Rámen - Ámen!
2012. szeptember 09. írta: motoroskonyhaja

Rámen - Ámen!

Ahogy nemrégiben ígértem írok a Ramenről is (Ramen, Rámen kinek hogy tetszik), hiszen a japán konyha rengeteg rajongót szerzett vele. Plusz -és itt most megint meg kell jegyezzem- rengeteg baromság kering Rámen recept néven a neten, keressen csak rá bárki bátran a google-n. Először csak a hasamat fogtam a röhögéstől a találatokra kattintva, utána inkább az elkeseredettség tört elő belőlem. Borsó, kukorica, leveskocka, chiliszósz, erős pista stb. stb. Nem győzöm ezredszerre hangsúlyozni: ha valódi ízeket szeretnénk, ha valóban azt szeretnénk megkóstolni amit japánban is esznek, akkor vegyük már a fáradtságot és szerezzük be a normális hozzávalókat. Nem drága, nem kell sűrűn látogatni az ázsiai boltokat, egy bevásárlás hónapokra elegendő egzotikus alapanyagot biztosít a háztartásunk számára. Mi pl. hetente 3-5 alkalommal készítünk japán ételeket, és átlag 4 havonta vásárolok a jobban fogyó alkatrészekből - szójaszósz, mirin, rizsecet. A többi jóval tovább elég - miso paszta, dashino moto, algák (kombu, hijiki, wakame, nori, agar-agar), tészták, gombák, stb). A zöldségeket-húsokat pedig mindenki frissen vásárolja. Tehát ne legyünk lusták, ha valódit, és finomat szeretnénk enni!

Vissza a Rámen leveshez. Ez is hasonlóan készül, mint a mi húslevesünk, ahogy már a miso levesnél is írtam a hasonlatot. Ha csirke van otthon akkor abból, ha sertés akkor abból, ha hal akkor abból. Mondjuk a halas rész itthon rendesen sántít, mert a legtöbb háztartásban nincs otthon hal, és a legtöbb magyar nem tud halat enni. Vagy max. kimerül a rántott-marinált-paprikás lisztben sült változatnál, vagy a halászlét tolja az arcába és ennyi. Kár. Plusz, ahogy a mi húslevesünknek a Rámennek is két titka van: az alaplé és az idő. Igen-igen alaplé. És ezt a lépést sokan kihagyják, aztán csodálkoznak, hogy nem olyan igazi az íze. Egy jó magyaros húslevest is el lehet készíteni leveskockából, de ugye hogy nem olyan lesz a végeredmény, mint amikor valódit készítünk zöldségekkel, finom tyúkocskával, órákon keresztül gyöngyözve főzve? :) Ennyi a titka a Rámennek is.

A Rámen egyébként hatalmas népszerűségnek örvend japánban, ezrek hódolnak naponta az élvezetének. Külön Rámen kifőzdék vannak (mint nálunk a sültkolbászos, pecsenyés), és a népszerű helyeken van, hogy egy óráig is képesek sorban állni az emberek, hogy egy-egy adag Rámenhez jussanak. Persze az ilyen menő helyeken már helyben készítik a tésztát, külön, titkos összetételű alapanyagokból készítik az alaplevet (a halas példánál maradva: milyen halféle melyik alkatrészét milyen arányban főzik az alaplébe).

Egyetlen szégyenpöttyöcskéje van csak a dolognak: a Rámen nem japán :) Ahogy több más japánnak hitt étel, a Rámen is Kínából érkezett, és alig 50-60 éve vált népszerűvé. Már a men tészta is árulkodó, hiszen lúgos vízzel készül, és ezt a kínaiak alkalmazzák, de most ne menjünk bele Japán gasztro történelmébe.

Rámen - Ramen shiru

Alapvetően három féle létezik: csirkéből, halból és sertéshúsból készült. Értelemszerűen az alaplé határozza meg, hogy mit is tesznek bele, a többi hozzávaló azonos.


Elkészítése:
Alapléhez:
1,2 l víz
50 dkg csirkecsont (mellcsont, szárny, farhát) VAGY hal alap (halfej, farok, rákpáncél, fej, stb.), VAGY sertéscsont
20 dkg, azaz 1 üvegnyi bambuszrügy (LIDL, ALDI, Tesco - egy rahedli helyen kapható, nem kell keleti boltokba menni érte)
4 gerezd fokhagyma
4 szál apróra vágott újhagyma
4-6 db shiitake gomba
2 szép sárgarépa
1 szép nagy kombu lap (kb. egy nagyobb tenyérnyi)

A többihez:
40 dkg csirkehús VAGY hal VAGY sertéshús
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál szaké
40 dkg men tészta

Díszítéshez újhagyma


Elkészítése:
Az alapléhez valókat aprítsuk fel (fokhagyma, sárgarépa, gomba, újhagyma, kombu)

ram01.JPG

tegyük egy lábosba, forraljuk fel. Vegyük vissza a hőt, és gyöngyözve főzzük legalább 4 óráig, majd szűrjük le (tisztára mint a húslevesnél).

Csirkés alaplé:

ram02.JPG

Halas-rákos alaplé:

ram03.JPG


Keverjük össze a szakét a szójaszósszal, és melegítsük fel. Közben a húst vágjuk falatnyi csíkokra, majd tegyük bele a felforrósított szószba. Sertés-csirke esetén 5 percig rotyogtassuk együtt (halnél ez 2 perc legyen), majd vegyük ki. A men tésztát főzzük ki (lúgos tészta, azaz max 1 percig kell főzni!!!). Szedjük 4 külön tálkába. Tegyük rá a húst, majd merjük rá a tűzforró (és leszűrt:) levest. 

Újhagymával díszítsük, de főtt tojással is népszerű. Én pl. az alapléből mindig kivadászom a gombákat és azokat is beteszem a kajába. A szószt külön tálkában tegyük
mellé, mártogatósnak.

Csirkés Rámen (jó sok shiitake gombával, ahogy szeretem:)

ram04.JPG

Halas-rákos-kagylós Rámen főtt tojással (és itt legalább a tészta is látszódik):

ram05.JPG


Egyszerű, laktató és finom is. Csak ne kockából csináljuk ;) Az alaplé amúgy fagyasztható, így nem kell minden egyes alkalommal órákig készülnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr484764027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása