Tegnap Szekszárdon jártunk, így adott volt az ötlet, hogy hazafelé megálljunk Cecén, és a kedvenc termelőnknél jól bevásároljunk dinnyékből. Vettünk görög-, sárga-, és gália dinnyét is. A cecei dinnyénél nincs finomabb a világon (ha behűtve nyersen fogyasztjuk a legfinomabb és legédesebb ízeket fogjuk érezni), ha pedig meg akarjuk főzni -igen, a dinnyéket....- csak egy jobb dolog történhet velük: ez pedig az a leves, amit most be fogok mutatni.
Főtt dinnye, vagy dinnyeleves? Hát ez a motoros már megint megzanzult (pedig nem is volt időnk betérni kedvenc szekszárdi bor-szakboltunkba, így nem vádolhat senki "tudatmódosító" szerek használatával....)
Ez a recept egy krémesen lágy finomságot eredményez, különleges fűszerekkel és friss idénygyümölcsökkel, jégbe hűtve, majd a dinnye héjában tálalva. Pótolhatatlan, frissítő, megnyugtató, zamatos. Kell ennél több?
Vaníliapudingos sárgadinnye leves friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
60 dkg érett és édes sárga- és gáliadinnye
6 dl tej
2 szem őszibarack
1 zöldalma
5-6 darab normális szilva (besztercei pl.)
1 marék ropogós cseresznye (germensdorfi - más nem játszik, kivéve a japán cseresznyét, de ahhoz most nem jutok hozzá sajnos)
1 db nektarin
2 csomag vaníliapuding
8 evőkanál nádcukor (vagy 8 evőkanál méz)
1 csomag vaníliás cukor
pár szem hosszúbors
1 teáskanál őrölt fahéj
4 szem egész szegfűszeg
4 szem egész kardamom
Bors
Só
Elkészítése:
Összedaraboljuk a gyümölcsöket és egy lábosba tesszük. Hűűűű, ez már nagyon nehéz, ne csináljunk inkább rántott húst, az sokkal egyszerűbb :) ?
Na nem kell parázni, teljesen egyszerű és gyors az elkészítése!
Megszórjuk az egészet a fűszerekkel, most sózzuk és borsozzuk, és 2 evőkanál nádcukrot, plusz a vaníliás cukrot is hozzáadjuk.
Aki szotyósan szereti a gyümölcsleveseket, annak nincs más dolga, mint így elkezdeni melegíteni az egészet. Ekkor a cukor -kevergetés és melegítés mellett- a gyümölcsökre karamellizálódik, a gyümölcsök kicsit összeesnek, de én nem így jártam el, hiszen nem kompótot szerettem volna főzni. Annyi vizet adtam az egészhez, amennyi egy ujjnyival ellepi a gyümölcsöket, és elkezdtem forralni (mert így ressebbek maradnak a gyümölcsök). Amíg felforr a lé simán el lehet készíteni a leves sűrítő anyagát, azaz a vanília pudingot.
Fogjuk a pudingporokat és egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a maradék cukrot és alaposan átkeverjük az egészet. Ehhez a keverékhez adjuk a tejet és simára keverjük.
Ezzel sűrítjük be a levest úgy, mintha habarást készítenénk. A készülő levesből merőkanállal fokozatosan több adagot adunk a cukros pudinghoz (folyamatos keverés mellett), így fokozatosan emelkedik a puding hőmérséklete és nem lesz csomós.
Ezt a kész masszát adjuk a leveshez - szintén folyamatos keverés mellett.
És már el is készültünk!
A puding megfelelő sűrűséget ad a friss gyümölcsöknek és a levesnek.
Nincs más dolgunk, mint lehűteni az egészet, majd a hűtőbe tenni. Itt nem csak összeérik, hanem finomra fog hűlni. Mikor hűtő-hidegre hűlt, a kivájt dinnyehéjakba töltjük és így tálaljuk.
Finom, krémes, lágy, könnyű. Eteti magát. Tálaláskor a maradék dinnyedarabokkal tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Van egy hasonló gyümölcslevesem is, ami tejes őszibarack-krémleves, az is finom tud ám lenni! A receptjét ITT olvashatjátok.