Tarja kétszer
2013. június 09. írta: motoroskonyhaja

Tarja kétszer

Vannak olyan alkalmak, amikor az egyszeri motoros is húst eszik, ilyen volt ez a mostani is. Tarja. Zsíros. Finom. Nyami. Micsináljunkbelőleamifinomis? Az idő szar. Grill elvetve. Jöhet akkor valami tényleg új, ráadásul kétszer.... Valahol a neten olvastam, hogy valami elmebeteg úgy definiálta a tarját, hogy nyakkaraj.... Igazi debil lehet. Rá lehet keresni, még mindig így van fent. Csak "gratulálni" tudok neki ;)

tar06.JPG

Mustárban pácolt tarja sörben sütve - Carbonnade variáció

Hozzávalók:
1 kg szeletelt tarja csont nélkül
1 teáskanál mustár szeletenként (nekem mákom volt, van itthon sülthagymás mustárom)
bors
2 doboz sör
1 teáskanál borókabogyó
2 babérlevél
1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A szeleteket kenjük meg mustárral, majd őröljük rá a borsot. Tegyük hűtőbe a felhasználásig (azaz másnapig). Másnap kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, utána minimális olajon pirítsuk át a tarják mindkét oldalát serpenyőben.

tar05.JPG

Rakjuk egy tűzálló tálba a sült húsokat, öntözzük meg a sörrel, szórjuk bele a borókabogyót (amit előtte szétnyomtunk) és a babérlevelet. Nem kell ám mind a két sör hozzá, az egyik felét simán leguríthatjuk a konyhában ;) Az így előkészített tepsit tegyük a sütőbe 20-25 percre. Nem kell lefedni! Amikor az idő lejárt a húst vegyük ki a tepsiből, és a maradék szafthoz keverjük a lisztet, hogy besűrűsödjön (azon melegében, még forrón). Tálaláskor a húst locsoljuk meg a szósszal és már ehetjük is. Mi rozmaringos újkrumplival ettük, finom lett.


Balzsamecetben sült tarja szójaszósszal és sült zellerrel

Hozzávalók:
1 kg tarja
40 dkg zeller
5 evőkanál sötét szójaszósz
3 evőkanál balzsamecet (vagy száraz sherry, amelyik van otthon)

Elkészítése:
A tarjadarabokat felszeleteljük, kb. ujjnyi csíkokra. A szójaszószt és a balzsamecetet rálocsoljuk a húsokra, alaposan átforgatjuk, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. A felhasználás napján a zellert apróbb kockákra vágjuk, majd kevés zsiradékon fedő alatt 5 percig pároljuk. Kiszedjük, félretesszük.

tar01.JPG

A maradék zsiradékba tesszük a pácolt tarját, és 10 perc alatt átsütjük.

tar02.JPG

Hozzáadjuk a zellert, és egy kevés vizet (max. 1 dl) is. További 10 percig lefedve pároljuk, ha kell sózzuk.

tar03.JPG

Úgy fog kinézni, mint egy pörkölt, pedig nem az ;)

tar04.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr905352429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.09. 14:32:05

A tarja mindig jöhet, pláne mustárosan - sörrel. Király étel.

motoroskonyhaja 2013.06.10. 17:42:14

Igazad van, én is imádom! ;)
süti beállítások módosítása