Hétvégi lusta reggelik 2.
2013. december 14. írta: motoroskonyhaja

Hétvégi lusta reggelik 2.

Magunkat kényeztetni mindig jó. Lehet az egy kellemes habfürdő, vagy egy finom tejszínes fagylalt, mindig jólesik. De mikor is van hozzá ideje az embernek igazán? Hétvégenként. Mi ezért (is) becsüljük meg a hétvégék minden percét és már a reggelivel kezdjük az élvezkedést, a kényeztetést. Ilyenkor nem kell rohanni, komótosan lehet egy tartalmas és ínycsiklandó ételt tenni az asztalra.

DSCF1325.jpg

Emlékeztek még milyen reggeliket ajánlottunk?

ITT megnézhetitek.

Avokádós melegszendvics helyi sajtokkal, házi sonkával és ropogós baconnal

Hozzávalók:
8 szelet kenyér
1 szép érett avokádó (ugye már mindenki megtanulta, hogy a barna a jó és nem a méregzöld!)
20 dkg sajt (mi kétféle helyi sajtot tettünk rá, mert a helyi termelőket támogatni JÓ - de kerüljük a "kézműves" remekeket, mert azokat irreálisan drágán adják - mégis hogy gondolják ezt????!)
20 dkg (házi) sonka (a bolti gyors érlelésű dolgokat jobb elkerülni, ráadásul drágábbak is házi társaiknál)
10 dkg szeletelt bacon (sima füstölt, nem füstölt-főtt!)
1 evőkanál oliva- vagy repce olaj
1 kápia paprika apró kockákra vágva
1 paradicsom
Fél citrom leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
Bors

Elkészítése:
Ahogy szoktam volt írni: nem lesz nehéz dolgunk, miért is lenne? :)

Először elkészítjük az avokádó krémet: kiszedjük a húsát majd sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a citromlevet. Belekeverjük a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott kápiát. Alaposan elkeverjük, ha szükséges újra sózzuk. Ne felejtsünk el kicsit várni az új sózással, mert az ízeknek össze kell érnie! Amíg érik jöhetnek a kenyerek. Fogjuk a kenyereket és megpirítjuk (mondjuk kenyérpirítóban...), de csak picit. Nem kell annyira, ahogy enni szoktuk pirítósként. Amint elkészültek meglocsoljuk őket az olajjal (erre mi rendszeresítettünk egy sima konyhai spriccelőt, amit bárhol be lehet szerezni. Nem pazarolja az olajat, ellenben hatékony). Most lehet újra kóstolni az avokádó krémet, persze figyeljünk arra, hogy egy hagyományos házi sonka és a bacon is sós. Ha minden oké kezdődhet az építkezés: tegyük a kenyereket egy sütőpapírral kibélelt tepsire (mert mosogatni nem olyan jó :), aztán kenjük meg a pirítósokat a krémmel.

DSCF1313.jpg

Tegyük rá a szeletelt és darabolt házi sonkát. A tetejére jöhet az egyik sajt (ez nálunk egy helyi gazda tehéntejből készült Tilsiti sajtja volt)

DSCF1316.jpg

Most mehet a szeletelt paradicsom, majd arra a másik fajta sajt (ez szintén ugyanannak a gazdának a juhsajtja volt)

DSCF1318.jpg
Erre már csak a sima nyers bacon kell és mehetnek is a sütőbe!

DSCF1321.jpg
220 fokon addig sütjük, míg a sajtok elolvadnak és a bacon aranybarna-ropogós nem lesz. Mi szardellával töltött olajbogyóval és finom Twinings teával (Lapsang souchong) fogyasztottuk. 

DSCF1324.jpg
Ezt a teát egyébként mindenkinek ajánlom: erősen (fenyő)füstös, mély karakter, eszméletlenül finom! Persze -sajnos- itthoni boltokban a Twinings olyan drága, mintha aranyat vennénk (900 Ft-tól indul a 20-25 filteres csomagja), ellenben netről (pl. Angliából) rendelve érdekes módon -fajtától és kiszereléstől függően- 1-2 font (350-700 forint), ami azért elég szép különbség, még szállítással együtt is jóval olcsóbb! Nálunk a csúcs 0,65 fontért a 25 filteres (Londonban vettük), de vettünk 100 filterest is 1,89-ért. Érdemes kipróbálni :)

Az előző posztokban is ajánlottam karácsonyi recepteket, itt van még kettő, hátha valaki kedvet kap és ki tud (vagy ki mer) törni a "hagyományos" dolgokból....

Karácsonyi ételsor 5. ITT

Karácsonyi ételsor 6. ITT Ebben a posztban ráadásul -a menün kívül- lesz pár újabb lusta reggeli is (pl. békebeli sült kifli és egy finom bruschetta)

Olyan jó lenne, ha anyuka végre nem lenne büdös és ideges Szenteste, és nem a halászlé-rántott ponty (vagy ami még rosszabb: afrikai nyúzott harcsafilé)-majonézes burgonya lenne az est "sztárja". Próbáljunk már egy picit mást, oké? Megéri!!! ;)

Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr945690664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hipok Rita 2013.12.15. 15:47:06

Nagyon jónak tűnik! :)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.12.15. 16:37:56

Uhh, nagyon guszta. :)

Hajába' sült krumpli a sütőből, olvasztott kolbász-, kacsa- vagy pecsenyezsírba mártogatva. Plusz esetleg még egy kis irdalva sült szalonna.
Számomra pl. ez egy igazi, téli, búfelejtő reggeli (és egy kicsit visszatér a gyerekkorom is..).

motoroskonyhaja 2013.12.15. 17:14:56

@pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin): Ilyeneket ne is írj, mert még éhesebb leszek :) Amiket írtál nagyon jó kis ételek!

motoroskonyhaja 2013.12.16. 19:16:24

@pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin): azért azért elárulom, hogy nálunk most karácsonykor az egyik reggeli frissen sült libatöpörtyű lesz szintén frissen készült kenyérrel és savanyúsággal. Remélem ez már elég téli Neked is ;)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.12.19. 23:51:47

@motoroskonyhaja: nannne.... most olvastam a válaszod, és remélem elégedett vagy, amiért így éjféltájt lázasan azon agyalok, hogy mikor és hol vegyek libahájat. :D
süti beállítások módosítása