Vannak olyan alkalmak, amikor az egyszeri motoros is húst eszik, ilyen volt ez a mostani is. Tarja. Zsíros. Finom. Nyami. Micsináljunkbelőleamifinomis? Az idő szar. Grill elvetve. Jöhet akkor valami tényleg új, ráadásul kétszer.... Valahol a neten olvastam, hogy valami elmebeteg úgy definiálta a tarját, hogy nyakkaraj.... Igazi debil lehet. Rá lehet keresni, még mindig így van fent. Csak "gratulálni" tudok neki ;)
Mustárban pácolt tarja sörben sütve - Carbonnade variáció
Hozzávalók:
1 kg szeletelt tarja csont nélkül
1 teáskanál mustár szeletenként (nekem mákom volt, van itthon sülthagymás mustárom)
bors
2 doboz sör
1 teáskanál borókabogyó
2 babérlevél
1 evőkanál liszt
só
Elkészítése:
A szeleteket kenjük meg mustárral, majd őröljük rá a borsot. Tegyük hűtőbe a felhasználásig (azaz másnapig). Másnap kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, utána minimális olajon pirítsuk át a tarják mindkét oldalát serpenyőben.
Rakjuk egy tűzálló tálba a sült húsokat, öntözzük meg a sörrel, szórjuk bele a borókabogyót (amit előtte szétnyomtunk) és a babérlevelet. Nem kell ám mind a két sör hozzá, az egyik felét simán leguríthatjuk a konyhában ;) Az így előkészített tepsit tegyük a sütőbe 20-25 percre. Nem kell lefedni! Amikor az idő lejárt a húst vegyük ki a tepsiből, és a maradék szafthoz keverjük a lisztet, hogy besűrűsödjön (azon melegében, még forrón). Tálaláskor a húst locsoljuk meg a szósszal és már ehetjük is. Mi rozmaringos újkrumplival ettük, finom lett.
Balzsamecetben sült tarja szójaszósszal és sült zellerrel
Hozzávalók:
1 kg tarja
40 dkg zeller
5 evőkanál sötét szójaszósz
3 evőkanál balzsamecet (vagy száraz sherry, amelyik van otthon)
só
Elkészítése:
A tarjadarabokat felszeleteljük, kb. ujjnyi csíkokra. A szójaszószt és a balzsamecetet rálocsoljuk a húsokra, alaposan átforgatjuk, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. A felhasználás napján a zellert apróbb kockákra vágjuk, majd kevés zsiradékon fedő alatt 5 percig pároljuk. Kiszedjük, félretesszük.
A maradék zsiradékba tesszük a pácolt tarját, és 10 perc alatt átsütjük.
Hozzáadjuk a zellert, és egy kevés vizet (max. 1 dl) is. További 10 percig lefedve pároljuk, ha kell sózzuk.
Úgy fog kinézni, mint egy pörkölt, pedig nem az ;)
Jó étvágyat!