Vaníliapudingos sárgadinnyeleves
2015. július 26. írta: motoroskonyhaja

Vaníliapudingos sárgadinnyeleves

Tegnap Szekszárdon jártunk, így adott volt az ötlet, hogy hazafelé megálljunk Cecén, és a kedvenc termelőnknél jól bevásároljunk dinnyékből. Vettünk görög-, sárga-, és gália dinnyét is. A cecei dinnyénél nincs finomabb a világon (ha behűtve nyersen fogyasztjuk a legfinomabb és legédesebb ízeket fogjuk érezni), ha pedig meg akarjuk főzni -igen, a dinnyéket....- csak egy jobb dolog történhet velük: ez pedig az a leves, amit most be fogok mutatni.

Főtt dinnye, vagy dinnyeleves? Hát ez a motoros már megint megzanzult (pedig nem is volt időnk betérni kedvenc szekszárdi bor-szakboltunkba, így nem vádolhat senki "tudatmódosító" szerek használatával....)

Ez a recept egy krémesen lágy finomságot eredményez, különleges fűszerekkel és friss idénygyümölcsökkel, jégbe hűtve, majd a dinnye héjában tálalva. Pótolhatatlan, frissítő, megnyugtató, zamatos. Kell ennél több?

dscf0467.JPG

Vaníliapudingos sárgadinnye leves friss gyümölcsökkel

Hozzávalók:
60 dkg érett és édes sárga- és gáliadinnye
6 dl tej
2 szem őszibarack
1 zöldalma
5-6 darab normális szilva (besztercei pl.)
1 marék ropogós cseresznye (germensdorfi - más nem játszik, kivéve a japán cseresznyét, de ahhoz most nem jutok hozzá sajnos)
1 db nektarin
2 csomag vaníliapuding
8 evőkanál nádcukor (vagy 8 evőkanál méz)
1 csomag vaníliás cukor
pár szem hosszúbors
1 teáskanál őrölt fahéj
4 szem egész szegfűszeg
4 szem egész kardamom
Bors


Elkészítése:
Összedaraboljuk a gyümölcsöket és egy lábosba tesszük. Hűűűű, ez már nagyon nehéz, ne csináljunk inkább rántott húst, az sokkal egyszerűbb :) ?
Na nem kell parázni, teljesen egyszerű és gyors az elkészítése!

dscf0409.JPG

Megszórjuk az egészet a fűszerekkel, most sózzuk és borsozzuk, és 2 evőkanál nádcukrot, plusz a vaníliás cukrot is hozzáadjuk.

Aki szotyósan szereti a gyümölcsleveseket, annak nincs más dolga, mint így elkezdeni melegíteni az egészet. Ekkor a cukor -kevergetés és melegítés mellett- a gyümölcsökre karamellizálódik, a gyümölcsök kicsit összeesnek, de én nem így jártam el, hiszen nem kompótot szerettem volna főzni. Annyi vizet adtam az egészhez, amennyi egy ujjnyival ellepi a gyümölcsöket, és elkezdtem forralni (mert így ressebbek maradnak a gyümölcsök). Amíg felforr a lé simán el lehet készíteni a leves sűrítő anyagát, azaz a vanília pudingot.
Fogjuk a pudingporokat és egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a maradék cukrot és alaposan átkeverjük az egészet. Ehhez a keverékhez adjuk a tejet és simára keverjük.

dscf0413.JPG

Ezzel sűrítjük be a levest úgy, mintha habarást készítenénk. A készülő levesből merőkanállal fokozatosan több adagot adunk a cukros pudinghoz (folyamatos keverés mellett), így fokozatosan emelkedik a puding hőmérséklete és nem lesz csomós.

dscf0416.JPG

Ezt a kész masszát adjuk a leveshez - szintén folyamatos keverés mellett.

dscf0422.JPG

És már el is készültünk!

dscf0424.JPG

A puding megfelelő sűrűséget ad a friss gyümölcsöknek és a levesnek.

dscf0425.JPG

Nincs más dolgunk, mint lehűteni az egészet, majd a hűtőbe tenni. Itt nem csak összeérik, hanem finomra fog hűlni. Mikor hűtő-hidegre hűlt, a kivájt dinnyehéjakba töltjük és így tálaljuk.

Finom, krémes, lágy, könnyű. Eteti magát. Tálaláskor a maradék dinnyedarabokkal tálalhatjuk.

dscf0470.JPG

Jó étvágyat!

Van egy hasonló gyümölcslevesem is, ami tejes őszibarack-krémleves, az is finom tud ám lenni! A receptjét ITT olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr187656012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.27. 11:55:26

Szóval a cseresznye csak egyfajta lehet, max kettő, ha ezek nincsenek akkor ne is fogjunk hozzá - de a cukros porpuding az jöhet ezerrel?
Milyen szerencse, hogy undorítónak találom a kinézetét is, meg a porpudingos leves koncepcióját is. Kardomba dőlnék, ha tetszene a leves és parndorfi vagy japán cserkó hiányában nem tudnám elkészíteni.

2015.07.27. 14:44:13

Tejet összekutyulni a sárgadinnyével, hát, borítékolt a vékonyfosás...

motoroskonyhaja 2015.07.27. 19:29:08

@Réka ‎: Kedves Réka, örülök az építő kritikádnak, roppant hasznos volt.
A cseresznye ajánlás, azért ez a két fajta jó hozzá, mert ezek nem főnek szét (ellenben a cseresznyék nagy részével) de ezt bizonyára nagy bölcsen Te is tudod, a levesnek pedig a nevében is benne van, hogy pudingos, azaz vaníliás keményítő, ha hivatalos szeretnék lenni. A keményítő pedig sokkal simulékonyabbban viselkedik a nedves közeggel, mint a hayományosan itthon sűrítésre használt liszt, de nagy bölcsen ezt is biztos tudod.

Még szerencse, hogy undorítónak találod már a kinézetét is, így a büdös életben nem kell majd többet ilyen hiábavaló kommentre pazarolnom az időmet...

motoroskonyhaja 2015.07.27. 19:30:58

@shitgun: Érdekes, rendszeresen készítem ezt a levest, de még egyszer sem fostam tőle. Talán azért, mert én nem csak hozzászólok különböző posztokhoz, hanem főzök is....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.27. 19:52:27

@motoroskonyhaja: hiába gúnyolódsz, a posztban kategorikusan kijelentetted, hogy XY cseresznyén kívül más nem játszik. Egy színvonalasabb írás kifejtette volna, hogy miért jobb egyik fajta a másiknál, illetve elegendő lett volna "nem szétfövős fajtát" ajánlani. Nem?
Ezen kívül pudinggal süríteni egy levest igenis gusztustalan. Sürítésre ott van pl. a kukorica keményítő, ha nem akarunk zselatint vagy lisztet használni.

motoroskonyhaja 2015.07.27. 21:09:38

@Réka ‎: Kedves Réka! Pontosan azért írtam, hogy más nem játszik, mert a többi fajta alkalmatlan a főzésre, hiszen szarrá fő (ami mondjuk a magyarok nagyobbik többségének hétköznapi, megszokott, mert szarrá szoktak főzni/párolni mindent - itthon ez a divat, sajna).
Szerinted ha azt írom egy átlag olvasónak, hogy "nem szétfővős fajtát használj" akkor tudta volna milyen fajtát kell beletennie? Elárulom: nem!
Egy átlag olvasónak lövése nincs arról, hogy milyen cseresznyefajták léteznek és azok mire jók...
Egy szimpla sajtos receptnél is megadom az általam alkalmasnak ítélt sajtfajtákat, pontosan azért, mert x, y fogja magát és elkészíti dömpingáras trappistából, edamiból, goudából, amik alkalmatlanok (és igénytelenek) ahhoz, hogy az adott ételt elkészítsük belőle.
Egy átlag olvasó azt sem tudja, hogy a naponta használt fűszerpaprika milyen fajtából őrlődött, nemhogy azt, hogy mit lehet vele tenni....

Sajnos én csak ennyire vagyok képes, nekem nincsenek színvonalas írásaim.
Azért megkérdezném, hogy miért is gusztustalan pudinggal sűríteni egy levest ? Gusztusosabb liszttel, plusz hozzáadott vaníliával, vagy vaníliás cukorral? Nem. Kukoricakeményítő? És hozzá egy kevés vanília + cukor vagy vaníliás cukor? Ez mennyiben másabb? Elárulom: semmiben! Magyarországon pedig sanszos, hogy tömegesen "használják" a kukoricakeményítőt (kb. annyian, mint amennyien kötbullárt vagy rostad lök-öt készítenek esténként), ezt talán Te is tudod, bár nem élsz itthon...
Anyukád hogy készít egy átlag gyümölcslevest itthon? Tejjel, cukorral és liszttel?
Akkor maradjunk is ennyiben...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.27. 21:21:28

@motoroskonyhaja: látom nagyon elfogytak az érveid, most következik a személyeskedés... a lakhelyemnek ehhez semmi köze, kár is volt előhozakodnod vele ebben a lekezelő stílusban. Étkezési keményítőt is írhattam volna, az bármelyik áruházban beszerezhető. A pudingporban egy csomó adalékanyag, aroma és hozzáadott cukor van, ami nem éppen egészséges vagy finom, főleg ha ilyen finnyás vagy a többi alapanyagra. A cseresznyét illetően pedig leírhattad volna, hogy "xy fajtát ajánlok, mert az nem fő szét". És akkor nem tűnt volna sznobnak a mondat és nem lett volna röhejes a hangzása a pudingpor ajánlás mellett.
Továbbá nem tudom, miért kedvesezel le, amikor nyilvánvaló, hogy nem tartasz kedvesnek. Ezt a fals mézesmázosságot nagyon nem szeretem, de ha te igen, folytasd nyugodtan.

motoroskonyhaja 2015.07.27. 22:13:48

@Réka ‎: Kedves Réka (szimpla köszönés, ILLEM stb, én még ezt tanultam anno - ahogy pl. az angoloknál szokás : How do you do? A válasz pedig nem lehet más, mint I'm fine, hiszen senki sem kíváncsi arra hogy is vagy, szimplán egy kérdés és egy válasz az egész... Ergo nem fals mézesmázosság az egész, hanem ILLEM...) Manapság is csodálkozok az embereken, hiszen köszönni SEM tudnak (itthon sem), ahogy érvelni se... Miért is fogytak volna el az érveim? Mert leírtam a SAJÁT blogomon hogyan is készítem ÉN ezt a levest és miért?
Én egy vaníliapudingos sárgadinnye levest posztoltam, ami az ENYÉM. Szeretem, és szerintem finom. Ha másnak nem tetszik szarok rá. Nekem ez tetszik, ízlik és ez jön be. ENNYI, nem több.
Ha Te sértésnek veszed az ajánlásaim, vagy gond az, hogy mit írok: hát ne olvasd a posztjaimat (ahogy eddig sem olvastad, csupán rákattintottál a ma megjelent, általad undorítónak talált képre és posztra), és edd tovább a vacsidat, ennyi az egész.
Személyeskedés? Hol? Mikor? Miért? Ugyan már....Te Svédországban élsz, én pedig itthon, amit írtam (gondolom a Kötbullárra és a rostad lökre gondolsz) csupán példa volt.
Írhattam volna durvát is, de nem tettem, mert úgy gondolom mindenki megérdemel még egy újabb esélyt...
A magyarok többsége szereti a pudingot és semmi kivetni-valót nem taláevetni rajtal benne, mi már csak ilyenek vagyunk...
A puding pedig olyan, amilyen., hiszen -ahogy írtam is- vaníliával dúsított keményítő, ami SOKKAL jobb, mint egy lisztes habarás vaníliával és cukorral...
Persze most jön majd a kukorica-keményítős duma. Muhaha.... told újra, hadd tudjak nevetni rajta a hazai viszonyokat ISMERVE....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.27. 22:17:45

@motoroskonyhaja: ha jól tudom, az illembe nem tartozik bele a mások kiröhögése. Kb annyi köze van hozzá, mint... pudingpornak a gyümölcsleveshez. ;)

A fickó 2015.07.28. 02:58:18

Kedves motoros!
Ha valami, akkor a pudingporral sűrített gyümölcsleves a halálom. Azt szoktam mondani, hogy innentől már csak egy ugrás a tejbegrízpor. :D A világból ki lehetne vele üldözni és nem csak azért, mert a pudingpor parasztvakítás (többszörös áron forgalmazott, színezett, aromásított keményítő). Nyár van rengeteg a friss gyümölcs pürésítsünk, szűrjünk és ezzel sűrítsünk. Egyes gyümölcsök természetes pektintartalmától selymes állagot is adnak. Én a gyümölcs intenzív ízét szeretem érezni. Szóval nem csak a lisztes habarás a másik alternatíva. Egyébként egy lisztes habarással sincs különösebb gond, ha kellően ki van forralva és csak minimális lisztet használunk.
A cseresznyével kapcsolatban - egy gyümölcs sem fő szét, ha nem akarjuk szétfőzni csak melegítsük át. Gyümölcslevesekben soha nem főzöm a betétgyümölcsöt, csak beleteszem a forró levesbe. Az idén is rengeteg meggylevest készítettem és egy meggy sem főtt szét.

afickofakanallal.blog.hu/2013/06/19/malnas_meggyleves_flambirozott_meggyel

Ebben a receptemben a meggy természetes pektin tartalma enyhén zselés állagot a d a levesnek, íze igen intenzív.
Azt kell mondjam tisztelettel, hogy ez a levesed, az egyébként jó hozzávalók mellett tényleg nem túl fotogén – bocs. A kedvenc parajfőzelékemet pl. azért nem posztolom, mert nem tudok róla esztétikus fotót készíteni. Fokhagymás forró tejbe áztatott kiflivel sűrítem és csak egy részét turmixolom, a másik felét mozaikosan teszem a tányérra és a turmixolt résszel megcsepegtetem, mert így a legfinomabb buggyantott tojással. Minden kanál más ízű, nem unalmas. Élőben nem gáz, de fotón nem mutat jól, hehe.
Sajnos ezt a tapéta ragasztó állagot tudja a túl sok keményítő. A többi (konjac, nyílgyökér stb.) sem jobb, ha eltúlozzuk. Pudingnál célszerű azt a minimális mennyiséget használni, amennyivel még éppen kellemes állagúra köt. Csoki pudingnál ez szerencsére kevés kell, vanília puding esetében pedig tojással sárgájával érjük el, hogy minimális keményítő kelljen csak bele. Bár akkor már inkább ott a créme brulée. :)
Pont ma készítettem egyébként csoki pudingot 4 főre mindössze 12 g kukorica keményítővel, darabka vaníliával.
Visszatérve a levesedre - én kanálnyi akácmézen párolt sárgadinnyét turmixoltam volna vaníliamaggal, kevés tejszínnel sűrítésként. Lehet ki is próbálom. :)

motoroskonyhaja 2015.07.28. 19:02:00

@Réka ‎: Kedves Réka (a válasz amúgy frappáns volt, de tényleg! ;) : ha jól emlékszem Te írtál először. És -ahogy a mondás is tartja- amilyen az adjon isten olyan a fogadjisten- ezért reagáltam én is így. Olvasd el a legelső hozzászólásod kérlek.... Most Téged idézlek egy következő hozzászólásodból: "Egy színvonalasabb írás kifejtette volna...". Erre csak azt tudom válaszolni: egy színvonalasabb kritikára én is másként reagáltam volna...... ;)
Mindenki mást -és máshogy készítve- szeret (hál' Istennek, mert ettől ezer színű a világ és az emberek), Neked nem jön be ez a recept, nekem igen. Rengeteg olyan pudingpor létezik, amelyik normális, azaz nincs benne semmi adalékanyag (persze ehhez nem elég bemenni egy átlag sarki fűszereshez egy szintén átlag ötker pudingporért). Ez a pudingporos leves szimplán egy alternatíva a normál -és itthon megszokott- lisztes habarás cukorral plusz vaníliás cukorral mód mellett.

motoroskonyhaja 2015.07.28. 19:13:30

@A fickó: Hát végre életjelet adott magáról az úr! ;) Márt nem tudtam mi van Veled, de örülök, hogy jelentkeztél! :)
Azt én is írtam, hogy a pudingpor keményítő, de ehhez a recepthez imádom :) Kb. ez olyan "sértés" az étellel szemben, mint a pacalpörköltemben a gulyáskrém:
motoroskonyhaja.blog.hu/2014/02/14/pacalporkolt_moon_river_modra
Igaz csak egyetlen kanállal használok hozzá, de kaptam érte hideget-meleget :)
Én is imádom az alapanyaggal sűrített leveseket (legyen az zöldség- vagy gyümölcs), de ezt a levest így szeretem. De ott a link a poszt végén, hogy én még hogyan készítek gyümölcslevest.

A spenótod receptjét igazán megoszthatnád, én nagyon kíváncsi vagyok rá! Magunk között engem ne igazán érdekel, hogy egy-egy posztolt kaja hogyan néz ki (persze bizonyos keretek között, hiszen azért alapelv az esztétika!!!!), de akkor rengeteg ételt be sem tudnék mutatni, amik eszméletlen finomak.

A fickó 2015.07.29. 00:08:36

@motoroskonyhaja: Ja,ja. A nyár nekem nagyon macerás, sok a munka és nagyon sokat főzök, illetve befőzök, mert azt máskor nem lehet. Általában csak lefotózom a kaját, de lejegyezni nem nagyon van időm – majd ősszel. Bakker, amióta nem posztoltam (nyár eleje) 55 kaja fotóm gyűlt össze. Sok hozzávalónak, már nincs is szezonja. Lehet, majd posztolom a spenótot is egyszer. Egyébként időnként ránézek a blogodra – így akadtam a puding témára is. Remélem nem orroltál meg rám, mint húsimádó, hogy kicsit kritizáltalak. :) Bár, én szerintem nem az a levegőbe beszélő pusztán szórakozásból beszólogató troll vagyok – legalábbis remélem. Én is csak próbálkozom, de szerintem sose lesz elegendő a tudásom, hogy igazán jól főzzek. A dumám már megvan, mert a séfeknek simán beadom, hogy profi szakács vagyok, a szuvidról már többet tudok, mint a legtöbb séf. Készítettem sültkrumplit Heston Blumenthal módra ugyanazzal a krumplival, amivel ő és kurva jó lett. kihűlve hidegen is ropogott. Húsragasztó enzimmel és egyéb molekuláris cuccokkal is kísérletezek. Kipróbáltam az Ike Jime módszert és már csak így ölöm pl. a pontyot, ha hozzájutok nyurgához – kedvenc halárusom is hasonlóan, bár ő egyszerűsíti kicsit, de a standján legalább szép fehérek a pontyhúsok, mert rendesen ki vannak véreztetve. Az idei gurmén derült ki, hogy újabban hasonlóan készítem a galuskát, mint a Borkonyha a paprikás csirkéjében, hehe. Majdnem dobtak egy hátast, amikor közöltem velük, hogy szerintem hogy készült, mert érzem az ízén és az állagán. ..... szóval vagyogatok.:D

motoroskonyhaja 2015.07.30. 11:47:05

@A fickó: Valahogy sejtettem, hogy a konyhádban szorgoskodsz, hiszen erről már többször "beszéltünk" ;)
Dehogy orroltam meg Rád, miért is tenném? Hiszen alapvetően igazad van, plusz mindig örülök az építő kritikának profiktól (és amatőröktől is) egyaránt! Abból tanul, fejlődik az ember, így miért is ne fogadnék meg normálisan megfogalmazott jó észrevételeket ;) Én sem sűrűn használok ilyen hozzávalókat (mint puding) -ennyire már ismerhetsz az írásaimból, alapvetően a minőségi alapanyagokat favorizálom a mennyiségi, dömping-áron kaphatóakkal ellentétben, de van "pár" bűnöm, amit "rendszeresen" űzök, ez az egyik, ehhez a leveshez :) (a másik az előző hozzászólásomban említett gulyáskrém a pacalpörköltbe, azt sem tudom elhagyni, de megmagyarázni sem tudom miért is használom....
"ez a levesed, az egyébként jó hozzávalók mellett tényleg nem túl fotogén – bocs." Csak jelzésképpen: a Tőled idézett megjegyzés mennyivel jobb, inspirálóbb, mint "Milyen szerencse, hogy undorítónak találom a kinézetét is". Mindkettő kritika, de mennyivel elegánsabb, stílusosabb és ösztönzőbb az első.....
Szóval nincs gond, értem mit is szeretnél adni, de ezt a levest én akkor is szeretem és készítem :)
Az a spenótrecept nagyon felhergelt.... Ha nem is írod meg, de dobd már át nekem akkor privátban, mert kíváncsi vagyok rá nagyom :) Köszönöm!
süti beállítások módosítása