Ahogy az előző részben ígértük is, bemutatjuk Ponta Delgada városát (Sao Miguel szigetének fővárosát), és megpróbálunk minden fontos információt megírni, elmondani, hogy aki oda készül ne a vakvilágba menjen. Ez a város egy nagyszerű hely, telis-tele látnivalókkal, csalogató programokkal, éttermekkel, no és az óceánnal - of course :) Lássuk nekünk mik a kedvenceink.
A fenti képen a Városkapu (Portas da Cidade) látható, ami már önmagában is gyönyörű, de a környező épületekkel együtt érvényesül igazán (videó a posztban).
Ponta Delada -ha nem tudnánk, hogy a sziget fővárosa- egy bájos kisváros benyomását kelti. A 60-70 ezres településen viszont minden megtalálható, ami egy nagyszerű kikapcsolódáshoz kell.
A legtutibb programok Ponta Delgadában - szerintünk
Ahogy a csillogó reggeli napfényben fürödve az egyszeri Motoros a kávéját szürcsölgeti az óceánparti teraszon, eltervezi, hogy mit is fog csinálni ezen a csodás napon. Mert nagyon nem mindegy milyen idő van a sziget különböző részein. Hogy miért is írjuk ezt? Mert a sziget éghajlatából adódóan a nap bármely szakában, a sziget bármely pontján - a havazás kivételével - minden időjárási anomália előfordulhat. Nem véletlenül kapható pl. olyan póló, amire az van írva: a sziget, ahol egyetlen nap alatt mind a négy évszak előfordul :)
Hogy milyen helyek, programok azok, amiket szívesen ajánlunk mindenkinek, és mi is imádunk? Hát a következők:
Csavargás a belvárosban - ahol minden együtt van
(ez a hülye kattogás a videó alatt a helyi közlekedési lámpa zaja, amiért mi kérünk elnézést)
Ha a Városkaput látjuk, onnan nincs messze a Sajtherceg boltja.
Ez az a bolt, ahol a szigeteken készített és természetes módon érlelt sajtoknak gyakorlatilag a teljes palettáját meg tudjuk vásárolni tonna számra (éljünk is a lehetőséggel, mert röhej áron extra minőségű sajtokat tudunk bespeizolni!). A vásárlás nem csak úgy megy, mint egy átlag boltban, ugyanis mindent meg lehet kóstolni, és kóstolás után dönthetjük el, hogy az adott sajtból vásárlolunk-e vagy sem. Ehhez egy nagyon jófej kiszolgáló csapat segédkezik, elmondja a sajtok eredetét, készítésének módját, mindent. A sajtokon kívül helyi -a szigeteken, elsősorban Sao Miguelen készített- italok és különleges likőrök is várják a "betévedőt". Tipp: szezonon kívül itt kapható legolcsóban a szigeteken termesztett ananász, tehát ne szupermarketekben vagy a piacon keressük a helyi, olcsó ananászt, hanem itt. A szupermarketekhez képest kb. féláron kaphatjuk itt meg ezt a mézédes gyümölcsöt!
Ha pedgi a Sajthercegtől kicsit tovább sétálunk...
Piac, ami majdnem jó, de inkább nem
A piac majdnem mindenhol nagyszerű hely, mi sajnos most későn érkeztünk, így már egy csomó árus zárva volt. A minőség -mint minden piacon- változó, de nagyon jó dolgokat is megcsíphetünk, főleg, ha csípkedjük magunkat, és a reggeli órákban látogatjuk meg a helyet. A halpultok nagyon gazdagok és olcsók, a zöldségek-gyümölcsök esetében viszont nem árt alaposan körbenézni vásárlás előtt.
Irány az óceán! - avagy milyen is egy bálna- és delfinles?
Ha a Városkaputól leballagunk a kikötőbe (nagyon gáz, de kell legalább KETTŐ perc gyalog....) akkor olyan látvány fogad minket...
mint bármilyen normális kikötői sétányon :) Rengeteg bálna- és delfinlesre szóló program van, mi a Futurismo-t ajánljuk jó szívvel. Nagyon egyszerűen meg lehet találni őket a kikötőben, szinte el sem lehet téveszteni. Ilyen hajóval mennek ki az óceánra:
A hajó indulásakor több nyelven (nem, magyarul nem, de ezt majd az utolsó részben fogjuk részletezni, mert volt olyan kedves ember, aki ezt is megkérdezte...) tehát több nyelven elmondják, hogy milyen alapon működnek, milyen irányban hajózunk ki és miért.
Milyen állatokkal találkozhatunk a nyílt óceánon, és természetesen a beautiful blue bag-ről is elég részletesen beszélnek :) Akik pedig az állatokról szóló előadást tartják nem mások, mint VALÓDI tengerbiológusok. Azaz nem Gizi néni, a "felkészített" idegenvezető nyomja az igét. Amikor mi velük voltunk 6 tengerbiológus volt segítségünkre az állatok azonosításában és egyéb dolgokban. És hogy miről is beszéltek bevezetésként?
A lényeg: a szigetek mellett van a bálnák vonulási helye, a delfinek pedig "otthon" vannak. A társaság a partról is figyeli a bálnákat (távcsővel, radarral, csillámpónival, miegymással), hogy mikor és hol bukkannak fel, merre vonulnak, és ezt rögtön jelzik is a hajónak. Így minden esetben garantált, hogy látnak az utasok valamilyen bálnát (esetleg többfélét is egy út alatt) és persze delfineket. Most jöjjön egy újabb lényeges dolog: ha nem látunk bálnát és/vagy delfint, visszafizetik a teljes költséget (ami személyenként 50 EUR), ergo teljesen biztosra mennek!
A beautiful blue bag pedig nem mást jelent, mint egy csodásan kék hányózacskót :) A nyílt óceán egy ekkora hajóval ugyanis eléggé olyan, mint a rulett: vagy okádni fogsz az egész úton (de akkor rendesen, bele fogsz adni apait-anyait), ami hirtelen, alattomosan tör rád az esetenként 4-6 méteres hullámzástól és az állandóan fel-le csapódó hajótól, vagy pedig nem. A tapasztalatunk az, hogy az utasok kb. harmada megismerkedik vele... Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy rögtön az elején -mielőtt kifutna a hajó- elmondják, hogy ez egy teljesen természetes emberi reakció, így senki se szégyellje magát, ha erre sor kerül.
Arruda ananászültetvény
A szigeten -rengeteg más mellett, amit majd a következő részekben be fogunk mutatni- ananásztermesztés is folyik. Nagy hókusz-pókusznak gondolhatnánk, hogy valaki ananászt termeszt, pedig nem az.
Tudtátok például, hogy az Esterházy család Kismartonban évi átlag 400 darab gyümölcsöt szüretelt az 1830-as években? Ugye, hogy ugye?! Egyszerű kivitelezni a nevelést akár otthon, cserépben is. Csak zárójelben: mi is belevágtunk a projectbe, mert a Pennyben rácsodálkoztunk arra, hogy ott árulnak növényt, amin már a gyümölcs is rajta van (ezt amúgy a napokban láttuk, és rögtön tudtuk, hogy kell nekünk is). De vissza az ültetvényhez. Nekünk nagyon bejött az Arruda ananászültetvény, ahol lefestett üvegházakban termesztik a gyümölcsöt. A napot a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon komálja, de ezt majd akkor, ha valaki kíváncsi a termesztésére :) És hogy mi kerül egy ananászon ennyibe? Nem, nem az, hogy messziről jön...
Az azori ananász amúgy tényleg különleges. Ha belegondoltok abba, hogy itthon milyen színű ananászt kapunk, és összehasonlítjuk a kinti fajtával már a színe is árulkodó. Amíg az itthon kaphatók zöldes-sárga színben pompáznak, az azori ilyen gyönyörű:
És nem, ez nem azért ilyen színű, mert helyben termett, az itthoni pedig sok ezer kilométert utazott Ez egy ilyen fajta. Csak egyszer kóstoljátok meg, soha, de tényleg soha többé nem fogtok itthon kapható ananászt venni, mert az ízük között ég és föld a különbség!
Már kiskorukban is látszik, hogy teljesen más a színük. Ez azért van, mert az azori ananász más fajta. Olyan ez, mintha egy idared almát és egy jonagoldot hasonlítanánk össze: mindegyik alma, de más fajta.
Az ültetvény nagyszerű élmény, fázisról-fázisra végigvezetik a látogatókat az ültetéstől a szüretig. A látogatás -ahogy a sziget legtöbb helyén- ingyenes. Van egy aranyos szuvenírbolt is a kijáratnál, a látványon kívül viszont semmit nem érdemes venni, mert olyanok, mint a balatoni kereskedők: a hülye turistákat szépen megkopasztják, hülye turisták pedig a világ minden szegletében vannak. Mi is olvastunk olyan blogot, hogy egy ilyen helyen mennyi mindent érdemes venni, és milyen finom ott helyben megkóstolni a friss ananászlét. persze, plusz 300% haszonnal a hülyéknek is megéri :)
Épületek, hangulatos utcák, kertek, miegymás
Ponta Delgadában olyan épületek vannak, amiknek a csodájára lehet járni. Ilyen pl. a Núcleo de Santa Barbara. A kép olyan, mintha Photoshoppal lenne manipulálva, de nem. Ez tényleg ilyen. Talán a kép jobb oldalán látható épületek színei átjönnek annyira, hogy mindenki elhiggye.
A parkok és sétányok is csodálatosak, rengeteg képet tudnánk még feltölteni, de a tárhely sajnos véges.
Jardim José do Canto - ahol tényleg minden különleges
Ez egy csodálatos park, ahol az alapító beültette a földön található összes -számára- egzotikus fával és növénnyel a területet.
Hihetetlen dolgokat lehet itt látni, így pl. az előző részben "megismert" Bunya bunyát:
(aminek a termése természetesen nem ehető, hiszen inkább hasonlít egy nagyra nőtt tobozra, mint bármi másra), vagy az óriásbambuszt,
ami olyan erős szőrökkel rendelkezik, hogy utána több napig vakaróztunk.
Erről jut eszünke egy gyors kérdés, mert nekünk ez a park (is) annyira bejött, hogy szeretnénk bővebben írni róla, viszont untatni sem akarunk senkit:
Legközelebb vagy a parkról írunk részletesebben (ha a szavazással azt jelzitek, hogy érdekel), vagy pedig tovább utazunk a szigeten belül, hogy megismerjétek a többi élményt, kalandot és lehetőségeket. Nyugi, ha a parkra szavaztok az utazás akkor is folytatódni fog, ergo nem kell izgulni, mert még rengeteg részen át fogjuk bemutatni a szigetet - van mit!
Várunk Titeket a következő posztban, üdv: Dóri és Gyuri