony csíkokra (julienne-re) vágott gyömbérrel. A chilit is most tegyük hozzá, ha pikánsan szeretjük. Ahogy a zöldségek átveszik a hőt, már eszméletlen finom illatok fognak szállni a konyhában.
dscn7778.JPGAmikor a hagyma kezd kicsit fehéredni beledobjuk a gombát. Picit sózzuk, borsozzuk, és egyetlen percig pirítjuk.
dscn7786.JPGMost jöhet a csíkozott bélszín. Neki sem kell több egyetlen percnél, hiszen vajpuha húsról van szó.
dscn7792.JPGMehet a serpenyőbe a garnéla is
dscn7795.JPGCsupán annyi időre, hogy rózsaszín legyen, vagy ha már főve vettük (mint én), akkor csak addig, hogy megmelegedjen a herkentyű. Öntsük fel a habtejszínnel,
dscn7799.JPGés szórjuk meg az aprított petrezselyem felével.
dscn7804.JPGKeverjük át, és ha ügyesek voltunk (miért ne lettünk volna azok) a tészta is kifőtt már. Egyenesen a főzővízből tegyük a raguhoz egy csipesz segítségével, majd szórjuk rá a petrezselyem maradék felét.
dscn7808.JPGÓvatosan forgassuk össze a tésztát a raguval, és már el is készültünk, csupán tálalni kell.
Porciózzuk ki az ételt, locsoljuk meg friss citrommal, és élvezzük a friss étel minden ízét-zamatát.
dscn7810.JPGA bélszín és a garnéla tökéletes harmóniában olvad össze, amit kiemel a gyömbér és a gomba zamata. Finom, kényeztető, és különleges. Ünnepi asztalon is megállja a helyét, ráadásul hamar el is készül.

Jó étvágyat!

Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6918001972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása