Aludttejes vágott buci
2020. március 26. írta: motoroskonyhaja

Aludttejes vágott buci

olcsó, ízletes, változatos

Nyolcadik napja itthon. Nem, postaládát sem. Nem, szemetet sem (nem gyártunk annyi hulladékot). És - természetesen - boltban sem. Pedig nincs itthon 40 kg liszt, ugyanennyi cukor, és olaj sem. Ha pedig még azt is eláruljuk, hogy nálunk a fagyasztóban nem található semmilyen csirke- vagy sertéshús sem, biztos azt hiszitek fényevők lettünk, vagy futártól rendelünk. Nem rendelünk sehonnan. Ha mindenki csak egy kicsit átgondolná az eddigi fogyasztási szokásait (amit unalmában, pótcselekvésként otthon csinál most is), csodákat láthatna mind a családja arcán, mind a pénztárcájában...
dscn3182.JPGAludttejes vágott buci

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (BL-55)
15 dkg aludttej (ha nincs, akkor natúr joghurt is jó)
2 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
0,5 tasak szárított élesztó
0,5 tasak sütőpor

Elkészítése:
(A recept hosszúnak tűnhet, de nem az, csupán szerettük volna minél aprólékosabban leírni és bamutatni a munkafázisokat, hogy a legtöbb ember gond nélkül el tudja készíteni).
Az ihletet (mint oly' sok mindenhez) Limara adta, az Ő egyik receptjét gondoltam kicsit tovább. Tehát: szitáljuk a lisztet egy mélyebb tálba, tegyük hozzá a sütőport, a sót és a szárított élesztőt. Keverjük el, majd jöhet az olaj, az aludttej, és a víz nagyobbik része. Azért csak a nagyobbik, mert nem tudhatjuk mennyi vizet fog felvenni a tészta. Ha gyúrás közben még igényli csurgassunk szépen hozzá apránként. A tésztának lágynak kell lenni, ami elválik az edény szélétől. Ezt a gyúrást nem kell véresen komolyan venni, 2-3 perc az egész, gyakorlatilag csak összekeverjük a bucinak valót. Így fog nikézni, ha jól tettük a dolgunkat:
dscn3159.JPGLehet látni, hogy az edény fala gyakorlatilag sima, a tészta sem csillog a nedvességtől. Takarjuk le őkelmét, majd hagyjuk békén kb. 30-35 percig. Eddig kb. 5 percet kellett foglalkoznunk vele, és nem is bonyolult, ugye? A 30-35 perc bőven elég arra, hogy pl. a neten ingyenesen végigvigyünk egy nyelvleckét (vannak 10-15 perces ingyenes kurzusok), azaz hagyjuk azt a nyomorék mobilt, és töltsük hasznosan az időnket.
Letelt a kelesztésre szánt idő. A tésztát kevés liszttel megszórt deszkán (khm. én ezt mindig az előkészítő pulton csinálom, csak Dóri meg ne tudja :) kezdjük el kígyócskává (hosszúkás formává) sodorni kézzel. De mivel félünk a kígyóktól, gyorsan csapjuk 9 részre, kb. ilyen bénán:
dscn3162.JPGEgyszerű, mint a faék: egy késsel jelöljünk be a kígyócskán kb. egyforma darabokat, majd szeljük fel. Nem kell mind egyformának lenni, nem pékek vagyunk, akik minden egyes darabot mérlegre dobnak! (persze nekik ez kell, hiszen megvan a tűréshatár a termékek esetében). Mindegyik kis tésztát kezdjük el gömbölyíteni, míg helyes kics golyócskákat nem kapunk (jöhetnek a gyerekek segíteni!).
dscn3166.JPGVegyünk elő egy tepsit, helyezzünk rá sütőpapírt, majd a bucikat is (egyenlő távolságra). Takarjuk le az egészet konyharuhával, és hagyjuk pihenni újabb 30-35 percre. 
dscn3168.JPGAddig helyezzünk a  sütő aljára egy mélyebb hőálló tálat (mi a sütőhöz kapott mélyebb sütőtepsit szoktuk erre használni). A pihentetés 20. perce után kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra (celsius). Forraljunk kb. 1 liter vizet, majd tartsuk forrón, hogy a felfűtött sőtőbe helyezett mély tepsibe löttyintsük, amikor kell. Nézzük a bucikat! Már majdnem letelt a 30-35 perc, jöhet a vágás. Egy éles késsel vágjuk be a bucik felső harmadát újhold alakban (kissé félkörívben). Ne csak karcolgassuk azt a bucit, hanem tényleg legyen kb. fél centi mélyen bevágva. Ha szeretnénk, a nem vágott oldalára szórhatunk kevés lisztet is (teljesen jó hozzá egy pici teaszűrő).
A sütő felfűtött, a bucik előkészítve. Most jön a finálé! Nyissuk ki a sütőt, majd öntsük az alján lévő hőálló tálba a szintén forró vizet. Vigyázat, qrva nagy gőz fog előtörni! A bucik tetejét spricceljük be kevés vízzel, így ropogósak lesznek a sütés végére. Toljuk be a sütő középső rácsára, majd süssük 10 percig. Ekkor vegyük vissza a hőt 200 fokra (celsius), és süssük további 20-22 percig. Kéééééész. Vegyük ki az illatos finomságokat, és hagyjuk kihűlni kicsit. Egy vágódeszkát a tepsi mellé helyezve simán áthúzható a sütőpapírral az összes buci. Ennyi, nem több.
dscn3190.JPGA két buci nem úgy néz ki, mint két bukósisak felnyitott rostéllyal? :) 
Ezeket a bucikat tegnap készítettük, és uzsonnára rögtön faltunk is belőlük, amikor még langyosak voltak. Szardíniakrémmel kentük, rá fűszeres, forró, sült paradicsomkarika és coppa került:
dscn3194.JPGMivel a vacsora más volt (egy gazdag shiro misót faltunk be), azért ma reggelire is maradt belőlük. Kétféle módon lett asztalra adva az aludttejes buci. Kettévágtuk, majd serpenyőben megpirítottuk őket. Mindkettőre került forró, fűszeres sült paradicsomkarika, lágy tojás és friss chili. Dóri pirított baconnal és újhagymával kérte:
dscn3199.JPGÉn grillezett articsókával és kapribogyóval ettem:
dscn3205.JPG

A bucik több napig puhák, frissek maradnak, hiszen ez nem az itthon jól ismert vizes zsemle. Tömörebb, kenyeresebb az állaga, nem is fújódik fel úgy, mint a boltiak. A felfalásuk pedig ezerféle módon történhet, csak próbáljunk elszakadni az eddig megszokott margarin, felvágott, sajt, mindenkinek egy egész paradicsom a kajához télen is dolgoktól.

Még maradt egy mosolygós darab buci. Azt megkenem a tavaly eltett eperlekvárral. Vagy a szilvával. Vagy legyen meggy inkább. Barack? Vagy szőlő? Esetleg ananász? Nem tudom. De az biztos, hogy iszok hozzá a szintén általunk eltett gyömbérszörpből. Vagy inkább a bodzából? Nem, legyen az orgonaszörp inkább. Még ki kell találnom :) 

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3115560126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2020.03.26. 22:23:38

Ha igazán laza tésztát akarsz, akkor egyik nap rendesen (két soron aláhúzva) kidagasztod, berakod a hűtőbe az egészet lefóliázva és másnap, vagy harmadnap formázod, keleszted és sütöd - az ízét sem rontja ám el.

A gőz. Vetés előtt tíz-tizenöt perccel beraksz egy kotlába kevés forró vizet melegedni a sütőbe - ha már zubog, akkor jó. Ennyi. Így már nehezebb leforrázni magát az embernek. :)

[Nem, a pékek nem mérik le egyesével - arra ott van az osztógép]

motoroskonyhaja 2020.03.27. 08:21:48

@szivar: Teljesen igazad van, én is így tanultam tavaly japánban a tésztakészítést. Azt a beszámolómat nem tudom olvastad-e, de ide rakom a linket:
motoroskonyhaja.blog.hu/2019/04/22/nagy_kaland_japanban

De most egy gyors megoldás szerettem volna kínálni az olvasóknak.

Ebben is igazad van, én viszont imádom azt a sistergő hangot :) De akkor beteszem a posztba másik megoldásként is, köszönöm!

Ezzel csak poént szerettem volna beletenni a posztba (egyesével mérés), de akkor megpróbálom úgy megfogalmazni, hogy poénként is lehessen érteni :)

Köszönöm szépen a jelzéseket és ötleteket!

szivar 2020.03.27. 11:54:37

@motoroskonyhaja: Olvastam ám.

Nálunk a cigánypecsenyés receptedet szalonnára átvariálva már előtte való nap este elkészítem a reggelit - valamiért finomabb a végeredmény, mintha jobban összeérnének az ízek. És gyorsabb, mint reggel bohóckodni. :)

Nem hibajelzésnek szántam, csak ismereterjesztésnek. :) Addig fog tetszeni neked is a sistergő hang, míg te is le nem forrázod magad a gőzzel (pék voltam - de most szintén munkanélküli vagyok, azért ez a nagy ráérés). Nálunk itthon a gőzölés úgy van megoldva (mezei gáztűzhely), hogy időben begyújtom a sütőt, alulról a használhatatlan gyári tepsit kihorgászom. Amint már csak tíz perc van a sütésig, akkor a tepsit megtöltöm meleg vízzel és berakom a sütőbe. Ezek után amint elkezd zubogni a víz, lespriccel a cuccot vízzel (nem szabad sajnálni, de alá ne folyjon azért) és bedobom a sütőbe (először vizez, azután vág - sokkal könnyebben viszi a kés). Csak ép óvatosan kell kinyitni az ajtaját, mert a kicsapó gőz csúnya munkát végezhet.

Van krumplislángos reczipém, kell? Másnap, vagy harmadnap isteni bagettet vagy cipócskát lehet belőle sütni... Vagy ép még mindig meg lehet sütni lángosnak...

motoroskonyhaja 2020.03.27. 12:10:06

@szivar: Örülök, hogy így követed a blogot és a ténykedésünket!, köszönöm! ;)
Tudom, hogy nem hibajelzésnek szántad, és örülök az ismeretterjesztésnek. Imádom a gasztronómiát, és most én is sokkal jobban ráérek foglalkozni vele, szóval bármilyen infód, javaslatod van, azt szívesen veszem, vesszük (persze Dóri csak bólogat, lévén én főzök, ő fogyaszt :) illetve az utazásainkon a fényképező, kamera az ő kezében van ;)

Hogy a viharba ne jöhetne az a krumplislángos recept! :) Nagyon szépen köszönöm!

(de azért bakker, hogy ilyen helyzetben nincs szükség pékre, eszem megáll...)

szivar 2020.03.27. 12:23:10

@motoroskonyhaja:

Ide írjam, vagy a blogomba? Kevés munka van vele, de sokáig tart. :)

Amúgy lenne szükség pékre, csak ép állandó éjszakás műszakban, mindennap a káosz kellős közepére taszítva... Az első nyolc hónapban kettő éjszakát töltöttem itthon, húsvét és pünkösd vasárnapját. Ez egy kissé megterhelő volt, így most felmondtam. (tanulóidővel együtt kilencventől ott voltam)

motoroskonyhaja 2020.03.27. 13:16:57

@szivar: Téééényleg! Még értekeztünk is, asszem a pelmenyi témában! Bakker, ezért volt ismerős a nicked :)

Huhh, azt eddig is tudtam, hogy nagyon húzós meló péknek lenni, de ez minden elképzelésemet felülmúlja. Igen, tudom azt, hogy ha reggelre friss pékáru kell, azt bizony éjszaka kell elkészíteni, de hogy ennyire nem hagynak egy szusszanásnyi időt se, az azért elég durva. Nem csodálom, hogy elég lett.

motoroskonyhaja 2020.03.27. 14:08:05

@szivar: Én sem vagyok komplett, csak a lényeget hagytam ki: ide is írhatod, de a blogodra is, kíváncsi vagyok rá!

szivar 2020.03.27. 14:08:50

No, áthidaltam a problémát, feldobtam a reczipét a blogomra (csak odatalálsz). Bár egy kissé sok lett a sallang, de csak azért, hogy ne engem szidjanak akkor, ha valami nyers lesz, vagy beég - vagy a kettő kombinációja. A tészta az stimmel. Próbáld ki, szerintem nem bánod meg...

élhetetlen 2020.03.28. 01:34:28

Csak az utolsó bucihoz, vagy a következőhöz. Igen vágd ketté, utána vajazd meg mindkét felet, aztán kend meg a kedvenc lekvároddal (az enyém a narancs), de utána tegyél rá egy vékony szelet sajtot, lehet camembert, de trappista is, az a kis sós íz feldobja az édeset. Mindig így eszem a lekváros kenyeret.
süti beállítások módosítása