Azori szigetek - Sao Miguel 2.
2019. október 16. írta: motoroskonyhaja

Azori szigetek - Sao Miguel 2.

Ponta Delgada - a főváros

Ahogy az előző részben ígértük is, bemutatjuk Ponta Delgada városát (Sao Miguel szigetének fővárosát), és megpróbálunk minden fontos információt megírni, elmondani, hogy aki oda készül ne a vakvilágba menjen. Ez a város egy nagyszerű hely, telis-tele látnivalókkal, csalogató programokkal, éttermekkel, no és az óceánnal - of course :) Lássuk nekünk mik a kedvenceink.
dscn0394_3.JPGA fenti képen a Városkapu (Portas da Cidade) látható, ami már önmagában is gyönyörű, de a környező épületekkel együtt érvényesül igazán (videó a posztban).

Ponta Delada -ha nem tudnánk, hogy a sziget fővárosa- egy bájos kisváros benyomását kelti. A 60-70 ezres településen viszont minden megtalálható, ami egy nagyszerű kikapcsolódáshoz kell.

A legtutibb programok Ponta Delgadában - szerintünk

Ahogy a csillogó reggeli napfényben fürödve az egyszeri Motoros a kávéját szürcsölgeti az óceánparti teraszon, eltervezi, hogy mit is fog csinálni ezen a csodás napon. Mert nagyon nem mindegy milyen idő van a sziget különböző részein. Hogy miért is írjuk ezt? Mert a sziget éghajlatából adódóan a nap bármely szakában, a sziget bármely pontján - a havazás kivételével - minden időjárási anomália előfordulhat. Nem véletlenül kapható pl. olyan póló, amire az van írva: a sziget, ahol egyetlen nap alatt mind a négy évszak előfordul :)
dscn0204_2.JPG
Hogy milyen helyek, programok azok, amiket szívesen ajánlunk mindenkinek, és mi is imádunk? Hát a következők:

Csavargás a belvárosban - ahol minden együtt van


(ez a hülye kattogás a videó alatt a helyi közlekedési lámpa zaja, amiért mi kérünk elnézést)
Ha a Városkaput látjuk, onnan nincs messze a Sajtherceg boltja.
dscn1319_2.JPGEz az a bolt, ahol a szigeteken készített és természetes módon érlelt sajtoknak gyakorlatilag a teljes palettáját meg tudjuk vásárolni tonna számra (éljünk is a lehetőséggel, mert röhej áron extra minőségű sajtokat tudunk bespeizolni!). A vásárlás nem csak úgy megy, mint egy átlag boltban, ugyanis mindent meg lehet kóstolni, és kóstolás után dönthetjük el, hogy az adott sajtból vásárlolunk-e vagy sem.  Ehhez egy nagyon jófej kiszolgáló csapat segédkezik, elmondja a sajtok eredetét, készítésének módját, mindent. A sajtokon kívül helyi -a szigeteken, elsősorban Sao Miguelen készített- italok és különleges likőrök is várják a "betévedőt". Tipp: szezonon kívül itt kapható legolcsóban a szigeteken termesztett ananász, tehát ne szupermarketekben vagy a piacon keressük a helyi, olcsó ananászt, hanem itt. A szupermarketekhez képest kb. féláron kaphatjuk itt meg ezt a mézédes gyümölcsöt! 
Ha pedgi a Sajthercegtől kicsit tovább sétálunk...

Piac, ami majdnem jó, de inkább nem
A piac majdnem mindenhol nagyszerű hely, mi sajnos most későn érkeztünk, így már egy csomó árus zárva volt. A minőség -mint minden piacon- változó, de nagyon jó dolgokat is megcsíphetünk, főleg, ha csípkedjük magunkat, és a reggeli órákban látogatjuk meg a helyet. A halpultok nagyon gazdagok és olcsók, a zöldségek-gyümölcsök esetében viszont nem árt alaposan körbenézni vásárlás előtt.
dscn1307_2.JPGdscn1308_2.JPGIrány az óceán! - avagy milyen is egy bálna- és delfinles?
Ha a Városkaputól leballagunk a kikötőbe (nagyon gáz, de kell legalább KETTŐ perc gyalog....) akkor olyan látvány fogad minket...
dscn0391_2.JPGmint bármilyen normális kikötői sétányon :) Rengeteg bálna- és delfinlesre szóló program van, mi a Futurismo-t ajánljuk jó szívvel. Nagyon egyszerűen meg lehet találni őket a kikötőben, szinte el sem lehet téveszteni. Ilyen hajóval mennek ki az óceánra:
dscn0384_2.JPGA hajó indulásakor több nyelven (nem, magyarul nem, de ezt majd az utolsó részben fogjuk részletezni, mert volt olyan kedves ember, aki ezt is megkérdezte...) tehát több nyelven elmondják, hogy milyen alapon működnek, milyen irányban hajózunk ki és miért.
img_20190206_0905096.jpgimg_20190206_0910443.jpgMilyen állatokkal találkozhatunk a nyílt óceánon, és természetesen a beautiful blue bag-ről is elég részletesen beszélnek :) Akik pedig az állatokról szóló előadást tartják nem mások, mint VALÓDI tengerbiológusok. Azaz nem Gizi néni, a "felkészített" idegenvezető nyomja az igét. Amikor mi velük voltunk 6 tengerbiológus volt segítségünkre az állatok azonosításában és egyéb dolgokban. És hogy miről is beszéltek bevezetésként?
A lényeg: a szigetek mellett van a bálnák vonulási helye, a delfinek pedig "otthon" vannak. A társaság a partról is figyeli a bálnákat (távcsővel, radarral, csillámpónival, miegymással), hogy mikor és hol bukkannak fel, merre vonulnak, és ezt rögtön jelzik is a hajónak. Így minden esetben garantált, hogy látnak az utasok valamilyen bálnát (esetleg többfélét is egy út alatt) és persze delfineket. Most jöjjön egy újabb lényeges dolog: ha nem látunk bálnát és/vagy delfint, visszafizetik a teljes költséget (ami személyenként 50 EUR), ergo teljesen biztosra mennek!
img_20190206_1101292.jpgA beautiful blue bag pedig nem mást jelent, mint egy csodásan kék hányózacskót :) A nyílt óceán egy ekkora hajóval ugyanis eléggé olyan, mint a rulett: vagy okádni fogsz az egész úton (de akkor rendesen, bele fogsz adni apait-anyait), ami hirtelen, alattomosan tör rád az esetenként 4-6 méteres hullámzástól és az állandóan fel-le csapódó hajótól, vagy pedig nem. A tapasztalatunk az, hogy az utasok kb. harmada megismerkedik vele... Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy rögtön az elején -mielőtt kifutna a hajó- elmondják, hogy ez egy teljesen természetes emberi reakció, így senki se szégyellje magát, ha erre sor kerül.

Arruda ananászültetvény
A szigeten -rengeteg más mellett, amit majd a következő részekben be fogunk mutatni- ananásztermesztés is folyik. Nagy hókusz-pókusznak gondolhatnánk, hogy valaki ananászt termeszt, pedig nem az.
dscn1336_2.JPGTudtátok például, hogy az Esterházy család Kismartonban évi átlag 400 darab gyümölcsöt szüretelt az 1830-as években? Ugye, hogy ugye?! Egyszerű kivitelezni a nevelést akár otthon, cserépben is. Csak zárójelben: mi is belevágtunk a projectbe, mert a Pennyben rácsodálkoztunk arra, hogy ott árulnak növényt, amin már a gyümölcs is rajta van (ezt amúgy a napokban láttuk, és rögtön tudtuk, hogy kell nekünk is). De vissza az ültetvényhez. Nekünk nagyon bejött az Arruda ananászültetvény, ahol lefestett üvegházakban termesztik a gyümölcsöt. A napot a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon komálja, de ezt majd akkor, ha valaki kíváncsi a termesztésére :) És hogy mi kerül egy ananászon ennyibe? Nem, nem az, hogy messziről jön...


Az azori ananász amúgy tényleg különleges. Ha belegondoltok abba, hogy itthon milyen színű ananászt kapunk, és összehasonlítjuk a kinti fajtával már a színe is árulkodó. Amíg az itthon kaphatók zöldes-sárga színben pompáznak, az azori ilyen gyönyörű:
dscn0412_2.JPGÉs nem, ez nem azért ilyen színű, mert helyben termett, az itthoni pedig sok ezer kilométert utazott  Ez egy ilyen fajta. Csak egyszer kóstoljátok meg, soha, de tényleg soha többé nem fogtok itthon kapható ananászt venni, mert az ízük között ég és föld a különbség!
Már kiskorukban is látszik, hogy teljesen más a színük. Ez azért van, mert az azori ananász más fajta. Olyan ez, mintha egy idared almát és egy jonagoldot hasonlítanánk össze: mindegyik alma, de más fajta.
img_20190209_0944564_2.jpgAz ültetvény nagyszerű élmény, fázisról-fázisra végigvezetik a látogatókat az ültetéstől a szüretig. A látogatás -ahogy a sziget legtöbb helyén- ingyenes. Van egy aranyos szuvenírbolt is a kijáratnál, a látványon kívül viszont semmit nem érdemes venni, mert olyanok, mint a balatoni kereskedők: a hülye turistákat szépen megkopasztják, hülye turisták pedig a világ minden szegletében vannak. Mi is olvastunk olyan blogot, hogy egy ilyen helyen mennyi mindent érdemes venni, és milyen finom ott helyben megkóstolni a friss ananászlét. persze, plusz 300% haszonnal a hülyéknek is megéri :)

Épületek, hangulatos utcák, kertek, miegymás
Ponta Delgadában olyan épületek vannak, amiknek a csodájára lehet járni. Ilyen pl. a Núcleo de Santa Barbara. A kép olyan, mintha Photoshoppal lenne manipulálva, de nem. Ez tényleg ilyen. Talán a kép jobb oldalán látható épületek színei átjönnek annyira, hogy mindenki elhiggye.
dscn0227_2.JPGdscn0619_2.JPGdscn0608_2.JPGdscn0223_2.JPGA parkok és sétányok is csodálatosak, rengeteg képet tudnánk még feltölteni, de a tárhely sajnos véges.

Jardim José do Canto - ahol tényleg minden különleges
Ez egy csodálatos park, ahol az alapító beültette a földön található összes -számára- egzotikus fával és növénnyel a területet. 
dscn0261_2_1.JPGHihetetlen dolgokat lehet itt látni, így pl. az előző részben "megismert" Bunya bunyát:
dscn0284_2_1.JPG(aminek a termése természetesen nem ehető, hiszen inkább hasonlít egy nagyra nőtt tobozra, mint bármi másra), vagy az óriásbambuszt,
dscn0301_2_1.JPGami olyan erős szőrökkel rendelkezik, hogy utána több napig vakaróztunk.
Erről jut eszünke egy gyors kérdés, mert nekünk ez a park (is) annyira bejött, hogy szeretnénk bővebben írni róla, viszont untatni sem akarunk senkit:

 
Legközelebb vagy a parkról írunk részletesebben (ha a szavazással azt jelzitek, hogy érdekel), vagy pedig tovább utazunk a szigeten belül, hogy megismerjétek a többi élményt, kalandot és lehetőségeket. Nyugi, ha a parkra szavaztok az utazás akkor is folytatódni fog, ergo nem kell izgulni, mert még rengeteg részen át fogjuk bemutatni a szigetet - van mit!
Várunk Titeket a következő posztban, üdv: Dóri és Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2815223018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

user friendly 2019.10.17. 11:45:13

Az azori ananász tényleg különleges. Érdekesség, hogy csak ezt a fajtát hívják ott is és egész Portugáliában ananásznak, a másik fajta - kicsit nagyobb és zöldes színű, ami otthon is kapható - az abacaxi (abakasi).
Egyébként enyhén füstölik is az érési szakaszban. A legenda szerint egyszer tűz ütött ki az ananász-ültetvényen és akkor vették észre, hogy az épen maradt, kis füstöt kapott ananászok sokkal ízletesebbek.

studkell 2019.10.17. 12:16:48

"Mert a sziget éghajlatából adódóan a nap bármely szakában, a sziget bármely pontján -a havazás kivételével- minden időjárási anomália előfordulhat." - posztoló

A gondolatjel ne kötőjel legyen. Mondjuk - valahogy - így kéne. Amúgy köszi a posztot!

igazi hős 2019.10.17. 12:56:35

Nem tudom melyik 4 évszakra hivatkoznak, nyár az nincs a szigeteken. Ha épp nem esik, akkor sincs 25 fok. Strandolni ettől függetlenül lehet, de ne várjon az ember Adriát. 18-20 fokos az óceán vize és csendes időben is eléggé hullámzik. (Tudom, elkényeztetett magyar vagyok, az angolok és a németek melegnek érzik az otthonihoz képest.)
De szinte minden nap esik (illeve többnyire csak szemerkél, de azt sokáig), kivéve ha magasabban vagy, mint a felhők. Ami nem is nehéz, mert pár száz méteren képződnek a felhők. Döbbenetes látvány, hogy alig 700 méteren vagy ragyogó napsütésben és alattad vannak a felhők.

user friendly 2019.10.17. 14:58:35

@igazi hős: van ahol a nyár 40 fok árnyékban és van ahol 25-26. ezen azért nem kéne meglepődni :) az azori-szigetek szubtrópusi-óceáni éghajlaton helyezkedik el, az óceáni áramlatok miatt sosincs extrém meleg nyáron sem.
itt élek 2 éve, marhára nem esik minden nap az eső, de kétségkívül van, hogy 1 hétig esik egyfolytában, hol jobban, hol kevésbé. aki pont olyankor jön, az pech.

motoroskonyhaja 2019.10.17. 18:38:37

@studkell: Köszönöm a jelzést, azonnal javítom :) Örülök, hogy tetszett a poszt ;)

motoroskonyhaja 2019.10.17. 18:48:48

@igazi hős: Mi eddig idén kétszer voltunk kint. Szeptemberben 28 fok volt napokon keresztül (a "leghidegebb" napokon is 24-25 fok). Persze még ez sem a hazai kánikula, de elég volt, hogy rommá égjünk Vila franca do Campo szigetén :) Szóval van ott nyár is rendesen. Februárban 18-22 fokos napi hőmérsékletek voltak, 18-19 fokos óceánnal, szeptemberben a víz 23 volt. Februárban kettő, szeptemberben 1 olyan nap volt, amikor esett az eső (februárban - ahogy Te is írtad - szemerkélt, szeptemberben egy gyors zápor volt, amikor a Terra Nostra parkban voltunk).

motoroskonyhaja 2019.10.17. 18:50:35

@user friendly: Mi pedig elég rendesen gondolkodunk azon, hogy kiköltözünk :) NEkünk nagyon bejött a sziget, minden hátrányával együtt persze ;) Mit csinálsz a szigeten, ha szabad kérdeznem? Jöhet privátban is, ha nem szeretnéd nagyközönség előtt elárulni. ;)

user friendly 2019.10.17. 19:37:39

@motoroskonyhaja: neten keresztül dolgozom, szóval kb mindegy hol vagyok, csak legyen stabil net :)
Nagyon jó, nyugis hely, de tartok tőle, hogy ez nem sokáig marad így.
Én 6 éve jártam itt először, akkor kezdtem el játszani a gondolattal, hogy jó lenne itt élni. Ahhoz képest már őrületek vannak. Egyre több a turista, most már tavasztól őszig brutálisan sok. A sziget meg kicsi és nem nő velük együtt. :) Ha bejön 2-3 óceánjáró, mozdulni sem lehet a városban.
De amúgy imádom, mert akármerre megy az ember, csodákat lát és az emberek is jó fejek többnyire. Mi most télre átjöttünk Portugáliába, a kontinensre, mert majdnem 2 év azért sok egyhuzamban egy szigeten, meg a tél amúgy sem annyira vidám arrafelé, de tavasszal húzunk vissza.
Ha tudok valamit segíteni, dobj egy mailt.

Attilajukkaja 2019.10.17. 22:28:23

"Szeretnéd, ha a következő posztban részletesen is bemutatnánk a parkot?"
Ki az, aki egy ilyen kérdésre nemmel válaszol? Ha nem szeretném, inkább nem válaszolok.

Attilajukkaja 2019.10.18. 10:06:40

@motoroskonyhaja:
"a termése természetesen nem ehető, hiszen inkább hasonlít egy nagyra nőtt tobozra, mint bármi másra"
Azt hittem, a bunya bunya mag belseje ehető, ahogy a fenyőmagé is. Bár nyilván sokkal nehezebb feltörni.

motoroskonyhaja 2019.10.18. 18:39:10

@Attilajukkaja: Látod, hogy majd' 20% arra szavazott, hogy uncsi lenne :)

motoroskonyhaja 2019.10.18. 18:42:47

@user friendly: Köszi, a hétvégén (mert végre most lesz egy szabad hétvégém) élni fogok vele. Köszönöm!!!!!!!!

Strawberry1990 2019.10.19. 07:37:44

Egy élmény olvasni ezeket a bejegyzéseket, főleg mert jövő Májusban 8 napot töltünk ezen a gyönyörű szigeten. :)
Ha valami kérdésem lesz és esetleg nem találom meg rá a választ nálad akkor majd írok. Csak így tovább. És a növényekről legyen külön írás.

motoroskonyhaja 2019.10.19. 15:42:59

@Strawberry1990: Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat! ;) Igyekszünk a magunk módján.
Mi legközelebb (minő meglepő) jövő februárban megyünk ki újabb két hétre, hogy még mélyebbre "áshassunk"...
Bármilyen kérdés felmerül, vagy bármi nem egyértelmű nyugodtan írj akár kommentben, vagy a blog címére, amint tudunk rögtön válaszolni fogunk.
Ha pedig kissé máshová is elkalandoznál az Azori út előtt -csak mert tetszenek az írások - aminek tényleg szívből örülünk :) - akkor jó szívvel ajánljuk az Igazi kaland sorozatunkat, szerintünk nem fogsz csalódni benne.

motoroskonyhaja.blog.hu/2019/04/22/nagy_kaland_japanban

Attilajukkaja 2019.10.19. 16:19:30

@motoroskonyhaja:
Persze, hogy láttam. Ők ezt vajon viccnek szánták?

Strawberry1990 2019.10.19. 19:26:25

@motoroskonyhaja:

Ha akármi kérdésem lenne írok mindenképpen ;)
Sajnos mi csak 8 napot tudunk " beleerőszakolni " a programba a másik 7 napot a Portugál kontinensen ( nem tudom hogy is kellene helyesen fogalmazni :D ) töltjük . Eddig csak Lappföld svéd oldala volt ahová kétszer visszamentem ( az eddig bejárt közel 2 tucat országbol ) , de aki járt az Azorikon az , azt mondta ide is vissza fogok térni . A beszámolódat olvasva pedig egészen biztos vagyok benne . :)

Megnéztem más bejegyzéseidet is , röviden annyit írnék ---> minőségi , nem túl hosszú és nem túl rövid , szórakoztató .
Könyvjelzőbe kerültél :D
süti beállítások módosítása