Hétvégi lusta reggelik 4.
2015. július 31. írta: motoroskonyhaja

Hétvégi lusta reggelik 4.

A vasárnap reggelek különlegesek. Nem kell rohannia az embernek sehová, ráér lustálkodni, és persze egy kiadós és bőséges reggeli is belefér - amúgy komótosan.

Ahogy az eddigi részekben (a linkekre kattintva olvashatóak)

3. rész

2. rész

1. rész.

úgy most is olyan ételt mutatok be, ami nem bundáskenyér, nem virsli és nem rántotta vagy egyéb tojásétel -az unalmas felvágottas és szalámis "szendvicsekről" nem is szólva-, hiszen hétvége van, nincs rohanás, együnk már valami újat, jobbat, finomabbat.

dscf0453.JPG

Zöldfűszeres túrókrém házi kiegészítőkkel

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró (normális, nem pedig zsírszegény és egyéb elmebetegségek)
1 pohár (majd' 2 dl) rendes tejföl (minimum 20- de inkább 25%-os) - helyettesíthetjük egy tubus natúr sajtkrémmel is - ha nagyon muszáj
1 evőkanál normális mustár
1 evőkanál majonéz
3 szál újhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
Rengeteg friss zöldfűszer az erkélyről vagy kertből (izsóp, oregánó, lestyán, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, rozmaring)
Őrölt kömény (max. egy mokkáskanál)
Bors

Elkészítése:

A krémet a felhasználás előtti este készítsük el, hogy az ízek megfelelően össze tudjanak érni. Nem nagy etvasz, kb. 10 percünket fogja elvenni, ergo a Szulejmán, BK vagy egyéb népszerű borzadályok szünetében is vígan elkészíthető...
Fogjuk a túrót, majd hozzáadjuk a mustárt és a majonézt. Sózzuk, borsozzuk, és a karikázott újhagymával, plusz a zúzott fokhagymával és az őrölt köménnyel dúsítjuk.

dscf0437.JPG

Elkeverjük, majd jöhetnek az időközben leszedett zöldfűszerek:

dscf0439.JPG

Ezeket mossuk meg, majd aprítsuk (na nem kell finomra, lehessen érezni minden harapásnál azt, hogy milyen fűszer dominál éppen a falatban) és mehetnek is a túrós egyveleghez.

dscf0442.JPG

Most jöhet a tejföl, amivel átkeverjük a fűszeres túrókrémet. Éjszakára hűtőbe dugjuk, majd másnap reggel -ébredés után-  felhasználjuk; ennyire egyszerű az egész.

Ismerős? Igen mintha kőrözöttet készítenénk. De ebben nincs se juhtúró, se vaj (rosszabb esetben margarin) se fűszerpaprika. Mégis finom, kerek ízvilágot, friss és fűszeres állagot fogunk kapni. Egy teljes kiőrlésű kenyérre kenve, vagy pirítóson tálalva, a saját termesztésű kiegészítőkkel mennyei csemege. Persze kevés (max 15-20 %) NORMÁLIS bryndzával nagyszerűen gazdagítható, ahogy dúsítható pici friss citromlével is.

A képen látható minden egyéb zöld kiegészítő (saláta, paradicsom, paprika, bazsalikom és a többi zöldfűszer) a mi VII. emeleti erkélyünkről lett szedve, és 10 percen belül felhasználva. Tudtok mondani frissebb alapanyagot? Ugye, hogy nem.

dscf0453_1.JPG

Már látom, hogy jönnek a kommentek: de jó neked, hogy ennyire ráérsz, hogy "birtokod" van az erkélyen, nekem erre nincs időm, stb. Csak jelzésképpen: amellett, hogy én amikor végre itthon tudok aludni (és nem napokon keresztül vagyok távol a családomtól különböző szállodákban....) reggel 6-kor már általában nem vagyok itthon és (jobb esetben) este 7-8-ra érek haza (hétfőtől szombatig...). Ilyenkor a tv nézés helyett inkább locsolok 5 percet és a saját, ultrafriss zöldségeimet, fűszereimet, salátáimat ehetem.
Az idei project amúgy a hazai -régebben itthon- hagyományosnak számító- fűszerek tisztelete, amik az egysíkú -tegyünk mindenbe paprikát és jó sok vegetát vagy egyéb borzalmat- előtti időkből származnak. Borsikafű, Izsóp, Lestyán és társai.

Lehet ennél jobban kezdeni egy vasárnap reggelt? Szerintem nem!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr537656586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása