Ahogy az első posztban megígértük, összeszedtünk minden olyan hasznos információt ami ahhoz kell, hogy bárki el tudjon jutni erre a csodálatos szigetre. Ez a bejegyzés egy szubjektív ajánlónak is felfogható, azaz SZERINTÜNK hogyan érdemes nekifogni egy-egy út megtervezésének, hiszen ahány ház, annyi szokás, annyiféle igénnyel, és mindenkinek mást jelent egy-egy utazás. Ha esetleg valaki már így csinálja, vagy ismeri az alkalmazásokat és Sao Miguel minden rejtett helyét, hát tőlük előre elnézést kérünk, de mi próbáltunk mindenkire gondolni, és az alapokat is leírni.
Inkább kezdjük azzal, hogy kiknek nem. Nos, akiknek az a legfontosabb (többen is kérdezték tőlünk!!!!), hogy milyen az all inclusive, van-e magyar nyelvű étlap az éttermekben, van-e animáció esténként, hány fokos a medence a szállodában, és milyen fakultatív programokra érdemes benevezni, hát nekik semmiképpen nem ajánljuk. Ők menjenek továbbra is horvátba', görögbe', törökbe', Egyiptomba vagy Tunéziába, és élvezzék a nyaralásuk minden pillanatát.
Aki viszont tényleg szereti és TISZTELI a természetet, aki szeret túrázni hihetetlenül gyönyörű helyeken, megtervezni egy-egy napját, kalandozni az ismeretlenben, éjjel annyi csillagot meglátni, mint soha eddig, fürdeni, kikapcsolódni egy olyan helyen, ahol a természet az első, és kb. 10 méterenként egy-egy újabb gyönyörű dologra lehet rácsodálkozni, nnnna, azok tervezzék be bátran!
Egy utazást megtervezni - a hiedelmekkel ellentétben - sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! Mindössze pár program és alkalmazás kell hozzá. Repülőjáratok kiválasztásához, járatfigyeléshez, árértesítésekhez és foglaláshoz/vásárláshoz mi a skyscanner-t használjuk, nagyon jó kis progi. Ha megvan a repjegy, akkor jól tud jönni a Passwallet alkalmazás, ami mind Androidra, mind Szifonra letölthető. Így nem kell a nyomtatott jeggyel baromkodnunk, és egy csomó értesítést is küld (pl. megváltozott a beszállókapu, stb.)
Szállásfoglaláshoz 99%-ban a booking.com-ot, de a kinézett szállásról adott véleményeket/visszajelzéseket nem csak itt, hanem a tripadvisoron is átnézzük. Népszerű - ámde hamis - elképzelés az, hogy ki kell nézni a szállást a bookingon, majd közvetlenül a kinézett szállás oldalán foglalni. Aki ismeri a booking szerződéspolitikáját az jól tudja, hogy úgy szerződik, hogy mindig nála legyenek a legjobb árak. És természetesen nem maradhat ki a különböző utazási fórumok olvasása sem.

Repülővel érdemes a szigetre utazni (most aztán jól megmondtuk a frankót :). Több lehetőség is van. A normál lisszaboni átszállással érhető el (TAP-ot jó szívvel tudjuk ajánlani). De mehetünk fapadossal is, akkor London és Porto, ahol a legtöbb esetben át kell szállnunk. Mi kipróbáltuk mindkét verziót, de nekünk a normál sokkal jobban bejött. Érdemes persze figyelembe venni azt is, hogy szeretnénk-e feladott poggyászt, vagy elég a sima, fedélzetre vihető is? Mi pl. mindig viszünk feladott poggyászt is, mert a szigetről hozunk haza rengeteg finomságot: helyi tonhal-, tintahal- és miegymás konzerveket, több kilónyi finom sajtot stb. A Dóri által levadászott ruhákról most mélyen hallgatunk... :)
Természetesen senki helyett sem dönthetünk, mindenkinek más a prioritás, gyerkő van-e, iskolai szünetekkel számoljunk-e stb. Amit viszont mi javasolunk, az a tél. Igen-igen. Tudjuk, itthon a legtöbb embernél még mindig a nyári hónapok jelentik a nyaralási időszakot, nálunk viszont ez nem így van. Minek menjünk a melegből a melegbe? Ráadásul Sao Miguel közismert neve: az Örök tavasz szigete, ezzel pedig mindent el is mondtunk... Plusz télen ezerszer zöldebb, ezerszer virágosabb is, mint nyáron. Ja, és télen alig vannak turisták! Ha pedig még azt is hozzátesszük, hogy milyen érzés a mínuszokból egy kellemes tavaszba elutazni úgy, hogy még fürdeni is tudunk különböző helyeken, az már csak hab a tortán. Szóval nálunk marad a február utazásra, ha Sao Miguel a cél. Persze figyelembe kell venni azt is, hogy mit, miket szeretnénk megnézni, mert pl. Vila Franca do Campo szigete az év csak egy részében áll a látogatók előtt nyitva. Erről ebben a posztban írtunk részletesen. Érdemes a posztban megnézni a hőmérsékletet, majd azt is, hogy utána hogy leégtem - Dóri minden tanácsa ellenére. A sziget jelképévé vált (ámbár invazív) hortenzia májustól szeptember elejéig virágzik. Akit ez érdekel így kalkuláljon.
Az idő kérdése megint képlékeny, de menjünk minél hosszabb időre, ha tehetjük. Nem, ezt a szigetet nem lehet 3-5 nap alatt bejárni, és felfedezni! A minimum az a 8-10 nap, és akkor is csak keveset látunk a csodákból. Persze lehet úgy tervezni, hogy több utazás alatt ismerjük meg a szigetet (ahogy mi is tettük, és nekünk a három alkalom után is van még bőven felfedezésre váró dolog, hely), de az utazásonként újabb repülőjegyeket is jelent... Plusz ami egy 3-5 napos látogatást nagyon kockázatossá tesz az az, hogy....
Milyen is a sziget időjárása?
A sziget óceáni-szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, amit egy nagyon aranyos pólóval szemléltetünk. A felirat: Azori szigetek: egy nap 4 évszak...


A hőmérséklet nyáron pár fokkal melegebb, mint télen, de télen is ritka a 15 fok alatti hőmérséklet. Épp' ezért, ha valaki télen szeretne menni (és fázósabb), akkor szállásfoglalásnál mindig csekkolja le, hogy a szobában van-e fűtés vagy inverteres légkondi. Ez itthon természetes, az ottani szállások nagyobbik részében viszont nem... De vissza az időjáráshoz. 2020. februárjában pl. 24-26 fokok voltak, és - ahogy az egyik videóbejegyzésben el is mondtuk - rendesen lerohadt rólunk a gatya, és a színünk is napról-napra barnább lett. A kép 2020.02.29-én készült.
Ruhákkal, pakolással hogy készüljünk?
Hát első a báli viselet, de mindenképpen ultra elegáns ruhában menjünk! Ez a kép pl. a Sete Cidadesnél készült 2020 februárjában:



Autóbérlés
(ez egy 2019 februári kép az akkor bérelt autónkról):

Szervezett túrák
Túrákra be lehet fizetni, csak minek. Amiket mi magunk is meg tudunk nézni, azt érdemes magunknak felfedezni. Két szervezett túra két személynek többe kerül, mintha 11 napra autót bérelnénk (tankolással együtt)...
Amire viszont szerintünk érdemes befizetni - mert magunktól nem tudjuk megoldani/megszervezni - de hatalmas élmény:
Bálna- és delfinles


Ha valaki szeret horgászni, és szeretné kipróbálni az óceáni horgászatot, vagy szívesen kimenne helyi halászokkal, azoknak a HaMar lesz a kedvence. Minden felszerelést és csalit biztosítanak, ki lehet próbálni a merítő- és a vonóhálós halászatot is a botok mellett. Egy kicsi, autentikus halászhajóval 5-6 órás élmény részesévé lehet válni. 60 eur/fő, garantáltan megéri, és garantáltan nem fog halak/tengeri herkentyűk nélkül elmenni senki sem. A fogott zsákmányt természetesen haza lehet vinni, ahol úgy készítheti el mindenki ahogy csak szeretné. De ha el akarom készíteni hol vásároljak be hozzá?
Vásárlás, mert shoppingolni jó - és szükséges is
Akárhol száll is meg az ember, vásárolni mindig szokott. A mi tippünk a Continente. Jó a BK és a Meki mellett lévő kisebb is Ponta Delgadában, de a csúcsszuper szerintünk a Parque Atlanticóban lévő nagyobb, ott mindent megtalál még a legnagyobb ínyenc is. Az élelmiszerek mellett minden háztartási eszköz, vagy akár piknikezéshez/grillezéshez való dolgok is beszerezhetők itt. Mintha egy Auchan lenne, csak nem akkora.

És hogy mit érdemes boltban venni? Huhh, hosszú lesz a lista, mert tudjátok gasztroblog is vagyunk... Nos, ha valaki szeret főzni, és esténként maga dob össze egy kaját akár a vakáció alatt is (mert mekkora élmény - és milyen romantikus már - pl. az óceánparton grillezni naplementekor), akkor rengeteg friss hal és tenger gyümölcsei közül választhat (ezek persze fagyasztva is kaphatóak, de a friss az igazi). Ráadásul a szigeten télen-nyáron egyforma minőségben olyan zöldségeket, gyümölcsöket és friss salátákat/zöldfűszereket talál, hogy csak tátja a száját. Alapvető az extra minőségű tejtermékek (joghurt, vaj, sajt, fagyi) beszerzése,

De ha az utazó betéved egy Continentébe, ott amúgy is rá fog jönni a lényegre, hiszen már a bejárat után minimum 500 féle bort, sajtot és kolbászt fog látni, mert azzal kezdődnek az áruházak (lehet meg keveset is írtunk...)
Inni is kéne már, hiszen szabin vagyunk! Nos, jó hírünk van ebben is :) Olyan üdítőik vannak, amikről egy egyszerű ember csak álmodhat. A mi kedvencünk a Sumol márkanevű (egyszerre rostos és szénsavas) üdítő.


Ha pedig szeretne haza is hozni valami finomságot az utazó, amit a vakáció után is majszolhat, akkor mi a különböző csokoládékat, tonhal- vagy tengeri herkentyű konzerveket (csak egyszer kell megkóstolni, aztán mázsaszámra fogjátok venni és hazahozni), pástétomokat, helyi sajtokat, különböző szószokat és sao migueli teákat ajánljuk.
Nem, nem lesz drága! Általánosságban elmondható, hogy az ottani árak hasonlóak az itthonihoz. Friss tonhalat pl. 2000-2500 Ft/kg áron vettünk (itthon mennyi is? 10-12 ropi/kg?), friss borjúmedált pedig átlag 2500 Ft/kg-ért. Persze van, ami kicsit drágább, és van, ami kicsit olcsóbb, de jellemzően úgy lehet kalkulálni, minta itthon mennénk vásárolni. Csak a választék és a minőség nem ugyanaz. Ha fogalmazhatunk úgy, akkor ég és föld a különbség az itthoni választékhoz, és főleg a minőséghez képest...
Egy dolog van a szigeten, amit nehéz jó áron beszerezni, az pedig a napszemüveg. Persze, tudjuk, mindenkinek van. De én pl. egy koreai étteremben hagytam el (nem Sao Miguelen, hülye lennék ott koreai étterembe menni ;), Dóri viszont Ponta Delgadában, amikor az óceán ereje szedte le róla fürdés közben. Nnnna, ezt kevés helyen lehet kapni, és elég drága. Egy hely azért mégis van, a ponta delgadai piac, ahol be tudunk szerezni egy újat, ráadásul itthoni viszonylatban is jó áron :)
Ha az ételeken/alapanyagokon kívül pedig mást is szeretnénk vásárolni, arra nagyon jó hely a Parque Atlantico.
Fizetni 95%-ban bankkártyával lehet mindenhol. Még a helyi piacon a kofáknál is.... Készpénz gyakorlatilag minimális kell, ha esetleg parkolási díjat fizetnénk (mondjuk azon a pár helyen, ahol fizetni kell a parkolásért), streetfoodra-kávéra (ha valahol az út szélén megkívánnánk valamit, de ilyenekből nagyon kevés van a szigeten) vagy egy-egy belépőre, de a belépős helyeken is nagyrészt tudjuk használni a kártyát. Tehát sokkal jobban járunk a kártyánkkal.
Nem érdekel az ottani főzés! Ha szabin vagyok, akkor étterembe akarok járni!
Ha igazi, helyi csemegéket szeretnénk megkóstolni, akkor a Cozido das Furnas az, amit mindenki ajánl. Minket abszolút nem hatott meg, de attól még nyugodtan kipróbálhatja bárki. Ez az az étel, amit eredetileg Furnasban, a másodlagos vulkáni tevékenyég hőjében (és bűzében...) főznek kb. 6-7 órán keresztül a kialakított gödrökben; a furnasi posztban erről is írtunk. Amit viszont - mint ismert helyi étel - ajánlunk, az az ananász véreshurkával - Morcela com Ananás (a Restaurante de Associacao Agricola de Sao Miguel éttermében is választható előételként), vagy a helyi Creme de Marisco, azaz egyszerű rákkrémleves. Nyami! ;)
A legjobb helyek
Most biztos mindenki arra számít, hogy készítünk egy listát, hogy milyen látnivalókat ajánlunk. Hát egy nagy túróst! Vannak az ismertebb helyek, és vannak az ismeretlenebbek. Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy először ismerjék meg azt az úticélt, ahová menni szeretnének (azaz ismerkedjenek meg legalább térképen a szigettel). Ahogy mondani szokás google a mi barátunk, tessék megnézni a szigetet. Mi sokszor indultunk el úgy, hogy végigböngésztük a kinézett hely környékét a térképen. Rengeteg kilátó (miradouro), grillezőhely, park, tó, vízesés van lépten-nyomon, ha pedig fürdeni szeretnénk figyeljük a praia (strand) szavakat a kijelölt területen. De előre is tervezhetünk, akkor készítsünk egy olyan térképet Sao Miguelről, ami annyi POI-t tartalmaz, ahány helyet szeretnénk felkeresni, vagy érdekesnek találunk. Ez lehet természeti látványosság, múzeum, barlang vagy étterem is. A mienk pl. "csupán" ennyi POI-t tartalmazott, de már azóta is rendesen bővült ;)

Reméljük tudtunk segíteni, támpontot, fogódzót adni ahhoz, hogy elindulhassatok, és a sziget minden csücskére eljuthassatok! Köszönjük, hogy ennyi részen át velünk voltatok, és megoszthattuk az élményeinket. Ha bárkinek bármi kérdése lenne még, nyugodtan írja meg kommentben, vagy keressen minket emailen vagy a facebookon.
(Végül egy újabb titokról gyorsan: megint megkerestek minket a Japánok, hétvégén már forgatás :)
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).